Med bildkvalitet i toppklass och grym 3D-teknik imponerar Samsungs prisvärda tv. Men är den också en grym gaming-tv?

För några veckor sedan testade vi bredbilds-tv:n Philips Cinema 21:9, en produkt som imponerade på många sätt men vars problem och höga prislapp i slutändan gjorde att den inte nådde ända fram.

I samma recension påstod jag att det finns tv-apparater i 16:9-formatet med likvärdig eller bättre bildkvalitet och utan dessa problem, till en betydligt mildare prislapp. Upp till bevis! Vi har testat en LED-tv från Samsung som levererar på ett mästerligt vis.

Produktnamnet UE46D7005 rullar inte av tungan lika lätt som Philips konkurrent men de sista fyra siffrorna visar att tv:n tillhör Samsungs 7-serie. Detta till trots är själva bildpanelen densamma som i Samsungs 8-serie, produkter som i motsvarande storlek kostar minst 2000 kronor mer. Vad är det då du offrar med 7-serien? Ramen ser något annorlunda ut, företagets logotyp är inte belyst och en tablet-dator följer inte med på köpet. Det är något som undertecknad kan leva med eftersom designen av tv:n är riktigt läcker och endast tre centimeter tjock som mest.

Panel i toppklass

UE46D7005 skryter med en LED-panel med 1080p-upplösning. Den tunna formfaktorn görs möjlig tack vare att Samsung använder kantmonterade LED-lampor (edge LED), en lösning som även medför problem med ljusblödning längs kanterna (clouding).

Samsung har valt att bekämpa detta problem med något som kallas micro dimming vilket går ut på att panelen delats in i olika zoner vars bakgrundsbelysning kan dämpas i takt med att bildens mörka partier skiftar. Detta fungerar lyckligtvis väldigt bra, men kommer med avigsidan att vit text på svart bakgrund kan bli mer grådaskig om du använder standardinställningarna för bildvärden. Genom att anpassa inställningarna för bildens värden kan du minska detta problem, men du får då offra lite av den imponerande ljusstyrkan i färgrika scener. Clouding blir dock aldrig så allvarligt att du lär störa dig på det, jag fick själv koncentrera mig på kanterna för att ens upptäcka det.

Det ska dock sägas att clouding blir värre om tv:ns baksida sitter tätt mot väggen eftersom värmen som alstras inte kan lämna tv:n lika bra, värt att tänka på om du ska hänga upp den.

Bildpanelen uppdateras i 200 hz vilket i kombination med en bildförbättringsmotor på 800 hz ser till att flytet alltid är riktigt bra oavsett om du spelar eller tittar på film. Under mina tester märke jag inte av några större problem med bildfördröjning (input lag) utöver särskilt hektiska situationer i fps-spel, men även denna tv har ett spelläge som stänger av många av de bildmotorer som orsakar fördröjningarna och då blir flytet grymt bra.

De senaste åren har tillverkare av hdtv-produkter hajpat upp 3D som den stora nya anledningen till att köpa en ny tv, men vi konsumenter har inte direkt nappat på bred front, åtminstone inte än. Anledningen är dels att tv-apparater med 3D-stöd inledningsvis varit allt för dyra, men även att bildkvaliteten blivit lidande i 3D-läge och att de aktiva glasögonen varit för dyra och påfrestande för ögonen. I vår recension av Philips Cinema 21:9 hyllade vi känslan av 3D men klagade dels på att aktiveringen av 3D-läget inte fungerade särskilt pålitligt och vi kritiserade även bildsläp.

Föregående Nästa
Du var mig en bitter rackare :) OLED lider fortfarande av dålig livslängd. Mycket fin bild men nästa år ofantlig dyr pga ny tekniks överprisande samt att den kommer inte kunna mäta sig i livslängden, ännu bör tilläggas dock inte under nästa år. Allt org... 25/01 När det gäller Samsung (detta står faktiskt ingenstans i någon bruks) måste du köra antingen VGA för på den ingången gäller inga bildförbättringskretsar, eller HDMI 1 då den ingången är dedikerad konsoll eller PC-ingång. Kör man sen spelläge är där inge... 25/01 Då är ju SSF4 AE betydligt mer input-känsligt där vissa links krävs att man sätter dom med 1 frames precision. Och då funkar fan inte ett spelläge med +40 ms input lag. Spelläget är ingen garanti för att kompensera input lagget och alldeles för många... 24/01 input lag är inget problem om man slår på spelläget, det mest input-känsliga spelet jag lirat är impossible game på xboxen och det går galant med det påslaget! 24/01 Jag har en Nokia 3310 fortfarande :D Tegelstenen kan man lita på! Tror inte appsen fungerar riktigt i den... :D 23/01 För mycket TV och för lite PC på Fragzone nu. 23/01 Ja gillar de nya recensionerna av tv det är viktigt med alla tillbehör. Alla som tycker olikt är de någon som tvingar er och trycka på länken "Dumma människor". Att köpa en Samsung är som att spela på lotto så är de bara. 22/01 Även om detta var en helt OK recension tycker jag nog ändå att ni ska hålla er till spelrelaterade artiklar och inte denna typ av hårdvara. Jag kan också tycka att det är hyfsat viktigt att nämna att TVn stödjer DVB-T2 (men även S2). En TV-recension uta... 22/01 fast för en TV sitter man ofta ändå så nära att 1920x1080 gör en direkt jätteskillnad, då är det snarare andra saker som man vill ska vara bra (te.x att färger ser naturliga ut och att svärtan är bra). Sen kan man köra 1920x1080 i 3D om man nu vill det... 22/01 Du får en motsvarande ren full HD-maskin för 7000-8000. Varför köpa 3D-stuk som ändå är dålig upplösning och brist på standard egentligen. När 3D blir 1920x1080p i upplösning kan det ju bli intressant i framtiden kanske. Man skulle ju vilja klara sig... 22/01
Skicka en rättelse