Charmknutten Hershel Layton är tillbaka med sitt fjärde äventyr på tre år. Är den stora DS-finalen hans bästa spel hittills?

Professor Layton är fortfarande den brittiska charmen personifierad. Med sin höga hatt, omisskännliga artighet och fäbless för gott te och nygräddade scones är han en ambassadör från öriket i sydväst som får drottning Elizabeth att rodna av skam. Lustigt nog är Hershel Layton inte ens från England. Bakom honom står japanska #Level-5, som förärades att göra både #Dragon Quest VIII och #IX för #Square Enix, men som kanske är allra mest kända för sin pyssliga och populära Layton-serie.

Luke är bara barnet och professorns assistent heter istället Emmy, en enerverande energisk flicka.

Ja, alla dessa pussel – pulsen som pumpar serien full med genomgående glada tongångar. Tankenötterna är många den här gången (170 stycken!) och sammanhanget de presenteras i är inte heller fy skam. Misthallery, den fiktiva staden ett par timmars bilresa från London med sina många kanaler, fungerar som ännu en förtjusande nedslagsplats. Men inte helt utan förbehåll. Fjärde spelet på tre år ställer krav. Krav på att serien ständigt utmanar sig själv, hittar nya vägar och överraskar. Dithän når inte #Professor Layton and the Spectre's Call, men det vore förbannad lögn att avskriva det hela som skamlös utsugning.

Ramhandlingen är visserligen välberättad och, framförallt, får vi reda på hur Layton träffade sin assistent, Luke ("Layton Origins", om ni så vill). Men historien, den sömniga lilla staden med sina färgstarkt excentriska människor och upplägget har setts förut. Och förut och förut. Fortfarande har jag svårt för pusslen som inte har någon förankring i storyn: "Hej, välkommen till vår stad. Här får du ett pussel." Hoppsan.

Enbart pusslen ger mer speltid än de flesta titlar mäktar med.

Än värre är kanske att en del pussel så sakteligen börjar kännas urvattnade; teet har svalnat och sconesen är torra. Känslan av att ha knäckt liknande matematiska konundrum och andra gåtor gör sig oroväckande ofta påmind. Att skicka djur fram och tillbaka över en flod (vargen äter katten som äter kycklingen etcetera) gjorde vi redan i originalet.

Men de flesta gåtorna är trots allt pigga, smarta och ger både huvudvärk och tillfredsställelse. Dessutom får vi ett par tidskrävande minispel vid sidan om, och det gör inte saken värre. Att bygga funktionella tågbanor och guida en fisk genom ett akvarium är inget billigt extramaterial. Tvärtom visar de att det finns potential för serien att fortsätta trollbinda oss under lång tid framöver. Men den här gången är Layton lite lat.

Intressant att påstå att Layton känns brittisk..? Spelen skriker ju japanska så högt att man blir döv. 27/11 Uppföljarna lägger till diverse extra saker. I del två kan du bland annat visa profiler på folk vilkte du itne kunde tidigare, t ex genom att vilja fråga en clown om den mordmistänkte visar du fram profilen om just den personen. Sedan finns det något... 24/11 Intressant strategi! Yup, har sett den. Väldigt bombastisk. Väldigt likeable. Har spelat första Phoenix Wright, rättegångarna är knivskarpa. Händer det någonting i uppföljarna eller är det same, same? 24/11 Tack för en bra och välskriven recension. Det har tyvärr börjat bli för mycket av samma sak i de flesta spel serier nu, inte för att de är dåliga spel, tvärtom håller dom hög kvalité. Assassin creeds MW3 Layton Uncharted Guitar hero osv Förr var det bar... 24/11 Nog förstår jag du är lugn, är bara duktig på att använda "lugna ner dig" så folk tror jag tror dem är helt galna eller något. Du har sett trailern? Väldigt trevlig. Phoenix Wright spelen är faktiskt väldigt roliga. Mycket är bara text samt att du klick... 24/11 Jo-men-visst, jag var lugn som en ko, är oftast det. Det vill säga, när jag inte äter glass. :) Det där spelet där dom båda är med blir antingen galet bra eller bara galet. Jag lutar åt det tidigare (och påminner mig själv om att jag måste spela fler... 24/11 Tare lungt Fredik, inget var menat som att det var konstigt. Bara kul att påpeka hur alla spelare tänker. Tydligen får vissa spel vara exakt samma och göra små skillnader som det vill men andra spel ska ju tydligen kunna göra det fritt. Det min poäng... 24/11 Två olika recensenter resulterar i två olika åsikter (dessutom är CoD och Layton ganska olika spel). Det är många som tycker att CoD inte förnyar sig, men också de som tycker att MW3 är ett alldeles utmärkt spel. Själv föredrar jag att pimpla te med Lay... 24/11 Helt jävla galet! 24/11 Och ändå fick COD 4 pluppar och Layton 3. It's a mystery! 24/11
Skicka en rättelse