För ganska exakt tio år sedan fick ett fotbollsspel det högsta betyg något spel fått - någonsin - i tidningen Amiga Power: 96 %. Spelet innehöll små, söta och gapande spelare och hette Sensible World of Soccer.

Sensible Soccer hade redan tagit världen med storm. Såväl Amiga- som Atari- och PC-användare lirade det gulliga fotbollsspelet redan 1992, men den versionen var inte på långa vägar så avancerad som sin uppföljare. Själva fotbollsspelet var likadant (bortsett från några obetydliga detaljer), men upplägget var hyfsat basic. Man kunde spela några cuper, välja de största lagen - men inte så mycket mer.

Mer av allt

- Spelarnas röst räknas

Till Sensible World of Soccer, vars första upplaga kom ut 1994, hade tillverkarna Sensible Software verkligen lyssnat på sina få kritiker (till skillnad från vad många andra spelutvecklare gör) och förbättrat spelet på alla sätt möjliga. I Swos fanns i stort sett alla lag i olika länders högsta ligor - inklusive Allsvenskan. I England fanns det så många som de fyra högsta divisionerna, där alla spelare var hämtade från verkligheten - även om man inte riktigt kunde se skillnad på Martin Dahlin och Paul Ince.

Men det räckte inte där. Det fanns dessutom en inbyggd karriärsdel, där man kunde träna eller spela i en valfri klubb på ett - åtminstone på den tiden - oerhört realistiskt sätt. Det gick inte så långt som att man kunde diskutera taktik eller psykologi med spelarna, men man fick åtminstone reda på när de inte trivdes på en viss position. Gick det bra för dig som tränare/spelare i karriären, fick du så småningom ett bättre jobb (om du ville) - kanske till och med som förbundskapten. Gick det mindre bra kunde du räkna med att bli arbetslös efter en rad misslyckanden. Precis som Sören Cratz.

Men den bästa delen i spelet var ändå själva matchdelen, där man inte behövde Playstation-kontrollens alla knappar för att spela - man behövde bara en. En enda. Ett snabbt tryck för pass, håll in länge för skott. Och så kunde man skruva om man hade rätta känslan i vänstertummen. Glidtacklingar var lika enkla - ett knapptryck om man inte hade bollen. Ville man göra en brytning behövde man bara springa på motståndaren som hade bollen och dra lite åt alla möjliga håll så fick man bollen med sig (om man hade rätt bollkontroll). Visst fanns det tveksamheter, som att man kunde lära sig hur man gjorde mål i varje situation man hamnade i (den artificiella intelligensen var väl inte lika avancerad på 90-talet), men sånt kändes inte så viktigt i sammanhanget. Det blev i alla fall snygga mål.

Nostalgisk framtid väntar

- En åldring som säljer nya konsoler?

Nostalgi säljer, det har även utvecklarna fattat. Tidigare i år släpptes en ny, snygg version av Sensible Soccer - enkelt kallat Sensible Soccer 2006. Spelet har fått ljummen kritik, men är ändå en hyfsad nyversion av det gamla spelet. Dock är det orättvist att jämföra dem, eftersom Swos redan var ett perfekt spel - även utan snyggare grafik och bättre kontroll.

Och nästa år kan alla Swos-nostalgiker dröm bli sann när det släpps en nyversion av Sensible World of Soccer till Xbox 360, som man kan spela på Xbox Live Arcade mot andra swosare världen över. Är det ens i närheten av 90-talets version är det en anledning i sig att skaffa Xbox 360 över huvud taget.

Jävligt skön och rättvis recension :). Minns hur jag ofta skrek av vrede när man domminerade brorsan och vips så tappa gubben bollen. Vart många fiende mål exakt så. Var ändå ett av mina bästa Amiga spel. 16/12 Åhh.. nostalgi.. bästa fotbollsspelet och kanske bästa spelet till amigan.. 15/12 Detta lir var grymt, kommer ihåg när provade det för första gången. Allt var så jävla grymt, till och med grafiken var bra. Kan nog inte räkna hur många timmar jag spenderat framför detta spel. 15/12 Spelade detta många gånger med en kompis, det ägde :) Ett av de få sportspel jag fastnat för. 14/12 Hehe, detta spelade man ju en HEL DEL på Amigan. Klart bästa fotbollsSPELet någonsin (åtminstone som jag provat). Man kunde, utan problem, vid en hörna skruva bollen in mot bottre stolpen. Saknar min gamla joystick lite nu :( Den var helt gummitäckt för... 14/12 Hahaha kom ihåg detta lir, fy fan va coolt =P Bästa sättet o göra mål var ju att komma snett in och sikta mot bortre krysset ;) 14/12 Yes, det här och Kick-off 2 är de enda fotbollslir jag tyckt varit riktigt bra! Mer retro! Heja FZ! 14/12 Sensible World of Soccer är mycket bättre än Fifa 07 14/12 Swos äger! Har fortfarande kvar originalet Swos 96/97 te PC. Underbart, med en så enkel spelkänsla som går att hitta. Varför man kör Swos till skillnad från tex. Kick Off, är den helhet av spel som man ändå får. Manegement där man kan välja att hoppa... 14/12 Dom kunde göra bra spel på den tiden, i dag är det pengar och mjölkning som gäller :P Sensible World of Soccer är en riktigt skön klassiker :) 14/12
Skicka en rättelse