Ännu en del i världens längsta partyserie är här. Hur festligt kan det bli för elfte gången?

När allt känns förgängligt finns det i alla fall en sak som är oförtrutet bestående. Mario Party-serien. Med tretton år på nacken och elva delar i bagaget kan det vara en av de största, mest seglivade partyserierna någonsin.

Nu har #Nd Cube tagit över stafettpinnen i det oändliga partyruset och fortsatt med den i ungefär samma riktning som #Hudson Soft. #Mario Party 9 till Wii är också det ett digitalt brädspel för flera personer innehållande tärningar, olika färgglada spelplaner, stjärnor, minispel och Mario-kändisar. En del saker har förstås försvunnit, en del tillkommit.

"He's a gamer and he's ok. He plays all night and sleeps all day

Den största förändringen är att samarbete är mer i fokus i partyläget. Samtidigt som varje deltagare tävlar individuellt om att bli en spelrundas ”superstjärna” färdas nämligen allihop i samma fordon runt planen och kämpar kollektivt för att återta stulna stjärnor från Bowser. Det är klart att det är superstjärna-titeln som lockar mest men det kollektiva inslaget är ändå rätt fint kan jag tycka. Om inte annat så finns det ju på så sätt inga direkta förlorare.

Några andra förändringar värda att nämna är också att mynten har tagits bort, minispelen integrerats i spelrundan och att varje omgång innehåller bosskamper. Där kämpar spelarna mot kändisar som Bowser, Whomp och Wiggler och trots att motståndet knappast är stenhårt är det både roligt och ett välkommet avbrott från konceptet - som trots förändringarna är aningen enformigt.

Mycket att göra – lätt att tröttna

Partyläget har sju olika färgglada spelplaner och utöver det finns det en hel del annat att göra. Bland annat ryms ett singelspelarläge med tillhörande story, upplåsbart extramaterial i ”Museet” och en mängd minispel. Minispelen från partyläget går också de att köra helt fristående. Här används både rörelsefunktionen och knapparna på kontrollen och jag fastnade ett tag med saker som att räkna Goombas i ”Goomba village” och slänga färg på en målarduk i ”Flinger painting”. Men jag tröttnade också ganska snabbt.

Semesterparadis-arkitekt – naturen: 1-0

Ändå är det miniutmaningarnas knäppa och småroliga tävlingar i kombination med det kollektiva inslaget och bossfighterna som gör Mario Party 9 till en godkänd helhet inom serien. Med betoning på ”inom serien”. För de som har svårt att se charmen med party-spelen överhuvudtaget får inte någon omvälvande upplevelse denna gången heller. Jag har fortfarande svårt att bli engagerad och känna mig belönad efter en runda. Och jag stör mig på att många av brädspelets statiska begränsningarna tagits till vara men att möjligheten till att agera strategiskt saboteras av en konstant föränderlig spelplan. Det är inte det minsta festligt, bara konstigt tänkt och irriterande.

så dåligt,men får nog prova det själv trots allt. 18/04 Tveksam recension. Lite högre standard på denna: http://loading.se/news.php?pub_id=18644. Tycker 9:an är flera gånger bättre än 8:an. Har kört det med en del som inte alls är förtjusta i Mario Party-serien och de älskade det. 11/04 För att du aldrig nämner att du spelat med andra och du nämner bara dina egna reaktioner, aldrig någon annans. 05/03 Jag har bara spelat lite grann än så länge och fortfarande inte med tre polare som man "ska" göra med sådana här partyspel. Mitt intryck är dock att jag är inte tycker om de stora förändringar som serien genomgått. Gillar man de mer klassiska Mario Part... 05/03 Trodde det förtjänade mer. 03/03 Varför låter det så menar du? Det har jag inte alls, testade både och. 03/03 Det låter som att recensenten har spelat i enkelspelarläge. Det är ju inte rätt. Det är ju ett partyspel, men hur fungerar det när man spelar flera spelare? Det lämnar tyvärr en del övrigt att önska av recensionen... 02/03 Köpte mitt ex idag, hoppas det är bättre än 8an som verkligen inte var bra. Lite skeptisk till det här med att åka runt i samma fordon samt att mynten är borta men får se hur det blir när man väl sätter sig ner med ett par polare för att lira. En ok rec... 02/03 Äsch, syrrans barn har iaf inte tröttnat på Mario Party 8 än efter 100tals speltimmar. Som morbror är man dock glad över att kunna köpa en ny version och få lite ny spelglädje! 02/03 Har ni fått en ny medarbetare? Inte sett något från Linda Grip förrän nu :P 02/03
Skicka en rättelse