Ett fotbollsspel i mindre format än en fullstor LED-tv? Det är få som lyckats göra det njutbart. Men Fifas PS Vita-debut är konkurrenskraftig – om du låter bli att spela den på Vita-vis.

De väljer dock att inte kalla det #Fifa 12, för det vore att ljuga. #Fifa Football är snarare #Fifa 11, med lite modifikationer. Du kan alltså inte försvara dig med tactical defending, finta dig framåt med precision dribbling eller krocka realistiskt med player impact engine – de tre stora nyheterna spelmässigt i Fifa 12 till de större maskinerna.

Men Fifa 11 var också ett bra spel, och passar förmodligen bättre än tolvan till den femtumsskärm som Vitan bjuder på. Det är svårt att uppfatta vilken spelare du faktiskt är, och därmed lättare att tillämpa lagkamratspressen medan du själv täcker yta. Den klassiska försvarsstyrningen där du håller in krysset för att pressa bollhållaren är bra mycket lättare än det nya tactical defending, och det uppskattas att inte behöva vara alltför precis som sista mittback.

I vanlig ordning bjuder EA Sports på lag och spelare från de verkliga förebilderna. Men reklamen verkar inte vara helt autentisk...

Anfallsmässigt är det en fröjd att spela Fifa Football. De små spakarna är svåra att vänja sig vid jämfört med den vanliga PS3-kontrollen, men efter ett par timmar sitter det. Medspelarna löper smart och skapar lägen åt dig, och passningsspelet flyter på riktigt bra. Jag är osäker på om utvecklarna gjort det lite lättare att skjuta, men det är väldigt ofta du får till helt fantastiska skott. I min första match slog mitt Arsenal Manchester United med 6-0, varav fem av målen var riktigare rökare i bortre krysset.

Ett lyckat steg tillbaka

Du kan även använda dig av konsolens touchskärmar (både fram och bak), och peta där du vill att passen eller skotten ska hamna, men jag tror de flesta kommer att stänga av den funktionen och spela med traditionella kontroller. Det är fruktansvärt frustrerande att komma i ett friläge med vindsnabbe Walcott för att helt plötsligt lobba bollen desperat tillbaka till mittlinjen, bara för att du råkat komma åt skärmen med vänster tumme.

Spellägena är också de lika omfattande som storkonsolernas versioner, förutom online där du enbart kan spela vanliga head-to-head-matcher eller skapade ligor. Du kan skapa din egen fotbollsavatar i Be a Pro (tyvärr går det inte att lägga in ditt eget ansikte, trots att Vitan faktiskt har kamera) och jobba dig genom en karriär som spelare. Turneringarna är många, liksom antalet klubbar och licensierade spelare.

Fifa Football kommer bäst till sin rätt när det spelas som övriga Fifa-spel, det vill säga med styrspakarna.

Men det du förmodligen kommer att uppskatta mest under din tid på toaletten eller bussen (det är väl där man använder Vitan mest?) är det omfattande karriärläget (spelare, manager eller spelande manager). Under 15 långa säsonger styr du ditt lag mot triumfer, med allt som hör till – transfers, kommunikation med ledarstaben och kontraktsförhandlingar. Jag kan göra matematiken åt dig: en karriär kommer att runt 200 timmar att spela igenom, om du lirar varenda match.

Fifa Football är precis det du behöver i ett spel till PS Vita. Det är fruktansvärt snyggt, beroendeframkallande och roligt. Är du en sådan fan av serien sen tidigare och vill spela även när du inte sitter hemma framför PS3an eller Xboxen är detta ett självklart köp.

Skicka en rättelse