Lyckad utveckling av ett framgångsrikt koncept eller kejsarens nya kläder? Electronic Arts senaste version av världens populäraste fotbollssimulator är inte helt enkelt att definiera. Men det hindrar inte att det i grunden är lysande.

Nya versioner av FIFA- och UEFA-serierna är lika regelbundna som årstider. Oavsett vad man tycker om det amerikanska företagets vana att spotta ur sin smått uppdaterade versioner av samma produkt går det inte att bortse från det faktum att de med tiden blivit riktigt, riktigt bra spel.

Kämpa för ditt land

- på riktigt

Till ytan är UEFA Euro 2008 endast en marginell förbättring från förra årets FIFA. Det är samma vassa presentation, rappa spelare och spelmässiga djup. Men skrapa lite och du kommer att hitta en mängd nyheter och finesser som inte tidigare varit med. Den kanske största nyheten är spelläget "Nationernas kamp" (klingar lite illa, jag vet) där varje match du spelar, oavsett om det är online eller offline, räknas för det land du valt att representera. Har du alltså valt Sverige räknas dina poäng ihop med alla andra svenska spelare och jämförs med de andra europeiska nationerna. Det land som har flest poäng vid slutet av EM vinner den digitala kampen. Den här metaaspekten är riktigt smart även om den till viss del är lite gimmickartad. Det återstår att se hur väl det fungerar i praktiken.

En annan nyhet är "Captain Your Country" där du tar rollen som en spelare och kämpar dig igenom en rad matcher med målet att bli uttagen som lagets kapten. Det fina med det här är att det finns tre andra nyckelspelare i laget, styrda av dina kamrater eller av AI:n, och alla kämpar de för samma sak. Med andra ord gäller det att framhäva sig själv så mycket som möjligt samtidigt som laget måste vinna. Under matcherna får du poäng för vad du gör och det kan ofta bli riktigt spännande att försöka bräcka sina konkurrenter från det egna laget.

Stabil grund

- lysande atmosfär

UEFA Euro 2008 behåller seriens nyfunna form och kan stoltsera med en suverän bollkänsla. Borta är dagarna då ett FIFA-spel garanterade ryckiga spelare och en torr, nästan teoretisk känsla. EA har lyckats med konststycket hitta den närmast perfekta blandningen av lättillgänglighet och taktiskt djup.

Men den kanske största styrkan är den atmosfär som spelet frambringar. Utvecklarna har verkligen grottat ner sig i små detaljer, som att ha olika länders fans sjunger egna ramsor, inklippta cut-scenes på frustrerade tränare och roliga funktioner som interaktiva segergester. Sammantaget ger det här en fotbollsupplevelse som känns äkta.

Visuellt är det snyggt utan att imponera speciellt mycket på detaljnivå. Det är fortfarande lite si och så med vissa spelares ansikten (det krävs till exempel mycket god vilja för att känna igen Andreas Isaksson). Det är framförallt helheten som fungerar: arenorna, ljuset, himlen och så vidare. Ljudet är riktigt bra med extra plus för kommentatorerna och de tidigare nämnda publiksångerna.

Nu kanske det här låter som om det är för bra för att vara sant och på sätt och vis är det så. Detaljer i all ära, i grunden är det trots allt förvillande likt FIFA 08, med den stora skillnaden att det här är begränsat till EM i sommar. Med andra ord är det ingen vidare deal man får om man redan äger föregångaren. Med tanke på att FIFA inte är begränsat till ett mästerskap bör man kanske ta sig en funderare på om man inte ska invänta nästa upplaga av den serien.

I slutändan väljer jag att ge betyg för själva spelet och inte det bagage som serien eller dess tillverkare dras med. Och UEFA Euro 2008 är i mina ögon det bästa fotbollsspelet på marknaden just nu.

Kolla även in recensionen som video på FZ.tv

Skicka en rättelse