Det som skulle bli några timmar av nittiotalsnostalgi slutade upp i något som påminer om en psykadelisk kamp mot klockan – och framtiden.

#Sonic CD är, vid första anblick, en aning vassare version av sitt forna jag från 1993. Vid andra, tredje och fjärde börjar man förstå varför. I den nytappade versionen är det de små sakerna som gör det till ett värdigt plattformsspel.

Storyn är enkel och densamma som vi minns. Dr. Eggman har låtit Metal Sonic tillfångata Amy Rose och spelar ett spratt med tidsperspektiven i Never Lake. Och det är just det som är det unika med Sonic CD, nämligen möjligheten att resa i tiden. Tydligt inspirerad av filmklassikern "Tillbaka till framtiden" måste Sonic uppnå en viss hastighet efter att ha passerat portar tidsmärkta med antingen då- eller framtid, för att kunna förflyttas genom tid och rum. Alternativa versioner av banor med förvridna färger, nya fiender och oväntade fallgropar är överraskningen, men även så kallade "bra" och "dåliga" framtidsvisioner kan framkallas beroende på hur man väljer att spela.

Att resa i tiden är ett måste för den bästa av spelupplevelser, men inte ett krav om man bara känner sig lite nostalgisk.

Ytligt sett så är det svårighetsgrader det handlar om. En ljus framtid flyter på enklare än en dålig, men det krävs att du i dåtidens världar raserar robotgeneratorer för att senare problemfritt kunna glida fram genom loopar och slussar. Något som både är tidskrävande och inte alltid det enklaste med en kombination av lättsam spelmekanik och emellanåt orimlig bandesign.

Att resa i tiden i Sonic CD är lite av rysk roulette innan banorna sitter i ryggmärgen. Det kan stundtals vara förvirrande men öppnar upp en helt ny spelvärld och det är lite det som gör spelet så pass bra som det är. Det går att spela på olika sätt. Om man bara är ute efter en snabb fix av blått så kan man hetsa sig igenom de flesta banorna utan alltför många hinder, och bara det är tillfredsställande nog. Men för den hungrige är tidsresorna av största vikt. I äkta Sonic-anda förändras även slutet om du tar dig tiden och spelar ut berättelsen som den är tänkt och noga uppbyggd att spela: Med lagom noggrannhet, tålamodet nära till hands och lätta fingrar i en kaotisk men genomtänkt värld av dåtid och framtid.

Ett kort gästframträdande från Metal Sonic sätter pricken över i:et.

Nyutgåvan bjuder på både det japanska och amerikanska soundtracket, subtila bildkvalitetsförändringar (smooth, sharp och classic) och även Spin Dash-funktionen som ett tillval i menyn. Med achievements och leaderboardlista tar sig Sonic även in i den digitala eran på ett stilrent sätt. Och sist men inte minst tillkommer Sonics ständige följeslagare Tails som blir tillgänglig som spelkaraktär efter ett färdigspelat varv.

Sonic CD är en vuxen version av något man avnjöt som barn. Lite svårare, stundvis väldigt irriterande, snyggare och anpassat för alla inbitna Sonic-fans som idag är för gamla för att blåsa bort dammet ur sina Sega Mega Drives men som ibland behöver en nostalgitripp tillbaka till en barndom de delade med en blå, blixtsnabb igelkott till vän.

Fotnot: Recensionen bygger på Xbox 360-versionen av spelet.

http://www.stephaniemoradi.com <- hon verkar ha grymma mediaskillz iaf . .. Tror dom plockade in en frilansare nu , bara för ingen har tid att skriva så här nära jul. ;D 24/12 jag gillade segas arkadspel på den tiden.. skaffade megadrive också,mest av den anledningen .. men tyckte det va fail att grafiken va så ful och dåligt ljud jämfört med arkadverisionerna av samma spel .. sonicspelen funkade väl däremot ;) 24/12 Snatcher... SNATCHER 23/12 Detta var nog det bästa spelet som släpptes till Sega Megadrives Mega cd spelare, tycker spelet är lite förvirrande fortfarande, men ett av dom bättre Sonicspelen, vad man minns så finns så det några till Mega cd spel som duger att släppas på nytt. 23/12 är jag dum eller nämns det inte att du MÅSTE fara runt i tiden på rätt sätt för att få en "good ending" ? 22/12 Tycker också det när jag spelar det nu idag. När det var nytt var det en helt annan fråga! 22/12 Blir bara grymt förvirrad av det här spelet. Än så länge tycker jag det är lite meh. Knepig bandesign, skum musik, förvirrande tidsresningskoncept som inte förklaras i spelet. Nja, det är bara konstigt i min smak. 22/12 Nog det bästa Sonic spelet IMO T_T Time-travel ftw! 22/12 Trevligt med en ny recensent! :) Ska bli kul att få lite nya perspektiv. Tycker den nya generation av gamers behöver få uppleva att sonic spelen från 90-talet inte var lika lätta som dagens. Jag tycker att Sonic cd och sonic 1-3 är en av de bästa sonic-... 22/12 Håller med, grym recension! 22/12
Skicka en rättelse