År 2001, när jag var både arbetslös och flickvänslös, såg mina dagar ut så här: vakna, äta frukost, gå till arbetsförmedlingen, spela Championship Manager 00/01", äta lunch, spela Championship Manager 00/01, äta middag, spela Championship Manager 00/01, sova.

Att vara fotbollstränare blev en heltidssysselsättning, och jag kunde spela igenom en hel säsong på ett par veckor. Nu har jag vuxit upp, och det har även #Sports Interactivess bäbis (numera Football Manager) och blivit ett spel med extrem realism och detaljrikedom. Och därmed även mer tidskrävande – en säsong tar nu flera månader att spela igenom, särskilt när man har både jobb och flickvän.

Yes! Drömjobbet! Eller...?

Därför har Football Manager tappat mig som spelare. Missförstå mig inte, de senaste spelen har varit fantastiska, men när man bara har max ett par timmar per dag att spela är det svårt att fastna. Man vill ju antingen sätta sig in i det helhjärtat, eller som i t.ex. #Fifa 13 bara lägga en halvtimme på att spela ett par matcher på lunchrasten. Sports Interactive har själva insett att de börjat tappa sin största fanskara, de lite äldre, nostalgiska spelarna – samt haft svårt att locka de yngre till ett spel som tar veckor att lära sig. Därför har de lagt till ännu ett spel i denna upplaga - Football Manager Classic.

Precis som i de gamla versionerna (kanske just tidigare nämnda CM 00/01), är detta ett bra mycket enklare spel än de senaste årens upplagor. Precis som vanligt kan du köpa och sälja spelare på ett verklighetstroget sätt, skapa träningsupplägg, fixa uppställningar och spela (dvs se på) matcher med ditt lag. Men med snyggare grafik, mer logiskt gränssnitt och lite mer avancerat nyhetssystem än gamla CM. Perfekt för dig som inte har tid med att smådutta i alla detaljer, utan vill klara av en säsong på ett par dagar.

Eller vill du ha mindre fritid?

Fullversionen då? #Football Manger 2013 har givetvis också fått en hel del förändringar sen förra året. Mest märks det direkt i gränssnittet, där utvecklarna tänkt till vad gäller användarvänlighet – det är enklare än någonsin att få en överblick över managerns alla arbetsuppgifter, och även också mycket snyggare och renare än tidigare.

Detaljrikedom på gott och ont. Men snyggt!

Du kommer även märka stor skillnad i själva matcherna, då din assisterande tränare via ett sorts twitterflöde ger dig kommentarer, tips och råd under hela matchens gång. Det underlättar extremt för dig som inte vill spendera dyrbar tid på att följa hela matcher, och därmed har svårt att se vad som faktiskt fungerar eller saknas i laget/taktiken. Matchcoachningen är numera minst lika viktig under matchen som innan den.

Du kan få antingen hur mycket eller lite information och detaljer du vill.

Träningsupplägget är också förändrat till det bättre. Nu bestämmer du inte bara hur laget och spelarna ska träna, utan även också när via en kalender. Du kommer märka hur moralen höjs i laget om de får ledigt dagen efter en seger, och hur mycket fräschare laget blir om du har en lite lugnare träning dagen innan match.

Än mer detaljrikedom i ett redan tidigare extremt detaljrikt spel alltså, på gott och ont. Att fixa och trixa med alla delar av livet som manager tar tid, och att gå på en massa presskonferenser och möten med agenter mellan matcherna blir aningen tradigt i längden, även för den mest tålmodiga av managers. Visst, det går att sätta den assisterande tränaren även på dessa uppgifter, men frågan är om det går att lita på honom, särskilt i de lägre divisionerna? Och frågan är hur mycket det egentligen påverkar?

Onlinedelen tål att nämnas, multiplayer finns till bägge spelen. Funktionerna är förbättrade sen sist, och innehåller numera leaderboards för att tävla mot världens alla wannabe-Wengers därute. Du kan även ställa upp i turneringar med ditt offline-lag, och tävla mot vänner på ett mycket enklare sätt än förut.

Äntligen har Sports Interactive anammat EA Sports (bl.a.) koncept med upplåsningsbara funktioner (som även kan köpas billigt).

Båda spelen är fantastiska, på sitt sätt. Gillar du managerspel eller bara fotboll generellt känns spelet som ett självklart köp. Antingen är du en rejäl FM-nörd som redan lagt timtal efter timtal på FM12 och inte har något emot att lägga massvis med tid på presskonferenser, träningsupplägg och att leta igenom transfermarknaden, då kommer du älska fullversionen av denna upplaga. Eller så är du nostalgiker som gillade simpliciteten hos de lite äldre spelen, alternativt är helt ny till genren och vill testa på hur det är att vara fotbollstränare framför datorskärmen. Då är klassikerversionen perfekt. Min gissning är faktiskt att den sistnämnda faktiskt kommer vara det mer populära valet, och frågan är vilket steg i utvecklingen Sports Interactive gör då?