Modern Warfare 3 – gammal skåpmat eller nyskapande, vildögd uppkomling? Faktum är att det är lite av båda...

Det börjar med att jag får en achievement för att ligga på ett bord och vara nästan död, medan den skäggige Price förtvivlat försöker återuppliva mig. #Modern Warfare 3 tar vid precis där #det andra spelet slutade, och jag, Soap McTavish, är illa däran. Så fort jag fattar vad som pågår blir skärmen svart och jag belönas alltså för min prestation. Grattis.

Men nu är jag inte längre Soap. Faktum är att jag inte är någon av de kända karaktärerna längre, utan i början spelar som Derek ”Frost” Westbrook, en Delta Force-soldat som tillsammans med några vänner slåss mot en invaderande styrka på Manhattan. Varför just Manhattan? För att skyskrapor ser bra ut på bild, förstås. Jag springer genom gatorna och skjuter upp-poppande Helghast, eller nej, ryssar ska det vara. Men misstaget är förståeligt, då de både ser ut som och beter sig som bad guys från valfritt actionspel de senaste tio åren, och till och med har rödglödande bildförstärkare i pannan.

Raketer har ingen effekt på omgivningen. Battlefield 3 har skämt bort oss.

Det börjar alltså nästan fånigt dramatiskt. Ryssarna ligger i New Yorks hamn – ja ALLA ryssar, eller åtminstone hela deras flotta ligger av någon anledning i hamnen och trycker. Så kan vi ju inte ha det, så när Frost skjutit ner en helikopter eller två snör han på sig dykardräkten och simmar ut i en översvämmad biltunnel för det första av spelets många stämningsfulla nivåintron. Det är lite kusligt att glida omkring bland sjunkna bilar och flytande lik. Trångt är det också, så klaustrofobin gör sig påmind. Tills jag simmar ut i själva havet och illusionen faller sönder fullständigt när jag måste navigera mig fram genom en trång men osynlig korridor.

Synliga väggar

Call of Duty-spelens stora styrka är, och har alltid varit, att de på ett mästerligt sätt skapar en korridor-shooter där du inte ser, eller inte tänker på, korridorens väggar. Därför är det lite ledsamt att inse att Modern Warfare 3 inte är lika bra på detta som föregångarna. Eller så är det kanske bara jag som vant mig vid spelmotorn, som varit densamma sedan 1700-talet ungefär.

Visste du att havet består av 10 gånger 10 meter stor glaskorridor? Nu vet du!

Medan andra gått vidare och gjort stora framsteg när det gäller inlevelse har #Infinity Ward stått och stampat lite i samma gamla hjulspår (ja, jag vet, två metaforer på en gång, kalla mig Refaat om du är gammal nog att komma ihåg honom). Och eftersom jag recenserat #Battlefield 3 bara någon vecka innan jag sätter mig med Modern Warfare 3 är det extra, nästan plågsamt påtagligt. Om du hoppar över ett stängsel i Battlefield 3 sätter din karaktär handen på det, häver sig över och har på det hela taget en betydligt bättre känsla av tyngd, tröghet och att du faktiskt är närvarande i spelets värld.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse
Nu finns Call of Duty ELITE-appen till android! http://www.googleandroid.se/kolla-din-statistik-i-call-of-duty-modern-warfare-3-direkt-i-telefonen/ 19/01 origin är grattis o fungerar alldeles utmärkt på pc... battlelog med.mer minus for 8 år gammal grafik kanske? 16/11 Fräschare än Battlefield 3? Orkade spela första och andra banan i singleplayer. Slutade spela när jag kom på mej själv att springa till punkterna som får fienden att sluta spawna. Suck... Same old same old.... 13/11 Man ska inte heller glomma att for de 400 spannen far man ocksa allt DLC, vilket kostar MER om du koper det lost... 10/11 Exakt min känsla, faktiskt. Battlefield har skämt bort mig, och MW3 är oerhört mycket sämre på inlevelse. Plus att det känns som om jag spelar ett gevär fasttejpat på en pinne på kameran, snarare än en faktisk människa. Vilket förstås inte hindrar att... 10/11 Nej, jag sätter en fyra för att singelplayerdelen är så gammal och trött. Jag har gillat SP i tidigare spel, men det känns som om det räcker nu. Som rent multiplayerspel, och om de hade uppgraderat spelmekaniken en smula, hade det nog förtjänat en femma... 10/11 Såg den tidigare idag, verkar vara ett bedrövligt dåligt spel. 09/11 Undrar ni hur spelet är på PC så kan ni titta på detta: http://www.youtube.com/user/TotalHalibut 09/11 Förstår mig inte på varför så många klagar på Origins och Battlelog, själv har man inte haft minsta problem, förutom att deras servrar mer eller mindre la ner efter releasen i Europa. Såg inte fram emot Battlelog alls, eftersom jag såklart var van vid... 09/11 Efter att ha spelat igenom BF3's singleplayer så blev jag besviken och tänkte att de vill efterlikna MW utan att riktigt lyckas. Av den anledningen såg jag faktiskt fram emot MW3-släppet, även om jag haft riktigt kul i BF3 MP. Igår installerade jag MW3... 09/11