Året var 1994, jag var 14 år och hade precis köpt mig en ny dator – en multimediautrustad 486DX2 med en processor på 66 megahertz. Det stora fartvidundret var utrustat med den tidens coolaste prylar: Soundblaster 16-ljudkort, en CD-ROM kapabel att läsa skivorna i dubbel hastighet och en enorm 14-tumsmonitor. Hela kalaset gick på nästan 15 papp. Jag blev urfattig men lika glad var jag för det - jag hade ju en dator.

Två år senare hade jag fortfarande min gamla trotjänare och det var då jag stötte på det helvrickade racingspelet Big Red Racing. Jag minns inte riktigt hur jag först stötte på spelet men jag förmodar att det var inkluderat på en demo-CD som följde med någon datortidning som jag inhandlat.

De tidigare racingspel jag hade testat var ganska simpla kreationer, däribland 3D Realms gamla klassiker Whacky Wheels och det realistiska Indy Car Racing. Trots att Big Red Racing hackade mest av nämnda spel blev det genast det mest populära.

Företaget bakom recensionens ämne är Big Red Software. Det går inte att hitta mycket information om det väldigt okända företaget. Trots att företagets livslängd inte blev den längsta hann de med att släppa flertalet titlar, däribland Wacky Darts och Super Seymour-spelen. Jag har personligen inte testat dessa så jag kan inte yttra mig huruvida dessa är något att ha.

"That ain't my belly button!"

-"That ain't mah fingah neither!"

Det första jag tänker på då jag hör Big Red Racing är de smått komiska och ibland väldigt irriterade ljudeffekterna. De varierar från helskumma fraser till pruttljud när du klickar dig igenom menyerna. Efter lite inställningar i option-menyn, med den resulterande ljudeffektskavalkaden, kan du äntligen börja spela. Det finns tre val för den spelsugne: singlerace, tournament och multiplayer. Flerspelarläget kan liras över nätverk eller i det nu konsoldominerande splitscreen.

Det finns ungefär 20 olika ställen att köra runt på. Vad sägs om länder som England, USA, Kina och Skottland eller lite mer exotiska platser som Mars och Venus? Trots att banorna är få till antalet så bjuder de ändå på en stor dos variation.

I fordonsstället finns det en hel uppsjö med galna alternativ, till exempel helikoptrar, båtar, truckar och andra felskapta kreationer. På grund av banornas utformning är tyvärr inte samtliga fordon tillgängliga. Men misströsta inte, du kan nämligen göra något så revolutionernade som att välja karaktär och logo på ditt fordon.

Grafiken i Big Red Racing består helt och hållet av vektorgrafik - från bilar till banor. Vill du köra spelet någorlunda problemfritt på en ny dator med Windows XP rekommenderas en DOS-emulator som till exempel Dosbox. Jag kör den tillsammans med frontend-skalet D-Fend 2.0 och det fungerar helt perfekt.

Trots att tiden har gjort sitt vad gäller grafiken så är körkänslan lika underbar som den var för tio år sedan. Förväntar du dig realism är detta knappast någonting för dig. Spelet försöker inte vara någonting annat än en helknäpp och renodlad arkadracer som ändå lyckas leverera en rejäl dos nostalgisk underhållning.

Plocka hem Dosbox härifrån
Frontend-skalet D-fend till Dosbox