Att svinga sin ljussabel med ena handen och med den andra använda kraften för att slänga iväg en droid – utan handkontroll – är många Star Wars-fans dröm. Utvecklarna lyckas tyvärr inte förvalta licensen, men underhållningsfaktorn är det inget fel på.

#Kinect Star Wars är en samling små spel. Det finns en kort kampanj, podracing, galaktisk danstävling, dueller och ett läge där du springer runt och förstör allt som rancor. Allt inbäddat i fånig humor. Spridningen gör det svårt att sätta ett enhetligt betyg, men vi tar det från början.

Det första jag möts av är svensk dubbning i klass med en rysk lågbudgetfilm. För att inte förstöra upplevelsen direkt från start rekommenderar jag att byta konsolens region till Storbritannien eller USA. De engelska röstskådespelarna är helt okej.

Att kontrollera en ljussabel med händerna hade kunnat bli så bra med rätt kontroll och precision.

Allt i spelet är rörelsebaserat så när du väl startat det behöver du inte röra en handkontroll. Menyn kan scrollas på olika sätt, bland annat genom att röra ikonerna som på en pekskärm. Hela spelet utspelar sig i ett holografiskt bibliotek. Allt du upplever är saker som redan har hänt. Det "galaktiska dans"-läget förklaras som ett tekniskt fel på hologrammen. Den fåniga Star Wars-humorn finns på plats, precis som det ska vara. Ibland känns det som att humorn parodierar sig själv.

Jag väljer kampanjen först. Den är som sagt kort, cirka fem timmar, och består av flera små spel. Det är i detta spelläge som det är möjligt att svinga sin ljussabel – givetvis höjdpunkten för Star Wars-fans. Tyvärr slösar utvecklarna bort den potential som finns i Kinect. Sabeln är hyggligt följsam och det är ganska underhållande att slå tillbaka skott mot sina fiender, men det blir snabbt repetitivt. Samma korridor och samma fiender återkommer gång på gång.

"Nu är det din tur att slå, Vader.

Spelet vet inte vilket ben det ska stå på. Ska det vara barnvänligt utan blod eller ska det vara våldsamt? I rancor-läget kan du förstöra allt i din väg och krossa och äta upp människor (utan blod). Men med en ljussabel kan du inte skära av kroppsdelar. Istället får fienderna glödande märken på sig. Det tar bort mycket av trovärdigheten.

Duellerna, som du dels kan spela i kampanjen och dels i ett av de andra spellägena, är oerhört långsamma och tråkiga. Glöm de snabba och häftiga striderna från de nya filmerna. Istället är striderna långsammare än striden mellan Obi-Wan och Darth Vader i fjärde filmen. Blockera slag ett tag, gå fram ett steg, gå tillbaka, slå helt slumpmässigt på fienden, blockera och upprepa. Att ha turordningsbaserade strider med ljussablar måste vara spelvärldens sämsta idé. Du kan också använda dig av kraften för att ta tag i vissa fiender och objekt, men kontrollen är väldigt klumpig och oprecis.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse