När man gjort ett sånt bra fotbollsspel som Fifa 12 faktiskt var, måste det vara svårt att både vilja och kunna ändra på någonting till nästa års version. EA Sports lösning? Detaljer, detaljer, detaljer.

Första detaljerna märker jag väldigt fort i min allra första match. Precis som i #NHL 13 har det lagts energi på hur spelarna behandlar bollen när de tar emot den. Slår du ett alltför hårt pass mot en spelare med dålig bollkontroll, kan den studsa iväg från fötterna och till motståndarna. Det påverkar även hur spelaren rör sig när han tar emot passet, och huruvida han störs av en motspelare. Det krävs alltså än mer skicklighet i passningsspelet än tidigare, både hårdhetsmässigt och intelligensmässigt. De tidigare ibland hysteriskt roliga krockarna med den nya krockmotorn är nu ett minne blott, #EA har tweakat till det rejält där. Kanske lite för mycket, till och med. Ibland får du se smällar på mittplan mellan spelare som inte är nära bollen.

Det som imponerar allra mest på mig är dock hur spelarna rör sig på planen och agerar runt och ifrån bollen. Anfallsmässigt är AI-spelarna väldigt livlika, tar löpningar utan att bollen är slagen och rör sig hela tiden vid anfallsspel. I försvaret är de olyckliga fula tacklingarna nästan bortblåsta, backarna drar ofta undan benen om de märker att de kommer in fel, och ibland slänger de sig inte ens när du tacklar, utan petar bara undan bollen och är snabbt i balans igen. Även möjligheten att snabbt kunna lägga frisparkar och inkast – numera kan medspelare peta bollen till sin lagkamrat – har förbättrats och ökar både den realistiska spelkänslan och tempot i spelets alla moment.

Så kallat kortpassningsspel.

Det har varit svårt att missa att små minifotbollsspel är oerhört populära som appar till smarta telefoner, och ett sånt koncept är inslängt innan varje match i stället för det fleråriga tjatiga momentet där du spelar en mot en med målvakten och skjuter skott medan matchen laddas. I stället får du träna upp din skicklighet i en mängd olika upplägg (allt från grundläggande passningsspel med låtsasspelare till matchmoment mot försvarare) där du tjänar xp efter hur bra du levererar. Just xp är för övrigt en stor del av #Fifa 13. Genom hela spelet ska detta samlas ihop både till förmån för sin egen favoritklubbs ranking i Fifa-världen, men även så att du kan köpa saker till ditt Ultimate Team eller egenskapade fotbollsspelare. Pluspoäng till EA Sports också för att du får behålla sin xp från Fifa 12 att använda även i 13, så du inte behöver starta från scratch när du börjar spela.

Detta ser mer ut som straffet för en missad frispark än världens bästa spelare i färd med att finslipa sitt spel.

Precis som alltid finns det massvis med mums i denna fotbollsgodispåse. Du kan spela hela karriärer som enskild spelare eller manager, både online och offline – nu också med landslag. Ultimate Team låter dig skapa ett eget lag från fotbollskort, där du börjar i botten, tjänar in poäng och köper nya och bättre spelare med dem eller får dem via vinster i turneringar antingen online eller offline. Och självklart finns all världens klubbar och (nästan) landslag, samt 69 olika arenor att välja på. Ett kanske lite konstigt tillägg är att du kommer att kunna spela med Move eller Kinect. Otestat än så länge, men inte något jag tror kommer vara särskilt spännande i längden.

Efterhandskonstruktioner

Som Arsenalsupporter är Match Day Live ett härligt tillskott. Ständigt utdömda inför varje säsong med "dåliga" spelare, men i MDL uppdateras klubbarna med korrekta startelvor samt spelarnas form efter varje match. En spelare som Podolski, som knappt har över 80 i skill, har efter två klockrena matcher i Premier League och Champions League ökats på till 85. Detta kan justera en hel del tveksamheter allt eftersom säsongen fortskrider, då klubbar som Man City eller Real Madrid kanske inte har ett så bra lag som på pappret.

Levlande är numera ett nästan obligatoriskt inslag i spel. Så också i Fifa 13.

Det är ingen fotbollsrevolution att prata om i Fifa 13, men det finns alltid små, små detaljer att förbättra från varje spel, och där tycker jag utvecklarna satt fokus helt rätt och förhöjt själva spelkänslan i matcherna. Kanske inte lika drastiskt och vågat som kompisen NHL 13 eller nemesisen #PES 2013, men välkommet likväl. Och medan det sistnämnda fångar taktik och djup, är Fifa spelet för dig som snarare gillar fart och flärd och snygga mål, med ett visst mått taktik inblandat. I min mening är kungatronen bland fotbollsspelen försvarad även denna säsong.

Fotnot: vi har spelat PS3-versionen av Fifa 13.

Ska köpa Fifa 13 men undrar en sak om någon här har ett bra svar... Digtal version via PSN tar 650 kr och ICA ca 450kr.. Kommer meny lagget och laddnings tider bli bättre om jag köper från PSN ? Någon som har erfarenhet av bägge? Tack på förhand 19/02 Har nu spelat ett par timmar i går kväll. Och det är bättre. Som alltid görs det lite justeringar och spelet förfinas mer och mer. Men! Kan man inte fixa menyerna någon gång. De blir sämre och sämre för varje år. Årets upplaga laggar menyerna på PS3,... 28/09 hur fan spelar man 1-1? 27/09 Då har inte du spelat Heroes of newerth eller dota ; / 27/09 Åja, det ser faktiskt ut som nästa års fotbollspel. 27/09 Då har du inte spelat Blood Bowl, där man kan sväva på moln av lycka när det går bra och raka motsatsen när det går dåligt :) 27/09 Jag testade Fifa och #pes"2013 i helgen, och tyckte PES var betydligt roligare. Rubriken kanske speglar min chock över recensentens åsikt. ;) 27/09 Haha, tur att vi är olika. Mina raseriutbrott brukar resultera i att jag drar en djup suck, lägger ifrån mig handkontrollen och går och tar en kaffe. Vi är lite olika på så sätt. Glömde jag säga att jag aldrig slagit sönder någon hårdvara? :) 27/09 Musse, njuta en stund iaf. Finns inget spel som FIFA som har så höga toppar men så djupa dalar. Jag har, sen ps3 kom, haft sönder två ps3-dosor, en tv-dosa och ett soffbord. Allt pga FIFA:) Får se hur länge mitt humör håller uppe detta år innan nått ryk... 27/09 Åh vad laddad jag är! Hämtar mitt ex på Webhallen i eftermiddag och därefter ska jag snabbt hem, köpa kebab på vägen, (kanske ta en öl) och njuta hela kvällen. Awesome! 27/09
Skicka en rättelse