#Kirby's Adventure Wii ter sig vid första anblick som något både för barn och för nostalgiker. Spelet, en klassisk sidoscrollande 2.5D-plattformare med en färgglad figur som äter monster, tar oss direkt tillbaka till det tidiga 90-talet – både vad gäller Kirby-serien och #Nintendo i stort. Ännu mer lovande känns det när man läser att Nintendo marknadsför det som 2011 års Mario- eller #Donkey Kong-spel. Och man tänker att spelet, då det dykt upp och försvunnit från releaselistorna sedan 2005, borde ha genomgått en hel del granskande vändor hos utvecklarna.

Tråkigt nog är Kirby's Adventure Wii varken så genomarbetat eller så underhållande som man kunde hoppats. Spelet riktar sig främst till barn och i närheten av Donkey Kong eller Mario-spelen kommer det bara i de moment som är direkt hämtade från dessa plattformsklassiker.

Kirbys söta återkomst får en sur eftersmak.

Spelets story är enkel och inte särskilt motiverande. Den rosa blobben Kirby och hans vänner ska hjälpa utomjordingen Magolor som kraschat på planeten Popstar. Kirbys, och din, uppgift är att hitta och återta försvunna delar av Magolors rymdfarkost så att han kan återvända till planeten Halcandra.

Sammanlagt spelar man sju nivåer, innehållande ungefär en handfull banor vardera, samt en åttonde finalbana. Tycker man det är för kort finns det flera hyfsat roliga minispel och utmaningar att låsa upp och ägna sig åt när storyn är färdigspelad.

Som Mario och Donkey – fast enklare

Utseendet och miljöerna i Kirby's Adventure Wii är klassiska. Det finns bland annat skogs-, vatten-, is-, och ökenvärldar och både dessa och mellanscenerna är tecknade, färgglada små LSD-trippar i typisk Nintendostil. Liknelserna med andra spel slutar inte heller där. Flygande skepp, stjärnor, tunnor och mellanbossar får mig att tänka både på #Donkey Kong Country och de tidiga Mario-spelen. När Kirby blir en rullande boll som demolerar allt i sin väg påminns jag om Sega Mega Drive och #Sonic the Hedgehog. Till och med ett klassiskt 80-tals sidoscrollande shoot'em up-inslag i stil med #Konamis #Gradius hinns med – i en rejält enklare version ska tilläggas.

Han är rosa och han vill mörda.

För det är ett enkelt spel. Fienderna, allt i från konstiga grisar till snögubbar och kistor med bandanas, erbjuder inget större motstånd. Men genom att äta upp dem kan Kirby kopiera deras egenskaper och det är ett roligt inslag. Han är en riktig liten rosa mördarmaskin när han använder bland annat löv, eld, snö eller en piska att slåss med.

Besegrar man mellanbossar får man också superkrafter, som förmågan att bli en jättestor snöboll eller förmånen att använda ett gigantiskt svärd. De stunderna är de roligaste och mest tempofyllda i spelet.

Tanken bakom de olika förmågorna som Kirby kopierar är att dessa ska användas för att ta sig igenom banorna på olika, alternativa och kreativa sätt. Och ibland behövs de för att samla energiklot, som man låser upp extrautmaningarna med, men man klarar sig lika bra utan dem. Det går att springa rakt igenom banorna, eller ännu lättare: blåsa upp sig och flyga över all action på markplan. Flygförmågan är säkert inte tänkt som ett sätt att undvika alla utmaningar men att alternativet finns gör att det är svårt att motivera sig till att hoppa, slåss och äta fiender. Risken är att det, tillsammans med den halvtråkiga historien, gör att spelet blir oengagerande och långtråkigt – också för de yngre.

Med flera spelare med barnasinnet i behåll blir Kirbys äventyr roligare.

Kirby's Adventure Wii är som bäst när flera barn eller vuxna och barn spelar tillsammans. Flerspelarläget som rymmer fyra personer är enkelt och bra utformat. Vill man sluta eller börja är det bara att hoppa rakt in eller ut ur spelet, och man kan också välja vilken karaktär man vill vara. Tillsammans med andra kan detta något enformiga spel nog ändå bli ett hyfsat sätt att slå ihjäl några timmars halvseg juldag på.

Samtidigt skulle jag inte rekommendera någon att köpa Kirby's Adventure Wii bara för flerspelarläget. Då finns det andra, bättre, plattformsspel till konsolen att lägga sina pengar på, som till exempel #New Super Mario Bros Wii eller #Donkey Kong Country Returns. I båda dessa finns möjlighet att spela flera och där erbjuds dessutom mycket roligare och mer varierade äventyr.