Dreamworks är en filmstudio som är känd för välgjorda datoranimerade och estetiskt tilltalande spelfilmer som Shrek och Madagascar. Annandag jul har deras Bee Movie premiär i Sverige och den föregås av ett spel på samma tema.

Filmen Bee Movie ger oss en inblick hur det är att leva som ett hårt arbetande bi i en bikupa. Eller rättare sagt oviljan att leva som ett bi. Huvudpersonen i Bee Movie Game är precis som i filmen den skoltrötte Barry B Benson som nyligen blivit fri från college. Hans tankar om ett helt arbetsliv inom honungsbranschen leder honom att ifrågasätta hela världen omkring honom vilket gör att han kommer i kontakt med människovärlden. Där gör han en skrämmande upptäckt, nämligen att vi människor utnyttjar billiga och nikotinberoende bin som arbetskraft i honungsindustrin.

Han blir rosenrasande och bestämmer sig för att för att stämma hela honungsindustrin. Efter några dagars rättegång lyckats Barry till sist få juryn med sig och hela industrin klappar ihop. Däremot blir resultatet inte riktigt som han tänkt sig då bina inte behöver bry sig om att pollinera blommor längre.

Blommor och bin

- Dreamworks lär dig hur det går till

Det individualistiska temat känns igen, bland annat från Dreamworks tidigare animerade film Antz. Jag har inte sett Bee Movie så jag kan inte göra någon bedömning hur väl spelet följer filmens handling eller karaktärernas likhet.

Filmens största dragplåster är utan tvekan den avdankade komikern Jerry Seinfelds återkomst efter den hyllade komediserien Seinfeld. Jag har personligen lite svårt för Jerrys humor och anser att det var hans sidekicks som gav serien sådan framgång. Hur som helst, Herr Seinfeld gör nämligen röstarbetet åt Barry i filmen och, tack och lov, även i spelet.

Ditt äventyr i bikupan inleds med att du får prova på olika yrkeskategorier, däribland livet som honungssorterare och taxikusk. Lite längre in i spelet kommer du ut ur bikupan och till det gröna Central Park där du får följa med de stöddiga pollinerarbina som lider av samma högfärdighet som jaktpiloter i Hollywood-filmer.

<img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=49188&w=150&h=90&s=&a=I1ZmJiMzZkYz" style="border: 1px solid black"></img>   <img src="http://www.fz.se/bilder/_img.php?i=49190&w=150&h=90&s=&a=dmYTcyZGZiYm" style="border: 1px solid black"></img>

Spelupplägget bygger på flertalet spelstilar och genrer. Du får möjligheten att kämpa dig igenom rätt meningslösa minispel, köra bil i stil med Mario Kart och springa runt i bikupan i stil med ett väldigt simpelt Grand Theft Auto-spel. Det blir även en hel del trycka-på-rätt-knapp-vid-rätt-tidpunkt. Glimten i ögat finns där och jag småskrattade faktiskt åt en del scener.

Utseendemässigt saknas en hel del men grafiken är tillräcklig för att inte helt förstöra helhetsbilden. Tack vare de riktiga röstskådespelarna undviker spelet att bli en oundviklig katastrof som många andra licensspel. Musiken är faktiskt av högre klass och passar spelet perfekt.

Bee Movie Game är precis som filmen riktat till en yngre målgrupp. Att recensera den här typen av spel är en aning svårt då jag i vanliga fall aldrig lirar barnspel. Men jag är ändå glad att det gjorts ett någorlunda seriöst försök att få större variation på spelsätten, tyngre namn i rollistan och hyfsad grafik. Spelkänslan finns där, även om den är ganska enkel.

Spår av konsolkonverteringen har satt sina spår i underliga kontroller och begränsningar i flerspelarläget. Överlag är titeln ganska bra för att vara filmbaserad, det vill säga ingen kanontitel men heller ingen total katastrof.

Skicka en rättelse