När du promenerar på stranden kan du sätta ett snäckskal mot örat och höra havet brusa. Sätt Turtle Beach Earforce XP400 mot öronen och du kan höra det mesta.

Det går femton på ett dussin när man tittar på headsets för konsoler, tolv om man bara räknar trådlösa. Så var har egentligen Turtle Beach Earforce XP400 för existensberättigande? Bra ljud, till exempel, men det handlar om betydligt mer än så.

Earforce XP400 passar till Xbox 360 och till Playstation 3, består av tre stycken enheter: en sändare och mottagare som ansluts till konsolen, en liten modul som placeras i handkontrollen om du har en Xbox 360, samt själva headsetet.

Headsetet kan användas till både Xbox 360 och Playstation 3, och din mobiltelefon.

Det märks att Turtle Beach har tänkt till när de har konstruerat utrustningen. Sändaren och mottagare som ansluts till konsolen tar strömmen via usb och ljudet via den medföljande optiska kabeln. Okej, det går att ansluta en analog ljudkälla också, men att köra analoga med den här utrustningen är som att köpa en Ferrari för att ligga och sola på. Men om du redan använder den optiska utgången på konsolen, exempelvis till en hembioanläggning? Inga problem XP400 har två optiska portar: en ingång och en utgång. Klyftigt.

Ljud i himmelen

Men över till ljudet. Varje kåpa innehåller ett element på 50 millimeter med neodym, så det är inga problem med effekten. Man lyckas dessutom skapa en väl balanserad ljudbild även i de relativt låga basregistren, något som jag tycker är ett krav för att lurar ska ha en chans att få godkänt. Explosioner ska skaka om örontrumpeterna, inte låta som lemurfjärtar.

Det går även att anpassa ljudet för att till exempel dämpa explosioner och framhäva tunnare ljud som fotsteg, och du vill ha en mer specialiserad ljudbild än en heltäckande. Apropå ljudbilder så har Earforce XP400 virtuellt 5.1-ljud, men man har tagit det ett litet steg längre. Det är nämligen möjligt att välja mellan sex olika uppsättningar av högtalare, där dessa är placerade på olika platser runt dig på därmed återger ljudkällor annorlunda.

Lurarna låter välja var du vill placera de virtuella satellithögtalarna.

Headsetet har faktiskt ytterligare en funktion, om än en som jag inte tror speciellt många kommer att använda. Det kan nämligen tack vare dual-pairing Bluetooth användas som trådlöst headset till en mobiltelefon, samtidigt som du använder den till spel. Du kan dessutom styra telefonfunktioner som svara, lägga på och återuppringning direkt på lurarna.

Allt detta borde sluka ström, men det uppladdningsbara 1000 mAh-batteriet i lurarna ger en funktionstid på lite över tolv timmar. Sedan får du ladda dem samtidigt som du använder via den medföljande USB-sladden.

Än slank han hit, och än slank han dit...

Om man bara ser till ljudet, oavsett om det gäller från spelet eller när man pratar, är Earforce XP400 värda ett riktigt högt betyg. Men det finns en del saker som gör att det dras ner. Det ena är en småtrasslig installation. I stället för sladdar som ska dras kors och tvärs, är det knappar som ska hållas inne i tre sekunder på en pryl, och sex sekunder (men absolut inte tre) på nästa, och så vidare. Det skulle inte göra så mycket om man bara behövde göra det en gång, men till och med manualen säger att "du kan behöva göra detta upp till fem gånger innan enheter har blivit hopkopplade". Det blir inte bättre av att enheter emellanåt tappar kontakten med varandra, och du måste para ihop dem igen. En annan nackdel för somliga personer, inklusive mig, är storleken på bygeln. Den är nämligen väldigt stor. Resultatet blir att kåporna hamnar långt ner och sitter väldigt löst, vilket i kombination med lurarnas vikt på 310 gram blir obekvämt ganska snabbt.

Earforce XP400 blandar verkligen högt och lågt. Ljud och funktioner är utomordentligt bra, men passformen och pysslandet med anslutningarna känns inte riktigt genomarbetat. Ganska allvarliga nackdelar, och om man tänker på att priset i skrivande stund ligger på en bit över 2000 spänn, säger det en hel del om hur bra ljudkvaliteten än när betyget ändå blir en trea.

Skicka en rättelse