Efter nio års väntan fortsätter Max Payne nu sitt fall genom avgrunden. Klarar Rockstar att förvalta arvet?

Saõ Paulo.

Världens sjunde största stad. Fotbollens och favelornas stad. Staden där över en miljon människor lever i kåkstäder, byggda av skräp, utan vatten, el och avlopp, kontrollerade av knarkkarteller. Den stad där det finns fler helikoptrar än någon annanstans. Där begreppen över- och underklass kan tolkas bokstavligen, där de rika lever sina liv högst upp i skyskraporna, så långt från gatan, smutsen, fattigdomen och våldet som de bara kan komma.

Det är här de bor, det är här de sluter sina million dollar deals, det är här de firar efteråt, det är här de snortar dyra, fina droger upp i sina nya, dyra, fina näsor och det är faktiskt här som vi – tro det eller ej – till slut återser Max Payne.

Herr Payne har berikats med hawaiiskjorta och en ny rondör.

Han står, klädd i kostym, vid ett räcke av glas i en öppen etagevåning, hundratals meter över marken. Den enorma kåkstaden, favelan breder ut sig under honom. Den känns så långt borta och så långt nere, men samtidigt – om det är något vi har lärt oss om Max Payne så är det ju detta:

Max Payne faller alltid.

Fotbollsproffs eller mördare

”Nothing like the view of extreme poverty to make a penthouse cocktail party really swing” kommenterar Max utsikten, sveper ännu en whisky och vänder sig om för att betrakta de han tjänar. Nej, inte allmänheten. Max försöker inte ens låtsas att han är en polis längre. Nu är han inhyrd livvakt åt – för att använda hans egna ord – ”rika parasiter, inbillat mänskliga”.

Då öppnas hissdörrarna och ut väller verkligheten. De maskerade unga männen har smutsiga fotbollströjor på överkroppen och glänsande UZI: s i händerna, som för att representera de enda två valmöjligheter någon har om de vill lämna slummen och ta sig ända upp hit, till toppen av skyskraporna. Du kan bli fotbollsproffs eller mördare, och redan innan pistolerna börjat smattra, blodet börjat spruta och kropparna börjat falla till marken är det tydligt att de här männen tvingats välja det senare.

Och nu får de Max Payne efter sig, till på köpet.

Fäblessen för att hoppa först och skjuta sen finns kvar.

Det har förflutit nio år sedan förra gången Max gjorde vad han gör bäst – skjuta folk i slow-motion samt förlora precis allt han någonsin brytt sig om – och det är svårt att inte tycka att väldigt lite har hänt på den här tiden. #Rockstar – som originalutvecklarna #Remedy har lämnat över stafettpinnen till – har visserligen bytt vintermörker i New York mot sommarsol i São Paulo, men i övrigt är det mesta sig likt.

Det handlar alltså om att skjuta folk i slowmotion, och det fungerar ungefär som det alltid har gjort. Man kastar sig fram och tillbaka, prickar huvuden och ser dödliga kulsvärmar långsamt susa förbi. Och nej, trots att bröderna Wachowski gjorde vad de kunde så lyckades de inte helt stanna tiden då, när Matrix-trilogin regerade världen, runt millennieskiftet. Så slowmotionmörsande känns förstås inte riktigt lika hett idag som under de första Max Payne-spelens glansdagar. Men det är fortfarande roligt, och känns fortfarande rätt häftigt.

Föregående Nästa
Menar bara att alla konsoler / datorer kan leverera spelkänsla, det hänger ju mycket på själva spelet 22/05 Nej, konsollernas hårdvara kan inte tävla med en gaming-pc's, när nästa generation Xbox släpps tror jag knappast det kommer att klå dagens pc-hårdvara då ens, vilket de har sagt. Konsollerna skulle kosta 8k minst isåfall. Vi får se om nya Xbox har ivy... 22/05 Och med det menar du vad? det e ju för fan från olika generationer det går ju inte att jämföra. 22/05 Mitt Nintendo 8-bit levererar fortfarande spelkänsla men kan inte heller matcha dagens dator tyvärr... 21/05 Jag skulle vilja påstå att konsolerna står sig utomordentligt mot spel-datorer när det gäller att leverera spel känsla, men i grafik så kan de inte matcha spel-datorn, men det har sällan gjort ett spel bättre. Båda formaten har sina för och nackdelar. 21/05 Tycker spelet är jätte kul, grafiken är inte direkt usel heller. Helt klart värt ett köp! 21/05 Okej, då missförstod jag dig lite, ursäkta om jag lät lite sur. Problematiken ligger ju i det att det inte finns något som heter "normalt" avstånd. Det beror också väldigt mycket på vad som visas på skärmen. läser du text på tv:n så blir det ju väldigt... 21/05 Ja nu har jag inte någon aning om vad du har för TV men givetvis ser man skillnad. Jag har inte påstått att man inte gör det. Har bara sagt att med en 42" tv på normalt avstånd så ser man ingen skillnad. Definitionen av normalt avstånd kan ju vara lite... 21/05 Alltid kul med folk som verkligen vet vad dem snackar om...Läs på lite är du snäll innan du slänger ur dig massa skit. Uppskalat ser ALDRIG lika bra ut som ett 1080p original om man sitter inom gränsen för där 1080p gör nytta. Jag ser utan problem vad... 21/05 Absolut är det ett problem men jag är nöjd över att jag kör exempelvis BF3 och Stalker serien med snyggare grafik än något konsollspel till den här generationen. Gief me AA! Men att säga att konsollerna står sig bra mot dagens hårdvaru är ren lögn. De... 20/05
Skicka en rättelse