Batman och Robin slår sig ihop med bland andra Stålmannen och Wonder Woman i ett Legospel där både hjältarna, skurkarna och irritationsmomenten är fler än någonsin.

Det är inte svårt att förstå varför de senare årens Legospel är så omåttligt populära. Kända historier och figurer tillsammans med pusselbaserade, snälla utmaningar tilltalar både yngre och äldre, kanske främst i kombination. Legospelen verkar ha blivit något av en familjesysselsättning helt enkelt. För vad sägs om att det tidigare #Lego Batman-spelet såldes i över elva miljoner exemplar?

Batman och Robin är tillbaka för att rädda Gotham City.

Uppföljaren innehåller som vanligt många av de tidigare spelens framgångsingredienser. Det är en superhjältehistoria med kända, harmlösa skurkar i Lego och det rymmer massor av pussel, legobyggande och en hel del publikfriande charm och humor. Men denna gången är det inte bara igenkänning. Några förändringar har genomförts och de större är både på gott och ont.

I [i]#Lego Batman 2: DC Super Heroes rycker Batman och Robin ut för att rädda Gotham City från Lex Luthors och Jokerns onda planer. På vägen möter de flera olika motståndare och får också bistånd av andra superhjältar, bland annat Stålmannen. Fler karaktärer är en välkommen nyhet i ett spel som bygger på att utnyttja olika förmågor. Variationen blir så mycket större.

Självgoda superhjältar är de bästa superhjältarna.

För första gången pratar också figurerna. Inte viktigt på något sätt, men en rolig detalj.

Den största förändringen i det nya Legospelet är att världen är öppen att utforska. Spelaren kan roama helt fritt i Gotham City. Kanske ta en bil och bara köra runt, hjälpa stadsbor i nöd, köra över dem, eller leta efter extramaterial. Skaparna har gjort det mesta möjligt att interagera med, och det är roligt. De många skatterna och bossarna som är utplacerade ger också mervärde.

Förvirrande frihet

Emellertid leder det öppna Gotham City till en hel del förvirring. Bristen på en ordentlig karta eller andra riktmärken gör det svårt att hitta vidare i huvudkampanjen. Vid flera tillfällen är det inte alls tydligt var nästa del i historien börjar och det känns slarvigt och är irriterande. Det finns ingen glädje i att ilsket tvingas åka runt, runt och runt i staden.

Det usla enspelarläget försvårar ytterligare. Med ai:n som partner uppstår flera situationer där denna inte hänger med utan istället står och skakar mot en vägg någonstans. Och då är det bara att återvända eller växla användare och spela i kapp. Så mycket för den friheten.

Stålmannen har aldrig haft ett gott öga till Lex Luthor.

Överhuvudtaget ska denna Legodel, precis som de tidigare, spelas i par. Dels är kampanjen också den en huvudvärk med ai:n som partner. Ibland behövs båda karaktärerna samtidigt men så fort den ena släpps så sticker den i väg, oftast åt helt fel håll. Dels är det mer givande att ha någon verklig att samarbeta med i ett äventyr som i mångt och mycket bygger på teamwork. Tillsammans med en kompis, kanske helst ett barn, växer spelet och visar att det är just samarbete som är Legospelens styrka.

Fotnot: Recensionen bygger på Playstation 3-versionen.

Ja det här spelet är ju iallafall betydligt roligare än de "vanliga" Batman-spelen... den saken är då säker. :) Få spel ger jag så mycket tid som LEGO-spelen. Konstigt faktiskt då de här spelen är så barnsligt enkla och simpla... men ack så underhålland... 28/06 Precis. När man recenserar ska man utgå efter vad man själv tycker inte vad man tror att andra trycker. I så fall kan man ju skriva typ "barn kanske tycker det är svårt" eller liknande. 26/06 Jag hoppas att du skämtar? :P 25/06 Man vet att man spelar på en daterad maskin (i det här fallet en Xbox360) när frameraten droppar ner till ca 15 fps i ett Lego-spel. 25/06 Tycker man aldrig blir för gammal för lego <3 Inte batman och robin heller :D 25/06 Barnspel? Det här är betydligt mer moget än dagens FPS-spel... 25/06 Förra Lego Batman är nog faktiskt min favorit i serien med genomtänkta och varierade banor. Rescensionen var spännande ända tills jag kom till "öppen värld" och där föll mina förväntningar rejält. Kom att tänka på Burnout 5 där man införde konceptet med... 25/06 Detta blir självklart ett köp, men får avvakta ett tag till då pojken inte fyller år än på 2 månader, synd med legospelen är att dom sällan faller i pris :) 25/06 Hon skruvade ner sin egen intelligens som man sänker värmen på spisen för att liksom gå en mil i barnens skor helt enkelt. Now that's dedication! :D Och nej, jag tycker inte vi ska börja fråga barn vad dom tycker. Och det har ju såklart bara att göra... 25/06 Hon kanske recenserar utifrån ett perspektiv som gäller den målgruppen spelet är gjort för. Dvs precis som en bra recension ska vara. 25/06
Skicka en rättelse