Fighting, det vill säga sådan utanför tv-spelsvärlden, blir bara större och större. Störst av alla är organisationen UFC, och det senaste fighting-spelet slår knockout på konkurrenterna.

Tycka vad man vill om fighting och UFC i verkligheten. Det må vara brutalt och onödigt våldsamt, överdådigt och amerikanskt där slagskämparna får Messias-liknande roller för fansen med egen signaturmusik och dylikt. Men som tv-spel gör sporten sig utomordentligt bra av just den anledningen.

I denna tredje upplaga av Undisputed-serien känns det verkligen som om utvecklarna på #Yuke's (samma som gör WWE) har lyssnat på sina hardcore-fans. De vill ha autenticitet och rejält djup, utan att själva spelet är lika svårt som ett normalt fightingspel. Det har utvecklarna lyckats med. Det märker du redan när du startar spelet, när du får välja om du vill ha komplicerade (pro) eller enkla (amateur) kontroller.

Peta aldrig, aldrig näsan med motståndarens ben.

Styrningen i sig är enkel, men du behöver ha ett bra minne för att komma ihåg alla kontroller och kombinationer som spelet fyllts med. Att det dessutom är olika för olika fightertyper gör det ännu djupare, och matcherna blir sällan enformiga eller tråkiga. Inledningsvis får du en genomgående tutorial som går igenom attack och försvar i ett fyrtiotal olika steg. Dessa får du också påminnelse om under matcherna, tills du känner att du bemästrat styrningen helt.

Grafiken gör sitt till att få matcherna att kännas verkliga och spännande. Slagen, sparkarna och greppen rör sig väldigt naturligt och när blodvite uppstår beror det på att du fått in en snygg träff på just det stället. Även arenor, domare, presentatörer och menyer är väldigt genomarbetade och fräscha.

Våldsamt djup

Det här med speldjup är något Yuke's verkligen ansträngt sig med, och inte bara i själva matcherna. Det finns sju viktklasser med runt 20 fighters i varje klass, alla med sin egen fightingteknik och stil. Ett nytt tillägg är dessutom Pride, en före detta fightingorganisation med samma ägare som UFC, med ytterligare ett trettiotal fighters att välja och vraka bland. Du får även välja bland en hel massa domare, matchtyper och arenor, så enformigt kommer detta spel aldrig att bli.

Karriärläget är väldigt genomarbetat till i år, där du antingen kan använda en existerande fighter eller skapa en egen karaktär för att ta dig igenom UFC-organisationen ända upp till toppmatcher och stjärnstatus i MMA-världen. I tidigare spel var det mycket lull-lull i karriärläget, men nu har utvecklarna satt fokus på det som betyder mest: matcherna. Det tar mycket mindre tid att förbereda sig för dem, och du får därmed bra mycket mer speltid till det som faktiskt är roligt.

Ögonblicksbild tre sekunder innan matchens slut.

Online rör sig #UFC Undisputed 3 väldigt bra, och har du ett gäng polare som också spelar kan ni skapa ett Fight Camp, där likasinnade fighters tävlar som grupp under samma emblem mot andra gäng. I communitydelen kan du lätt ladda upp highlights från dina matcher och dela med dig av (det vill säga skryta om) storslagna vinster.

En av få saker att klaga på i detta i övrigt väl genomarbetade spel är ljudet. Musiken är lite tråkig och kommentatorerna kan bli lite enformiga, även om de överlag tillför mycket verklighetskänsla till matcherna (särskilt om du spelar Pride-fighter). Men det är också det enda som är negativt – som spel är UFC Undisputed 3 väldigt underhållande och har extremt lång livslängd, oavsett om du gillar fightingspel generellt eller bara är ett väldigt stort fan av sporten.

Fotnot: Recensionen bygger på PS3-versionen av spelet.

Anderson, GSP, Aldo, Jones. Skulle dom flesta säga är just nu dom bästa P4P, vem som är bäst kan ingen säga, P4P listan kan man bara spekulera. Machida är inte ens nära den listan i mitt tycke. Personligen gillar jag inte Anderson (är ett stort Sonnen... 15/02 HarM: Vad jag vet, sa jag aldrig att Machida var dålig. Han var bara en counter-fighter i mina ögon. Bra teknik, kunde kontra på alla möjliga sätt. Men jag gillade honom aldrig, tyckte det var riktigt tråkiga matcher och det kändes inte som han hade någ... 15/02 Orginalbilden: http://img.mixedmartialarts.com/method=get&s=anderson-silva-vitor-belfort-02-06-11-19-8-36-510.jpg Om ni inte sett det in action: https://www.youtube.com/embed/iB2-sGkhg5o 15/02 Jag förstår seriöst inte aggressiviteten som vissa visar upp bara för att man inte håller med. Ska jag inte ens få yttra mig? Edit: Sjukt löjligt det här. HarM, tack för pratstunden. 15/02 Kul att se att du nämnde Jose Aldo HarM. Han förtjänar platsen före Jon Jones just nu. Förstör folk i sin viktklass. 15/02 Bjosarn, Jon Jones kommer vara tvungen att köra heavyweight inom några år. Och då kommer vi se om han verkligen är bättre än alla andra pga teknik eller pga av den stört överdrivna reachen han har. När man sätter honom mot bjässar som Overeem, Frank Mir... 15/02 Orphantears: Jon Jones är 25 år gammal, 12 år yngre än Anderson Silva, det finns tid på sig att hoppa viktklasser. Dessutom , som du säger, så har Jon Jones inte varit överlägsen så länge än. Att han hoppar till en annan viktklass så småningom tror jag... 15/02 Påstå att Machida bara är bra på en sak är helt fel, han va bara så överlägsen stånde så han behövde inte använda sin mark :-). Han har väldigt bra submissions, svart bälte i BJJ :-). Men det många inte riktigt kan skilja på är skicklighet och underhåll... 15/02 Kompis, lär dig mer om MMA innan du yttrar dig. Be GSP byta viktklass också, han är överlägsen där också. 15/02 Jon Jones i all ära, låt honom försvara bältet 3-4 ggr till sen kan man börja jämföra med Anderson. Sen så nämner du att Anderson inte går upp i viktklass , Jon Jones är en STOR tungviktare som slåss i light heavyweight.... borde inte han gå upp iställe... 15/02
Skicka en rättelse