Simbin inleder spelhösten med en utbyggd variant av Race 07. En återgång till rötterna paras med viss upprepning och de tar sig förbi målflaggan - men inte utan problem.

Hyperproduktiva #Simbin tacklar spelhösten med hela tre bilspel. Bortåt årsslutet väntar svenskdoftande banracing i #STCC - The Game och Xbox 360-premiär i #Race Pro. De föregås av det butiksaktuella #GTR Evolution, vilket närmast kan beskrivas som en kombination av företagets tidigare alster.

Nytt från Simbin

- En sanning med viss modifikation

Spelet släpps dels som fristående fullversion och innehåller då det snart årsgamla #Race 07, dels som expansion till det spelet. Huvudtemat denna gång är GT-racing, alltså samma upplägg som i företagets första två spel (#GTR/#gtr-2|"GTR 2"), fast kryddat med ett par aptitretare. GT-racingen är indelad i fyra klasser och omfattar omkring tjugofem fordon. Utöver dessa kan du precis som i Race 07 ratta ett lass mer eller mindre udda fordon, till exempel Hundkoja, bilar från åttiotalet, open wheel-klasser och ett koppel exklusiva lyxkärror som Koenigsegg och Audi R8. Sammantaget står närmare femtio bilar till buds.

I fråga om banor vankas få nyheter. Som vanligt får man säga; spel som bygger på verkliga lopp tvingas som alltid till återanvändning. Simbin har tidigare tagit sig friheten att knacka ihop fantasifoster (Vara Raceway, en stadsbana från företagets hemstad), men att bygga en simulator på dylika lär inte mottas väl av de sanna racingentusiasterna. Nåväl, i denna titel ingår den minst sagt klassiska Nürburgring Nordschleife, en drygt två mil lång bana med långa anor i fortkörarsammanhang.

Om du kört något av Simbins tidigare racingspel kommer detta bli en välbekant upplevelse. Det mesta är sig likt, vilket i ärlighetens namn inte enbart är av godo. Visst, saker och ting fungerar fortfarande fullt acceptabelt men vissa aspekter börjar kännas daterade. Krockfysiken har sprungits om av andra racinglir och är i kraftigt behov av uppdatering. Samma sak gäller utseendet, för att inte nämna de emellanåt stenkorkade datorförarna. Den detaljen slipper du visserligen genom att köra online, men jag tycker nog ändå att de borde ha setts över. Men plus för att spelet i vanlig ordning har stöd för rattar, Xbox 360-dosa och styrning med mus eller tangentbord. Ratt rekommenderas förstås men 360-pad fungerar dugligt om man har tålamod och de sistnämnda bör endast användas i yttersta nödfall.

Kanske sista chansen

- Hög tid för en fortsättning på allvar

Körmässigt är GTR Evolution en klart stabil upplevelse. Spelmotorn och upplägget börjar bli daterade och det börjar bli lite väl många spel på samma tema för att det ska kännas riktigt bekvämt. Men samtidigt kommer vi inte förbi det faktum att den inte alldeles oviktiga körkänslan fortfarande håller mycket hög kvalitet. Om du kört alla tidigare Simbin-alster bör du nog tänka både en och två gånger innan köp medan nykomlingar får en fullmatad och finfin körupplevelse till hyfsat lågt pris.

Spel utvecklas hela tiden och hur bra ett koncept en gång i tiden varit krävs utveckling för att det inte ska stagnera helt. Det börjar bli hög tid för Simbin att ta fram något helt nytt, inte bara fortsättningar för de mest entusiastiska. GTR Evolution lever på lånad tid. Detsamma gäller höstens övriga Simbin-titlar.

Det är wtcc extreme bilar inte vanliga wtcc. 05/09 Varför är åtminstone två av bilderna som ligger inbäddade i artikeln bilder på WTCC-bilar (huvudklassen i Race07) och inte GT-bilar ("det nya" i GTR Evolution)? Känns lite slarvigt.... 05/09 Pro till PS3? 04/09 Jag tycker att det ser riktigt snyggt ut!! 03/09 Ta inte det här på fel sätt, men hur vet du vad som är mera realistiskt? Har du kört banracing på riktigt och kan jämföra eller gissar du bara? Men jag tycker det går bra att sladda i GTR men såklart inte i 140 blås det är dömt för att misslyckas. Det... 02/09 Eh... klart dom kan få sladd och kontrollera den i riktig GT, det är ju helt beroende på hur och när dom får den. Jag håller med om att det är allt för lätt att tappa kontrollen i GTR. Gillar känslan i Live For Speed mycket bättre, GT bilarna där är oxå... 02/09 Tja, om du någonsin sett racing av den här typen på TV så torde du veta att när det släpper för dem i högre hastigheter så går det åt helvete. Det är det som är hela grejen med den typen av racing. Små misstag är en sak, men att få sladd är ett brutalt... 02/09 Står iofs i recensionen, men nej det verkar inte så. Tycker iofs det inte e ett problem då man är kokt såfort man krockar i GTR serien. Man ska inte sitta o vara lockad att göra en 180sväng o köra chicken race :) 02/09 Har GTR Evolution någon ny skademodellering i jämfört med de andra spelen? 02/09 Tsssss spelet leverar ju det den skall leverera! Makalös racing upplevelse! GTR serien får ens adrenalin att pumpa på rätt hårt :o Snyggare må det kunna bli men ingen racer vill heller inte ha en dålig FPS. 02/09
Skicka en rättelse