Trots att varulvarna ylar mot månen och de levande döda reser sig ur gravarna är livet sig ganska likt i den sjunde Sims 3-expansionen.

Det är komplicerat. Du vet, den där Facebook-termen som basunerar ut att ett förhållande är på bristningsgränsen (alternativt är det tal om ett practical joke – som vare sig är roligt eller originellt). Men mina nyskapade simmar, Hairy McWolf och Cruella DeSim, är i ett förhållande och det är verkligen komplicerat. I sann Twilight-anda är varulvar och vampyrer i #Övernaturligt naturliga fiender och ska definitivt inte syssla med "woohoo" och skaffa små håriga bebisar med huggtänder.

Välkommen till Moonlight Falls: tillhåll för vampyrer, varulvar – och säkert ett och annat Twilight-fan.

Hursomhelst, välkommen till Moonlight Falls, en stad rik på skogar, dimhöljda vikar, vilda vattenfall, sagoväsen och ett knippe lurendrejare till sierskor. Det är här nästa kapitel i framgångssagan om The Sims tar vid. Som sagt påminner förutsättningarna inte så lite om ett visst tonårsfenomen. Men i Sims-seriens anda är det också gjort med en barnvänlig glimt i ögat: alkemister kan brygga "Vampyrbett på flaska", Benhilda gör comeback som knotig hushållerska och ett karaktärsdrag anspelar på den alltjämt växande skaran fans av det övernaturliga.

Mitt sociala experiment består alltså av att gänga en luden best med en blek kvinna vars blick lyser med ett spöklikt sken. Men det finns fler arter än så att leka med: kvastflygande häxor och ständigt trendiga zombier. Älvor gör Sims-debut med en aura av godhet och glittrande små vingar. Dessutom kan de förminska sig och krypa in i trasiga kaffebryggare för att laga dem. Och det är ju småkul – första gången. Mitt problem med alla dessa expansioner är att mycket av materialet känns som "roliga" animationer eller knasiga inslag och inte bidrar med någon egentlig skillnad.

Alkemisterna får sitt lystmäte och kan producera bland annat solskydskräm för vampyrer och förvandla simmar till zombier. För evigt.

För trots att #The Sims 3 i grund och botten är lysande så krävs det mycket mer än så här för att pumpa ett tre år gammalt spel med ny, frisk energi. Fast, det är klart, är du ett hängivet vampyrfan finns det nog en hel del att hämta. Men häri ligger nog min största och högst personliga invändning mot Övernaturligt. Som en läsare så träffsäkert beskrev det: "Sims är tänkt att vara en livssimulator, då ska man väl inte blanda in tomtar och troll?" Spot on. Hela soppan osar av en fjantighet jag har svårt att ta till mig: häxorna kan trixa med sina trollspön så att du får kontroll på blåsan (haha!), det finns sololja för vampyrer (haha…) och de mediala vägvisarnas andra karriärssteg heter framtidsgissare (haha… ha?).

Vargatimmens hårda verklighet

Samtidigt kan man vända på det och faktiskt nicka gillande åt det maffiga paketet, och en del är faktiskt både intressant och relevant. Månens cykler är sådant. För under fullmånens sken byter varulvar form, zombier reser sig ur gravarna och det är allmänt obehagligt att vistas utomhus. Men samtidigt finns det en del ställen att se i Moonlight Falls just under spöktimmarna. Varulvarna träffas i Vargs taverna, en gammal fabrikslokal i utkanten av staden. Vid floden finns vampyrernas tillhåll, en elegant och vackert röd festlokal – garanterat fönsterfri. Jag gillar också hur alkemister och häxor kan väcka döda till liv eller förvandla liv till död.

Varulvar har rysligt bordskick, är rysligt håriga och blir då och då besökta av rysliga spökvampyrer.

Ändå är det lätt att fastna i vardagsbestyren som tuffar på i samma molande monotona takt. Vampyrer måste också betala räkningar, varulvar behöver duscha pälsen och älvor mår gott av att varva ner med en drink efter en tuff arbetsdag. Simmarna har fått nya kostymer men livet i sig är sig ganska likt.

Så hur gick det med egentligen med Hairys och Cruellas babylycka? Inte alls, tyvärr. Deras dygnsrytmer var inte kompatibla och även om jag till sist läste mig till att det var lika stor chans att barnet blev vampyr som varulv, kom vi aldrig så dithän. Långt därifrån. Efter alldeles för mycket solljus för Cruella, på tok för lite plasma (läs: blod) och en skandalöst dålig kväll på tavernan (dit tandvassa Cruella inte är välkommen) slutade det med att hon skrikande förvandlades till en hög med stoft intill sängen. Hairy sörjde i 48 timmar innan han sopade bort resterna av hustrun och livet gick vidare.

Jag spelar gärna the sims 3, just att få bygga hus och inreda är roligt.Jag har inte alla expansioner men kan tycker vissa är lite....tramsiga. Jag ser framemot årstider. Men det här övernaturlligt känns inte som det är nåt för mig. 20/09 leva livet säger hej och om man är på humör pets 12/09 Min dotter spelar Sims 3 och hon skiter i denna recensionen... inget jag kan påverka men tack ändå för recensionen... och ja, det verkar bara vara tjejer som spelar Sims ... 12/09 FZ:are some inte lirar The Sims? Vafalls? Jag lirar The Sims för fulla muggar. Tyckte helt ärligt att 3:an var bäst i serien. The Sims 2 däremot var ett riktigt dipp ner i skitspelsträsket. 12/09 En trevlig expansion. Visst kan man tycka att den inte passar till en livssimulator, men den fungerar faktiskt ganska bra :). PS. Den expansionen som la till tvättmaskiner och tvätt kunde jag ha varit utan. Det är alltid någon tvätt som inte kan tvättas... 10/09 Kan nog hålla med om att det är nog inget jag egentligen vill ha, har köpt alla expansioner till och med Nightlife. Kanske blir köp nångång. Tycker Sims är skoj att spela när man bara vill slappa och inget skoj finns att göra direkt. Sims är inget dålig... 10/09 Nopp, jag kan inte säga att jag saknar något där nere precis. 10/09 Mjaee, jag tyckte nog sims 2 var bäst! Måste lira lite nu bara för det. 10/09 haha .. för några år sen va 99% av alla kommentarer positiva, och alla artiklar va skrivna med optimism .. det känns som tvärtom nu .. fast det är bra att ni börjar genomskåda den ruttna spelindustrin . ;D 10/09 Jag är själv en Sims spelare, kommer perioder då jag kan sätta mig i flera timmar i sträck. Denna expansion tilltalar inte mig så mycket, just för att jag är inte så mycket för fantasi eller Twilight. Bästa expansionerna från den här indivividen kommer... 10/09
Skicka en rättelse