Det är egentligen ganska dumt att lägga EA Sports kreation i samma kategori som Football Manager- och Championship Manager-spelen - det är som att jämföra Thierry Henry med Mattias Jonson, ungefär. De är båda fotbollsspelare, men i helt olika ligor. Samma gäller alltså för Fifa Manager 07, jämfört med andra fotbollsmanagerspel.

Lätt-management

För där Football Manager och dess jämlikar är simulatorer, är Fifa Manager mer av ett arkadspel. Det blir lätt så när EA Sports gör spel, mer åt arkadhållet och mindre åt verkligheten - åtminstone när det gäller fotbollsspel. Man får helt enkelt ta detta spel för vad det är. En blandning av ett riktigt managerspel, The Sims och ett rätt tråkigt arkadfotbollsspel.

Det finns en hel del finurliga finesser, som att man kan skapa sig en hel familj att försörja, där ens hustru ser ut som Scarlett Johansson. Inte dåligt! Man får dessutom sköta det sociala livet på detaljnivå, något som många tycker är mycket roligare än att välja om man ska ställa upp med en 4-4-2-uppställning eller den mer defensiva 4-5-1.

Som managersimulator är Fifa Manager utseendemässigt ganska likt andra spel i samma genre. Det finns en hel del både nödiga och onödiga funktioner för både spelare och fans, och sätter man sig in i det helhjärtat så finns det många roliga speltimmar att hämta. Men samtidigt en hel del väntande - spelet var extremt långsamt på min laptop (jag spelar gärna managerspel var jag än befinner mig) på grund av alla detaljer. Jag är tveksam till om Alex Ferguson verkligen sköter försäljningen av souvenirer i shoppen, eller väljer sponsorer på tröjorna - det finns det andra i klubben som kan göra. Det är såna detaljer som åtminstone jag känner att jag klarar mig utan, men som säkerligen är skojigt för den som vill ha full kontroll över sitt lag. Personligen vill jag sköta spelarköp, träning, kontraktsskrivande, lagsnack och taktik. Mer behövs inte, och där har EA Sports mycket att lära.

Det som gör Fifa Manager 07 speciellt är sättet man kan se matcherna på. Det liknar Fifa-spelen på många sätt, åtminstone till grafiken. Själva spelet är lite underligt, med ovanligt många fula tacklingar och långbollar för att vara Arsenal (om man nu vill vara dem), och det krävs en hel del skicklighet om man vill styra en enskild spelare i en match (man kan tyvärr inte styra hela laget).

Dugligt

Slutsatsen är att Fifa Manager 07 är ett ganska hyfsat spel, trots allt. Det finns som sagt många lustiga funktioner som gör spelet underhållande (Scarlett Johansson!), och menyerna är otroligt snygga. Ett plus dessutom för alla licenser, som gör att det finns foton på de allra flesta spelarna, och att klubbarna har de korrekta klubbmärkena.

Fifa Manager 07 är ett spel för de fotbollsintresserade som inte är så engagerade, och som mer gillar Sims-liknande spel. Men för de riktigt fotbollsfanatiska, som hellre går in på detaljnivå i taktik och spelarscouting än i sitt äktenskap, lämnar spelet ändå mycket att önska.

Testdator:

Intel Pentium M 745 (1,8 GHz)
512 MB RAM
ATI Mobility Radeon 9700
Windows XP