Electronic Arts långa tradition av sportspel har ofta beskyllts för att vara uppvärmd skåpmat utan ny krydda. NHL 09 är lite av varje men nyheterna gör hela skillnaden.

När jag och kamraterna spelar hockey blottas alltid våra allra sämsta sidor. En mot en innebär mestadels svordomar och smädelser och i två mot två delas det ut lika många förolämpningar som tacklingar. Det var i denna miljö vi testade NHL 09 för första gången: fredagskväll, fyra handkontroller och massa adrenalin.

Ibland är platt fall ett bra fall

Låt dig inspireras av Douglas Murray

Eftersom det kommer nya upplagor varje år är det enkelt att jämföra 09 med 08 och fastän skillnaderna inte är gigantiska märks de redan efter första perioden. Spelarna är något mjukare modellerade och animationerna känns något mer putsade. Det enda jag stör mig på är att ryggarna fortfarande ser väldigt stela ut när de trampar framåt på isen. Till årets spel har de också uppdaterat tacklingarna så när du får in en riktig golvning (isning?) ramlar motståndarna på ett mer realistiskt sätt. En ordentlig Douglas Murray-tryckare och är storflinet nära.

Domarn, det var ju han som började!

Även spelmekaniken har ändrats en smula. Direktskott på en krosspass är inte längre en lika säker målgörare då målvakterna har blivit vassare i sidled. Däremot limmar de färre puckar med plocken så det gäller för både försvar och anfall att ha en effektiv returhantering. Spelet får en mer realistisk ton och det gäller att tänka mer kreativt i anfallen.

Förra årets stora kontrollförändring, Skill Stick, har utvecklats och möjligheten att detaljstyra din klubba är nu även användbart i försvaret. Blockera passar eller lyft motståndarens klubba precis i ögonblicket de ska drämma till. Allt är tillåten så länge domaren inte ser. Dessutom kan du numera utföra Foppas klassiska enhandsfint. Än så länge har jag inte själv behärskat den nya kontrollen men jag uppskattar djupet den tillför. När du lyckas dribbla förbi den sista backen och lura målvakten åt fel håll med några svepningar går kroppens belöningssystem på högvarv.

Två nya spellägen

Sikta mot NHL eller EA:s egna liga

NHL 09 innehåller nyheter för både solospelare och de som föredrar mänskligt motstånd och sällskap. Med nätverkssladden utdragen kan du dig an det nya Be A Pro-läget som låter dig utveckla din egen hockeylirare, från amatördivisionerna ända upp till NHL. Min center Calle Johanson började i tredje kedjan i Iowa Chops, Anaheims Mighty Ducks farmarlag, som en ren tacklingsmaskin men efter ett par bra matcher spelar jag nu i förstakedjan med siktet inställt på att få testa rören i NHL.

Vi skulle kunna kalla det ett rollspelsläge då du får erfarenhetspoäng baserade på din spelartyp, i mitt fall en slitvarg, som du sedan kan använda för att förbättra dina attribut. Tränaren har också olika krav på dig beroende på din inriktning på isen. Jag ska till exempel dela ut minst 300 tacklingar innan säsongen är slut och efter 12 matcher är jag redan uppe i över 100. Be A Pro är ett perfekt komplement för oss som inte har något intresse i klubbekonomi, taktik eller spelarjonglerande som Dynasty-läget erbjuder. Att spela en och samma roll hela tiden är också mycket mer utmanande och i mitt tycke roligare i längden.

Strax utanför bild går styrpinnarna till varje spelare in...

Det andra stora spelläget tillhör onlinedelen. EA Sports Hockey League låter dig skapa ett eget lag och delta i turneringar med fem vänner. Ja, det går alltså att spela som målvakt om du av någon anledning skulle gillar att få vinyltrissor mot dig i hastigheter på över 100 km/h. Redan nu finns det ett gäng svenska lag registrerade så möjligheterna för en intensiv hockeyhöst verkar lovande.

Förutom dessa två nya spellägen som lätt lägger beslag på ett tvåsiffrigt antal timmar var av din speltid har du allt som fanns i förra årets upplaga. Därför är det omöjligt att kalla NHL 09 för snålt, samtidigt som det är svårt att motivera ett köp om du redan äger 08. Saknar du ett intensivt sportspel i din samling är detta en självklar kandidat. Suktar du efter en djupare soloupplevelse eller utökade onlinemöjligheter är detta inget dumt köp men nöter du bara snabbmatcher mot polare bör du tänka till en extra gång.

Skicka en rättelse