I december har det redan gått tre år sedan det första #Angry Birds släpptes och förändrade hur spelare, bransch och folk i allmänhet såg på mobilspel. Seriens olika delar har sedan dess laddats ner över en miljard gånger, med 12 miljoner sålda exemplar bara från #Apples butik. Finska #Rovio har säkrat sin ekonomiska framtid, om vi säger så.

När nu #Angry Birds Star Wars släppts vore det så enkelt att avfärda det som ännu en i raden av tveksamma produktmjölkningar från #Lucasarts. Ett sellout-spel som bara försöker slå mynt av två ohyggligt populära varumärkens gemensamma momentum, men den teorin kan jag krossa på momangen. Med en slägga, eller kanske snarare en välriktad Chewbacca i fågelskrud.

Klassiker med näbb och tryne

Rovio tillämpar precis samma enkla men effektiva igenkänningshumor som #Traveller's Tales, vilket gjort deras Lego-spel populära hos såväl unga som gamla. En omsorg som tilltalar fans men som samtidigt överraskar dem med egna små detaljer som bryter sig loss från de händelser vi upplevt tiotals gånger. Som att Obi-Wan Kenobi råkar spränga baren i Mos Eisley och att Bird Solo faktiskt skjuter först.

May the pork be with you

Det är en gullig och humoristisk paketering men det viktigaste är att Angry Birds Star Wars tillför ny och intressant gameplay. Alla fåglar har för serien mer eller mindre nya funktioner som ger annorlunda möjligheter och taktiker för att läxa upp grisarna, alla klädda i det senaste modet från Imperiet. Eller i trasor som sandfolket. Bird Solo har sin pistol redo inför varje flygfärd och kan mjuka upp barrikaderna med ett par välriktade skott. Obi-Wan använder kraften för att skapa en tryckvåg och Luke kan använda ljussabeln för att komma ännu djupare in i grisstiorna. Förlåt, dösstjärnan. Eller grisstjärnan. Du förstår. Banorna följer den övergripande storyn och därför ser vi banor i samma markbundna stil som i klassiska Angry Birds samt rymdeskapader som i #Angry Birds Space. En välkommen variation.

Seså, tillbaka till ökenplaneten igen

Android- och Google Chrome-användare hade egentligen inte behövt läsa så här mycket text, spelet är gratis för bövelen. Är du inte allergisk mot fjädrar finns det ingen anledning till att inte upplåta några megabyte åt Angry Birds Star Wars. Och Apple-anhängare, kom igen, det är sju spänn vi snackar om. Helgens nöje behöver inte bli dyrare än så.