Trots betydande yrkesrisker tenderar hemliga agenter att bli långlivade. Sam Fisher är med Splinter Cell: Double Agent inne på fjärde vändan och även om ålderskrämporna börjar märkas är det ännu inte dags för pension.

- Har du läst Tom Clancy?
- Du menar spelat?

De börjar bli många, spelen med Tom Clancys namn i titeln. Denna amerikanska succéförfattare, vars böcker kretsar kring politiskt och militärt rävspel på högsta nivå, har utvecklats till något av en institution i spelvärlden. Uppföjare dyker med jämna mellanrum upp i serierna Rainbow Six, Ghost Recon och Splinter Cell. Samtliga kretsar kring militär verksamhet, med tonvikt på precisa och välplanerade aktioner snarare än shootervärldens traditionella röjtempo.

De två förstnämnda har på senare år fått mycket kritik (särskilt Rainbow Six), bland annat för att de som ett led i konsolanpassningen förenklats. Så inte Splinter Cell, som hela tiden följt ungefär samma linje som originalet. Med Double Agent, seriens fjärde del, tas dock ett par kliv åt sidan från den upptrampade stigen - en Sam Fisher på andra sidan lagen. Fast förändringen är inte så radikal som den låter. Vi snackar storymässig rökridå, ett sätt att nästla in Sam i terroristorganisationen JBA (John Brown's Army) och samtidigt göra hans värld mer komplex. Han är fortfarande hemlig agent åt NSA (National Security Agency, amerikansk underrättelseorganisation), fast nu alltså under täckmantel.

På andra sidan lagen

- Sam spelar under täcket

Att ta sig in i en tungt kriminell organisation är inget som görs i en handvändning; du måste arbeta upp duktigt med förtroende hos buset för att det ska acceptera dig. Sam strippas därmed på allt - meriter, high tech-prylar och vapen - och kastas i fängelse. Där möter han Jamie Washington, som i egenskap av JBA-medlem rekryterar vår hjälte och tillsammans startar de upplopp och rymmer. Det är upptakten till medlemskap i de hårda grabbarnas värld och snart står Sam inför prövningar som frestar hårt på etik, moral och förtroende.

En nyhet för serien är två förtroendemätare - en för respektive arbetsgivare. JBA testar då och då din lojalitet genom att ge dig uppgifter en NSA-agent, eller för den delen laglydiga medborgare, inte gärna tar sig an. Bevisar du din trovärdighet genom att följa deras önskemål (avrättningar och andra trevligheter) är du hej och du med terroristerna, men samtidigt tappar NSA respekt för dig. Förtroende ges och tas också via delmål i uppdragen. Det gäller att hela tiden balansera mellan de båda parterna, att ta rätt beslut när du får motsägelsefulla order. När den ena partens tro på dina avsikter sinar är du nämligen stekt.

Föregående Nästa
Gammal artikel men... Stor Splinter Cell fan som man är så gick jag å läste några gammla splinter cell recensioner här på FZ. Utav kommentarerna här så är det 100% att det kommer krascha någon gång under sitt PC-lirande (om man kör på PC). Första gången... 03/07 har nu spelat igenom hela lirat tror jag... men på sista banan har precis desarmerat en bomb och ja då låser sig hela spelet. det ända jag kan göra är att quick load eller ja ctrl alt del. tycker spelet är bra men helt kass att släppa ett spel som krasc... 05/09 efter besvikelsen med GoW (spelat endast SP) så blev jag mycket positivt överraskad av double agent. nog för att det är kort, men alla uppdragen är väldigt bra 13/12 OBS! SP kommentarer only: Tyckte spelet var helt ok. Men det var alldeles för få banor, och springa runt i solljus är inte roligt. Hur kul är det att måste gömma sig bakom solstolarna på den där båten. Tacka vet jag de mörkare kontors-banorna i de tidig... 04/12 aa det är väldigt deprimerande :( Än mer dprimerande är, att du har lite fel här (Eller är det jag?) . Jag har ett XFX GeForce 7600 GT 256 Mb .. flyter fel fritt i andra high end spel, men här i DA Har jag samma problem som dig. Provade först utan att... 04/12 Jag körde Splinter Cell: DA på Xbox, och det var verkligen annorlunda. Jag förväntade mig uppdrag på dagtid men det var visst bara massa nattbanor på Xbox. Banorna var helt ok, men saknade grymma videoklipp som i dom andra SC spelen. samt så kändes det... 30/11 Även om det är den sämsta i serien är det fortfarande ett givet köp, spelat 3 banor hitills, och jag gillar det :) 29/11 Hmmm... kändes som ett givet köp tidigare men efter att ha läst att det ska vara det sämsta i serien är jag inte så säker längre. 29/11 Men deras 7 serie funkar ju och 8800 korten funkar med andra high-end spel som NWN2 som har ungefär lika många dagar på nacken. Jag tänker iaf fortsätta fnysa åt spelutvecklarnas håll... Mellanare 28/11 Kan slå vad om att det är nvidias drivrutiner som spökar... 28/11
Skicka en rättelse