Tre legendariska stealthspel släpps inom några dagar i en högupplöst utgåva. Är den värd att lägga slantarna på?

Efter att tidigare utvecklat HD-versioner av bland annat #God of War och #Shadow of the Colossus fortsätter #Bluepoint Games att kränga HD-spel. För runt 400 kronor bjuds nu tre delar ur den klassiska stealthserien Metal Gear Solid: tvåan #Sons of Liberty, trean #Snake Eater och PSP-titeln #Peace Walker.

Snake är tillbaka i högupplöst form.

Det första som slår mig med samlingen är att både del #ett och #fyra i serien saknas. Och att det med dem försvinner viktiga pusselbitar i en redan virrig story där historiska händelser blandas med fiktion, politiska konflikter och personliga vendettor. Det andra som slår mig är att en mer kronologiskt och komplett utgåva hade känts mer genomtänkt – och mer generös. Främst mot de som köper spelen en andra gång.

Men med det sagt så är priset mer än rimligt och exkluderingen av ettan har sin förklaring. Enligt #Kojima Productions kreativa producent Yoshikazu Matsuhana hade det inte på långa vägar räckt att slipa lite på PSone-titelns utseende för att få det att platsa i HD-utgåvan. Det skulle krävas förändringar både av gameplay och story och vara ett väldigt tidskrävande jobb, menar han.

En pose många gamers minns med värme.

Tanken med de delar som faktiskt ingår i HD-samlingen är emellertid att de ska vara trogna sina original. De ska putsas för nya spelare, inte förändras för de gamla. Och det tycker jag sammanfattar HD-utgåvan bra. Spelen är som sina ursprungsversioner, på gott och ont. De förändringar och förbättringar man upplever i deras gameplay är främst en bieffekt av den putsade grafiken.

Tre delar slipad historia

De tre delarna presenteras på en lättöverskådlig tidslinje i titelmenyn. Varje del med årtal och en mindre inblick i storyn. Tidslinjen följer den ordning som de utspelar sig i, med Metal Gear Solid 3: Snake Eater i början. Men som ni säkert vet släpptes ju Sons of Liberty först.

Raidens karriär tog sin början i Sons of Liberty.

Sons of Liberty handlar om Snake, den ursprungliga huvudkaraktären, och om Raiden, en ny medlem i Foxhound. 2007 försvinner Snake under ett uppdrag som rör den nya Metal Gear-prototypen och när en grupp terrorister dyker upp två år senare säger sig ledaren vara han.

Stealthklassikern, som först dök upp som spelbar demo till #Zone of the Enders, är en nostalgitripp som bevarats väl i HD. Styrningen är densamma, förutom någon mindre förändring som att actionknappen är kryss i stället för ring. Den fixerade kameravinkeln är lika 2001 som den var då och navigeringen i menyerna likaså. Den största förändringen är förstås utseendet som är betydligt klarare och några bonusbanor som har tillkommit. Bland annat "Snake Tales", från tvåans specialutgåva, som är små fristående uppdrag med tillhörande berättelser.

Föregående Nästa
okej. Själv hade jag inte spelat God of War spelen förrän collection kom. Spela då 1-2 hd på ps3an och tyckte det var helt gymt kul. Efter det kunde jag plocka upp 3an. 31/01 Ja jo peace walker förstås. Och att man kan spela på sin HDTV också såklart med dessa remakes, det blir ju gräsligt med PS2 annars (om nån vet hur man löser detta så berätta gärna). Men jag köper inte en samling för att spela ett enda spel som är gammal... 31/01 peace walker? 31/01 Jag har dom ju till PS2 och visst, de är bra, men jag backar sällan till att spela förra generationens spel. Jag ska spela klart Killzone och ge Tomb Raider Trilogy lite mer tid men annars är det lungt på den fronten. I somras körde jag iofs igenom Blac... 31/01 jag älskar det här.. älskar man metal gear så ska man inte tveka! :-D 31/01 Ja, man kan ju undra vilken publik de siktar på när man inte får hela paketet story-mässigt och när vissa extrasaker saknas. Tycker det var ett rättvist betyg. Hur HD är spelen förresten, 720 eller 1080? 30/01 Lite avis, bästa spelet i serien ! 30/01 Äntligen. Har alltid velat spela Snake Eater men aldrig haft möjligheten! Kommer köpa detta enbart för snake eater. 30/01 Peace Walker och Snake Eater utspelar sig före MGS1 och MGS2 så det är väl inte konstigt. 30/01 Metal Gear Solid med upphackad story och utan extramaterial tappar på många sätt sitt existensberättigande. Man kan som nybörjare egentligen inte uppskatta tvåan utan att ha spelat ettan(dock kan man i min mening lätt göra det när det gäller trean och... 30/01
Skicka en rättelse