Vill du ha kärnfull prestanda som nästan morrar under fingertopparna? Det är ungefär vad Qpad MK-50 erbjuder, ett tangentbord där allt vad extrafunktioner heter har hamnat i utvisningsbåset.

#Qpad tillhör den typen av hårdvaruutvecklare som tar gamers på allvar, och när de släpper något avsett för gamers handlar det sällan om något plastigt jox med drivor av mystiska extrafunktioner. Prestanda och kvalitet är ledorden, även om man inte alltid lyckas uppfylla intentionerna fullt ut. Tangentbordet Qpad Mk-50 är tänkt att vara något av en budgetmodell, i vart fall om man ser till i vilken prisklass den här typen av tangentbord brukar hamna i.

Det trevliga är att det inte är speciellt mycket man har kompromissat med i tangentbordets grundläggande konstruktion. Det har till exempel mekaniska switchar av modellen Cherry MX Red, vilket i praktiken betyder att det är en linjär switch där det räcker två millimeters slagdjup för att aktivera tangenten och fyra millimeter innan du når botten. Och när jag säger botten menar jag inte någon svampig skumtomteinfluerad botten, det känns mer om att slå ner tangenten i sten. Eftersom det är Cherry MX Red-switchar behövs det inte mycket kraft för att trycka ner dem. Enligt Qpad räcker det 45 gram, vilket stämmer överens med mina mätningar som hamnade i området 45-50 gram. Du kan med andra ord vara väldigt lätt på handen, och när man börjar använda tangentbordet är det lätt att man gör dubbeltryckningar för att det är så lätt motstånd.

Relativt ljudlöst

Eftersom Cherry MX Red är en linjär switch betyder det också att man slipper det ljudliga klickandet som man får på köpet med framför allt de taktila blåa switcharna. MK-50 är fortfarande inte tyst, men det går faktiskt att använda utan att driva omgivningen till vansinne. Eftersom det är Cherry MX-switchar utlovas traditionsenligt att varje switch ska hålla för mer än 50 miljoner nedtryckningar, vilket jag lika traditionsenligt inte har testat i praktiken.

Ett diskret exempel på hur MK-50 vänder sig till personer med prestandafetisch är att det har en PS/2 kontakt som standardanslutning för att slippa den försämrade prestanda som USB-anslutningen ger. PS/2-anslutningen ger till exempel full N-key roll over. Om du av någon anledning hellre vill använda USB, till exempel om din dator saknar inbyggd PS/2-port, medföljer en PS/2 till USB-adapter. Det blir inte heller speciellt stor skillnad, The quick brown fox-testet utförs utan några som helst problem även via USB. Däremot får du nöja dig med att bara kunna trycka ner sex tangenter samtidigt om du använder USB, men eftersom det har med USB-protokollet att göra kan MK-50 inte göra så mycket åt det.

Så vad är det så gör tangentbordet så pass billigt? Helt enkelt extrafunktioner. Antalet extrafunktioner MK-50 kan skryta med utöver att fungera som tangentbord är noll. Inga extra tangenter, funktioner, drivrutiner eller annan programvara, eller finesser. Det finns visserligen ett löstagbart handledsstöd och sex stycken medietangenter, men eftersom det sistnämnda handlar om systemkommandon tycker jag inte man kan kalla det för extrafunktioner.

En annan detalj som faktiskt medföljer är fyra stycken lösa, icke märkta men ack så brandgula tangenter, som du antingen kan ha i reserv eller använda för att byta ut exempelvis de spelintensiva W, A, S och D.

Jag hade visserligen föredragit att standardanslutningen hade varit USB och inte PS/2. Jag anser inte att det är någon nackdel med den valda lösningen eftersom Qpad vill erbjuda prestanda och då är det PS/2 som gäller. MK-50 erbjuder helt enkelt mer prestanda än jag behöver.

Qpad MK-50 kostar runt 800 spänn (möjligtvis lite billigare om du letar) och saknar det mesta utöver den mest grundläggande funktionaliteten. Men låt inte det avskräcka dig. Detta handlar om ett tangentbord som andas kvalitet och svettas prestanda på bekostnad av funktioner och extraprylar. Efter en liten stunds träning med fingertopparna är det väldigt trevligt både för spelande och för skrivande. Detta är givetvis mycket personligt, och jag vet användare som fullkomligt älskar när det låter KLICK så att det skrämmer grannens hundar när man trycker på en tangent, men personligen passar Cherry MX Red mig som handen i handsken. Qpad MK-50 erbjuder inte mycket men det tangentbordet gör, det gör det förbaskat bra.

  • Switchar: Mekaniska Cherry MX Red

  • N Key Roll over: Full N-key roll over via PS2

  • Antal nedtryckningar: 50 Million (enligt tillverkaren)

  • Anslutning: PS/2 (adapter för PS/2 till USB medföljer)

  • Medietangenter: Mediegenvägar (volymkontroll, starta/pausa uppspelning, byta spår)

  • Kabel: 1.8 meter

  • Extra: 4 extra brandgula tangenter samt verktyg för att byta tangenter)

  • Mått: Tangentbord 44,8x14,9x3,5 centimeter, handledsstöd 44,8x6,6x1,7 centimeter

  • Vikt: 1,27 kilo

tack zajben och kayl för feedback men tror ändå att det blir ett razer lycosa faktiskt. 29/12 Har testat mitt i några dagar och gillar det också väldigt mycket. Känner ingen avsaknad av usb portar eller extraknappar. Skönt att skriva på, var lite rädd att det skulle vara för lätt att trycka på tangenterna när jag jämförde med 6GV2 men det känns... 29/12 Fick mitt idag, riktigt jävla nice :) Det enda jag kan klaga på är att de brandgula extra tangenterna inte passade :/ 28/12 Köpte ett sånt här i torsdags efter att ha läst recensionen, letat efter ett ordentligt mekaniskt t-bord utan en massa krimskrams belysning och macroknappar och annan jävla trams ett tag nu. Var inne på daskeyboard ett tag men det var lite för dyrt. Är... 26/12 Gör gärna de zajben! 22/12 Får mitt om någon dag eller två, och kan återkomma då. Tycker att Steelseries 6GV2 bara låter lite mer än mitt Logitech G11, och förväntar mig att MX-50 ska låta ungefär som 6GV2. Absolut inte störande på något sätt. Lyssnade dock på ett tangentbord med... 22/12 Fortfarande så fattar du inte.. MK-50 har MEKANISKA SWITCHAR (nu kan du inte ha missat de)! Vilket betyder en hel del mot ditt G15.. Lär dig något innan du ska leka allsmäktig =) Anyways, hur jäkla mycket låter ett sånt här tangentbord? funderar på att... 22/12 Macro knapparna använder jag inte på min G15. Trodde det skulle vara kul i början men var mest bara krångligt att sträcka fingrarna så mycket Displayen var kul i början men nu är den bara i vägen G15 är ju ganska gammalt men det jag menade var väl. Hur... 22/12 Är det någon som kan tipsa ett tangentbord i detta stuk, utan massa tjafs och bajs fast med bakgrundsbelysning på tangenterna? Den enda tillhörande funktionen jag kan uppskatta när man sitter i ett mörkt rum på LAN. Eller ÄNNU bättre, nåt fint sätt att... 21/12 Hur är det att gå ifrån feedback till en linjär nedtryckning? Är riktigt sugen på MK-50 men är lite rädd att den röda switchen kommer kännas lite väl utomjordlig. Och hur är det att skriva utan feedbacken? 20/12
Skicka en rättelse