I förra veckan avgjordes årets Wimbledon där Roger Federer hade chansen att slå Björn Borgs smått legendariska rekord med fem raka titlar. Men motståndaren, blott 22-åriga Rafael Nadal, satte stopp för Federers firande i vad som redan kallas tidernas tennimatch. Top Spin 3 släpps med andra ord vid helt rätt tillfälle.

Top Spin-serien har länge fightats på toppen mot den enklare och arkadigare konkurrenten Virtua Tennis. Top Spin har alltid varit det lite mer realistiska alternativet, vilket för med sig att det har ganska avancerade kontroller. Med visst högmod trodde jag till en början att jag kunde spela igenom en träningsmatch utan stora besvär. Ack, så fel jag hade. Här krävdes träning. Men efter en genomgående omgång i träningsläget var jag någorlunda redo att ge mig ut på banan.

Avancerat

- men kul och utmanande

För att slå ett vanligt, rakt slag räcker det inte att bara trycka på en knapp och låta spelaren på banan göra resten. Du ska istället hålla in valfri slagknapp för att starta svingen och släppa den vid exakt rätt tillfälle för att få till ett tillfredställande slag. Här gäller det att ha timing och precision. Varje slag måste avvägas en bra bit innan och hur det går beror väldigt mycket på hur motståndaren har lyckats med slaget innan.

Vill man lägga lite extra kraft eller precision i slaget är det bara att kombinera swingen med precision- eller kraftknapparna, men då gäller det givetvis att ha ännu mer timing i swingen. Inte undra på att de kallas riskslag, med andra ord. Kontrollerna låter kanske svåra att bemästra, och det är de också. Men den utmaningen är en del av spelets större behållningar och efter lite spelande, när kontrollerna sitter, dyker nya utmaningar upp.

När du har bemästrat kontrollerna och fått in en känsla för spelet är det dags att skapa sig en spelare och ge sig ut i en turnering eller karriärsläget. Det senare är ganska naturligt utformat och du slipper onödiga sidospår eller störande moment. Du väljer vilka turneringar du ska delta i och du samlar på dig poäng för vunna matcher och turneringar. Dessa använder du för att göra din spelare bättre så att du kan komma högre upp på världsrankingen.

Inramningen vid matcherna är allmänt angenäm. Grafiken imponerar med riktigt snygga animationer och mellansekvenser. Ljudet imponerar också, trots att de typiska tennisapplåderna kombinerat med mummel inte kan vara helt omöjligt att återskapa.

Dubbeltrubbel?

- inte alls

Det är en klyscha, men sportspel är till för att spelas med kompisar. Och här har #Top Spin 3 ett riktigt ess i ärmen. Att spela dubbel med ett gäng på fyra personer är helt underbart och samarbetet på och av planen är lika viktigt som när du spelar dubbel på riktigt. Enda nackdelen skulle nog vara att det tar ganska lång tid för alla polare att komma upp på en jämn nivå under en kväll.

Jag har spelat tennis i nästan hela mitt liv, men jag måste erkänna att tennis nästan aldrig har varit så här bra. Njutningen i sport sitter i utmaningen och känslan av att träning ger färdighet; två saker som stämmer överrens med #Top Spin 3. Det är realistiskt utan att dra ner på underhållningen och utmanande utan att vara helt obegripligt. Lägg till en underbar spelkänsla, grafik, ljud och inramning och du har inget annat än ett mycket bra sportspel.

Skicka en rättelse