Bomberman har hängt med ett tag. Nu är det dags för Wii-debut. Kan du hjälpa till att rädda Bomberman Land? Kan du genomlida det låååånga introt?

Bomberman-seriens Wii-debut börjar inget vidare. Introt är det sämsta jag har sett på mycket länge och det värsta är att det inte går att ta sig förbi det. Är det ett skämt? Jag vet inte. Det skulle kunna vara det men det är inte jag som skrattar. Efter att ha genomlidit detta vill jag egentligen bara slänga Bomberman Land åt helsefyr men jag får räkna tyst till tio, lugna ner mig och sedan ge mig i kast med en förvirrande storymode. Efter lite knallande (det finns bland annat en helt meningslös affär) och några onödiga "dialoger" ska jag hålla undan för studsande bollar. Wiimoten håller jag vågrät men jag styr med knapptryckningar. Det är så simpelt att det fortfarande kan tolkas som ett skämt. Snacka om outnyttjad Wii-kapacitet - det är lika avancerat som de första Game & Watch-spelen i början på 1980-talet.

Bomberman blev Eric and the Floaters

- Mycket nöje på ZX Spectrum

Det var då som den första Bomberman-utgåvan gjorde succé till en rad olika PC-format i Japan. I Europa var det främst en variant för den lilla hemdatorn ZX Spectrum som sålde i upplagor värda att tala om. I England kallades Bomberman först för det gulligare Eric and the Floaters men när uppföljarna blev fler och fler blev Bomberman globalt accepterat. I den ursprungliga storyn var huvudpersonen en robot som tvingades arbeta dag och natt I en bombfabrik. Tills slut tröttnade han och bestämde sig för att ge sig av och försöka bli en riktig människa. Problemet var bara alla vakter som gjorde allt för att hindra att någon flydde. Bomberman hade bara sin egen list att ty sig till - och en massa bomber förstås...

25 år senare sitter jag och förfasas över studsande jättebollar. Naturligtvis blir jag kvar där ett tag och det är inte för att det är så roligt utan för att jag är tvungen. Nöjesfältet som jag tydligen befinner mig på är uppdelat i fem sektioner, och de flesta är till en början avspärrade av spelets cowboyskurk. För att kvalificera mig för nya minispel måste jag först ta mig högt upp på high score-listorna och sen följer mer krångel med biljetter och annat tjafs för att komma vidare.

Underhållande minispel

- En klen belöning

Visst, när man väl har hittat fram till minispelen i storyläget kan man sedan spela dem när man vill i ett rent minispelsläge. Det är underhållande men ändå en klen belöning för att ha genomlidit alla tråkiga dialoger, den totalt ointressanta storyn och den trista musiken. I ett av de sämre minispelen står hopprepshoppning på schemat, vilket innebär ett oändligt antal tryck på A-knappen. Men lyckligtvis är kvaliteten varierande. Nöjet blir större i flerspelarläget men tyvärr går det inte att spela via nätet. Har du några kompisar i närheten kan du spränga dem i luften i den klassiska Bomberman-spelet. Det låter kanske hemskt men det är faktiskt den största behållningen av Bomberman Land på Wii.

Kontentan av den här recensionen kan sammanfattas med fyra ord: Köp Mario Party istället.

Usch, tänker inte lägga ner pengar på detta spel. Tycker det är synd att det inte kommer så mycket bra spel till wii, Supermario Galaxy e kul, men resten har varit dåligt. Smash Bros kommer nog också bli kul. 25/03 Varför laga något som inte är trasigt? När jag tänker Bomberman ser jag framför mig ett hejdlöst skrikande gäng på fyra personer som försöker spränga varandra i bitar på en rad olika sätt. Det konceptet kan ju inte vara så svårt att förfina. 24/03 Kan rekommendera Bomberman LIVE till 360n skarpt, det är ett av de mest spelade spelen här hemma och med fyra handkontroller och ett par pilsner är det sjukt kul. 24/03 spelet suger men om ni är ett gäng som träffas någorlunda ofta så är multiplayer läget lika roligt som innan, med lite nytt sedan SNES versionen iaf 23/03 helt otroligt att man bara kan recencera det sämsta som går att köpa till wii. 23/03 Vad är det här för recension? Du testar ett spel som alla vet enbart är roligt i multiplayer och sedan dömer det enbart efter hur det fungerar i single player? Multiplayer-läget fick en ynklig rad i recensionen, när det är det man vill veta hur den fung... 23/03 usch fy och tvi var e den gamla goa 8bitarsversionen? eller den något utveckade mega bomberman till sega 16bit de såg 1000 ggr bättre ut än denna utgåva 23/03 bland det sämsta jag har sett på länge=/... 23/03 Varför inte släppa hederliga goa gamla bomberman med nyare gfx. Tacka vet ja bomberman på x360 live. ;-) 23/03 Jag vill ha recension på Zack & Wiki (ska vara riktigt skoj), sen No More Heroes skulle vara kul vad ni har att säga om, köpte det nyss och har bara hunnit testa det i en halvtimme typ. Har inte haft tid. Men jag håller MFC, jag har mer spel till VC än... 23/03
Skicka en rättelse