För ungefär två år sedan släpptes Pacific Fighters till IL-2 Sturmovik och utökade antalet flygplan, kampanjer och uppdrag. Trots sin ålder lever simulatorn vidare och är populärare än någonsin både i single- och multiplayer.

Vad som sagts vara den sista expansionen till IL-2 innan Oleg släpper Storm of War: Battle of Britain är i dagarna i handeln. Egentligen är IL-2 1946 en samling expansioner och innehåller: Forgotten Battles, Aces Expansion Pack, Pacific Fighters, Pe-2 Peshka, Sturmoviks over Manchuria och 1946.

Innehållet är inte blygsamt: 229 stycken flygbara flygplan av totalt 300. I dessa siffor är dock olika varianter av samma modell inräknande men det borde ändå vara tillräckligt för att underhålla alla Röde Baronen-kromosomer i kroppen. För singleplayer-fantasten finns nio nya kampanjer och nästan 200 stycken lösa uppdrag.

Alternativt historieberättande

- kriget slutar inte 1945

Alla som läst sin andravärldskrigshistoria vet att kriget slutade med Japans kapitulation den andra september 1945. I IL-2 1946 fortsätter dock kriget efter en misslyckad allierad landsättning i Normandie sommaren 1944. Efter att Hitler mördats tar en vettigare regering över i Tyskland och går med på vapenvila med USA och Storbritanninen medan Stalin vägrar att ge efter. Kriget på Östfronten fortsätter och den 22 juni 1946 inleder Soviet en massiv offensiv.

Den alternativa historieskrivningen öppnar många dörrar. Många experiementella flygplan och vapensystem som inte hann lämna ritbordet introduceras med stor kraft. Tyskarna banade vägen för jeteran när de introducerade världens första operativa jetkärra och många av deras fantasiflygplan i spelet är just jetdrivna. På ryssarnas sida finns också många intressanta maskiner, både jet- och propellerdrivna.

Jag hade inte tänkt gå in så djupt på enstaka flygmodeller utan istället försöka ge en helhetsbild av de nya flygplan som skeppas med IL-2 1946. Många av de nya bevingade maskinerna är skapelser som i verkligheten byggdes i ett väldigt fåtal exemplar i krigets slutskede.