Europa Universalis III är ett strategispel för den som tycker att det mest underhållande i Total War-serien sker på världskartan. Här finns inga maffiga fältslag eller annan mikromanagement, allt sker i stor skala under lång tid. Just det här med tidsperspektivet och takten i spelet tog en liten stund för mig att vänja mig vid. Många beslut du tar bär inte frukt förrän flera år fram i tiden. Befinner du inte dig i krig kan det gå flera veckor innan du har något egentligt behov av att ändra eller styra upp någon verksamhet. Smidigt nog finns möjlighet att accelerera tiden i flera steg. Tycker du sedan att det går för snabbt fram kan du när som helst pausa spelet. Det här tycker jag är helt underbart, det blir aldrig stressigt och du kan lugnt väga för- mot nackdelar innan du beslutar dig för att exempelvis krossa de oststinkande danerna.

Upplyst despot eller tyrann

- valet är ditt

Väljer du exempelvis att byta statsreligion från katolicism till protestantism kan landets stabilitet sjunka ordentligt och du riskerar uppror bland befolkningen. Å andra sidan ökar dina diplomatiska möjligheter om grannländerna också är protestanter vilket bland annat bäddar för starkare allianser och bättre handelsmöjligheter. Så är det med i princip alla val i EU3, de har både fördelar och nackdelar. Detta gör att du när du börjar spela bör ha en klar vision om vad du vill uppnå och sedan konsekvent följa denna vision i alla dina beslut. Det är emellertid inte helt enkelt då det är en hel del som ska klaffa för att ditt rike ska nå framgång. Inflationen ska hållas nere, grannrelationerna ska hållas uppe, döttrar ska giftas bort och landets status ska helst öka.

Det här med mål och visioner för mig osökt in på en annan intressant aspekt av EU3. Det finns sju scenarion att välja mellan. Bland annat hittar man det amerikanska frihetskriget och trettioåriga kriget, men det finns inget som säger att du måste välja något av dessa. Du har full frihet att välja vilken nation som helst bland de cirka tvåhundrafemtio som finns tillgängliga. Det är inte heller, namnet till trots, tvunget att spela som en europeisk stat. Alla länder som var kända för Europa vid tiden finns att tillgå. Du kan också välja vilket datum som helst inom tidsspannet 1453 – 1789 att börja ditt spel på. Sedan är det upp till dig att sätta upp mål. Vill du bli en fruktad krigsmakt och ta över världen med militära medel eller vill du kanske bli en handelsstat med enorm finansiell makt? Valet är helt och hållet ditt vilket gör att det finns ett nästan oändligt antal sätt att spela EU3 på.

Ju fler kockar

-desto bättre soppa

Skulle du mot förmodan ändå tröttna finns flerspelarläget, vilket bjuder på än mer underhållning. Här återfinner man samma frihet som i solodelen. Man kan givetvis spela med eller mot varandra med skilda nationer. Möjligt är också att spela flera spelare som samma nation. Tipset inför detta är att vara överens om en strategi innan man sätter igång. Om inte ligger inbördeskriget nära till hands. Någon riktig nytta av detta har man inte förrän man expanderat ordentligt. Ett exempel är att ha en kompis till att sköta ens kolonier medan man själv ser över situationen hemmavid. Spelar man istället mot varandra fungerar spelet precis som i singelspelarläget, skillnaden är att det finns andra länder som kontrolleras av riktiga människor.

Allt som rör flerspelardelen är föredömligt smidigt. Vill du exempelvis fortsätta din egen kampanj tillsammans med en vän är det bara att ladda ditt spel i flerspelarmenyn och köra igång. Lika enkelt som du sparar när du spelar själv fungerar det när ni är flera. När ni sedan fortsätter nästa dag är valet fritt att byta land eller rentav spelform. Europa Universalis III kan mycket väl ha det smidigaste och mest dynamiska flerspelarläge jag någonsin stött på. Det enda som fattas är en röstchatt vilket nästan är nödvändigt då man är flera om samma nation. Hur ni än väljer att spela vågar jag garantera många timmars underhållning.

Ljud och grafik

-skapar ljuv musik

Europa Universalis III kommer inte att blända någon med vacker grafik men det är inget som retar, snarare tvärtom. Grafiken är trots sin enkelhet tilltalande och framförallt gör den spelvärlden lättöverskådlig utan en massa onödigt plotter. De som följt serien märker snabbt att man lämnat det tvådimensionella och tagit steget till tre dimensioner. Jag kan tycka att det man vunnit med steglös zoom förlorar man i charm. Det är givetvis en smaksak och inget som har någon egentlig effekt på själva spelandet. Ljudet överlag beskrivs nog bäst som lagom med lite vapenskrammel och knarrande båtskrov där det passar. Musiken däremot är riktigt välgjord och stämningsfull vilket bidrar till den där mysiga medeltidskänslan.

Europa Universalis-spelen har alltid hållit hög klass och detta är inget undantag. Oavsett om du är nytillkommen till serien eller veteran kommer den tredje delen ha mycket att erbjuda. Den enda varningen som kanske bör utfärdas är att tiden i verkligheten tycks gå lika snabbt som i spelet.

Testdator:

Athlon 64 3700+
Geforce 7800 GT
2 GB RAM
Windows XP (SP2)
Soundblaster X-fi