Få titlar har uppnått lika episka höjder som Neverwinter Nights gjort. Ett spel som har förtrollat en hel generation och med flaggan i topp fört fram utvecklingen av ett, inte bara bra, utan perfekt rollspel. Från tärningskast och papper och penna till ett avancerat datorspel där ingenting har gått förlorat utan snarare allt har tjänats. Frågan måste ställas: är det möjligt att göra en uppföljare till ett sådant spel?

Neverwinter Nights släpptes 2002 och efter fyra års väntan får vi nu chansen att omfamnas av denna episka saga ännu en gång. Till skillnad från originalet är det inte Bioware som håller i tyglarna utan de har, som med tidigare spel, lämnat över till Obsidian Entertainment. Obsidian är sedan tidigare kända för att ha gjort uppföljaren till ett av Biowares tidigare spel, nämligen Knights of The Old Republic. Bevisligen imponerade Obsidian tillräckligt mycket för att få ta över ett ännu tyngre spelnamn.

I likhet med ettan använder sig tvåan av regler från Dungeons & Dragons, men här är det versionsnummer 3.5 som gäller mot tidigare 3.0. Skillnaden det gör för gemene man är näst intill obefintlig, det handlar om mindre uppgraderingar av hur beräkningar görs (läs tärningskast) samt annat smått och gott för att förhöja spelupplevelsen.

Alea iacta est

- Julius Ceasar

Att spelet bygger på just tärningskast är svårt att begripa sig på eftersom allt sker i realtid. För de intresserade finns det en statusruta där alla kalkyleringar som utförs visas. I stora slag går det väldigt snabbt men turligt nog är detta bara ögongodis. Du behöver alltså inte vara expert eller ens förstå dig på vad en "Will Save" är.

Det första som finns att göra efter du installerat är att välja karaktär. Lyckligtvis bjuder spelet på mycket information om de olika raserna, klasserna och färdigheterna som finns att välja mellan. För den oerfarne spelaren finns det information om hur varje val påverkar din karaktär och vad som är rekommenderat för en nybörjare. Det finns åtta raser med 13 underraser. Skillnaden visar sig i färdigheter och karaktärsstatus. En dvärg har till exempel inte lika mycket karisma som en alv, medan alven saknar samma uthållighet som dvärgen har. Det går självklart att modifiera detta, men alven kommer alltid att ha bättre förutsättningar inom sin specialitet.

Om inte åtta olika raser är nog så är nästa valmöjlighet vilken klass du vill spela. Neverwinter Nights 2 bjuder på 12 normala samt 17 prestigeklasser. De normala klasserna kan väljas av alla, medan presigeklasserna har olika krav för att kunna användas. Oftast handlar detta om vilken nivå eller vilka färdigheter du valt för din karaktär. När det gäller raser, klasser och färdigheter finns det oändligt med valmöjligheter, men samtidigt många restriktioner. Att ta upp allt i en recension är omöjligt.

Föregående Nästa
Skumt, har funkar för mig och mina vänner utan problem och då har vi lanat sönder spelet. Garanterat 1000 timmar utan problem. 20/09 Att då man går/springer, vrider kameran, kastar en trollformel osv, så kan det gå ryckigt, att några frames hoppas över då och då. Har kört på laptop av årsmodell typ 2008, gick knappt alls. Årsmodell typ 2011, gick okej. Med grafiska inställningar i... 20/09 Har spelat spelet sedan release så vad för form av lagg har du då fått? Aldrig laggat för mig och jag har aldrig haft en monster dator heller. 20/09 Neverwinter Nights 2 är roligt, men det har några fatala nackdelar jämfört med 1:an: - Mer linjärt - Allting är liksom rundare, färggladare och snällare, ungefär som Windows 7 jämfört med Windows XP. Trollformlerna känns inte farliga när man kastar dem,... 20/09 Underbart spel även till denna dag! 10/10 Hm, nej jag vet inte riktigt, tröttnade på NVN2 redan vid neverwinter city. Försökte övertyga mig att de var intressant men dina kumpaner va för korkade och kändes lite ointressanta. Tacka vet jag KotOR och NVN1. Bra recension dock! 13/07 Det var längre än jag väntade mig faktiskt. Vet inte om jag bara minns fel men det kändes ungefär som kotor1 i längd. (Och det var ganska långt.. men minns givetvis inte vilket tid jag slutade på även om det stod i saven :P) 14/12 Tycker jag inte själv, då jag inte berättar vad som sker. Men om du anser att det är en spoiler ber jag så hemskt mycket om ursäkt. Tja, spelet räcker väl i en 50 timmar om du inte stressar dig fram. Svårt att säga exakt då det inte finns någon timer.... 14/12 Hur lång speltid får man? Detta är något jag tycker borde nämnas i en recension. Inte det viktigaste, men det är skillnad på att få ett spel som håller i 10 timmar och ett som räcker i 60 timmar. 14/12 Grymt schysst lir! Man varför i helv skriver de i recensionen att slutet är en besvikelse och lämnar mycket att önska???????? Det är ju spoiler för fn!!!:( 14/12
Skicka en rättelse