En kloss att sämja dem, en kloss att främja dem, en kloss att i plastens vida riken tämja dem...

Det känns som att det finns hundratals legospel som utspelar sig i filmens världar. Harry Potter, Batman, Star Wars: spellistan känns lång som kön till toaletten på en Swedish House Mafia-konsert. Den här gången är det Lord of the Rings-filmerna som fått genomgå den danska plastbehandlingen, och #Lego Lord of the Rings följer nästan exakt samma mönster som tidigare legospel: spring omkring och samla femtioarton miljarder legobitar, banka på legofiender och fnissa åt den smått galna humorn.

Jag vet att jag låter som en gnällspik men det är precis så förutsägbart spelet är. Men jag är egentligen inte så gnällig som det kanske låter. Eftersom legospelen i mångt och mycket är parodier är det viktigt att man som spelare känner igen ämnet som parodieras. I det här fallet har nog alla sett Sagan om Ringen-filmerna (eller Ringarnas herre-filmerna, om det låter mer korrekt), vilket gör det till något av ett genidrag att #Traveller's Tales har använt tal från filmerna för att ge de karikatyrliknande figurerna rätt röster. Även musiken är tagen från filmerna. Resultatet blir hög igenkänningsfaktor och en ännu bättre parodi på filmerna.

Legofigurerna erbjuder den sedvanligt plastiga parodin av det aktuella ämnet.

Historien som berättas är faktiskt förvånansvärt trogen det filmiska originalet, även om en del saker av spelpraktiska anledningar kastats bort medan andar broderats ut, helt enkelt för att det ska finnas fler historiestycken som passar som spel. Det har till och med tagits små myrsteg i riktning att utveckla spelet jämfört med tidigare iterationer. Det är fortfarande väldigt linjärt, men Traveller's Tales har spunnit vidare på öppen värld-konceptet från #Lego Batman 2: DC Super Heroes och lagt in ännu fler sidouppdrag, dolda prylar att hitta och nya saker att pyssla med. För att du inte ska gå vilse i den öppna världen kan du enkelt välja vilket uppdrag du vill ägna dig åt, och en linje med blekblå legoklossar kommer att visa dig vägen. En enkel men praktisk lösning för att hjälpa förvirrade spelare.

Fyra, och fem halvportioner

Travellers Tales har även utvecklat möjligheterna att kontrollera flera olika karaktärer. Stundtals kan hela ringens brödraskap med nio personer stå till ditt förfogande samtidigt och du kan hoppa hur du vill mellan deltagarna. Eftersom alla dessutom har olika förmågor ställs du inför något av en ny dimension när det gäller pysslandet – vad ska du göra, och med vem? Det finns dessutom gott om karaktärer att samla på för det friare spelläget när du inte följer historien från början till slut. Totalt finns det fler än 80 figurer att låsa upp. Eftersom du dessutom kan utnyttja smedjor för att modifiera och skapa nya vapen och utrusningsdetaljer, kan du nästan göra historien till din egen.

Titta, legoknektar!

Det finns dock fortfarande gott om saker som inte är ett dugg utvecklade, och som även dessa hänger med från tidigare legospel. Kamerahanteringen är stundtals riktigt misslyckad, och det kan vara svårt att se vad man ska göra eller ens styra sin karaktär eftersom man knappt kan se vad man håller på med. Det roligaste sättet att uppleva spelet är tillsammans med polare, men det finns fortfarande varken möjlighet att spela fler än två spelare samtidigt, och möjligheten att spela via Xbox Live existerar inte ens.

Hur uttjatat legokonceptet i spel än må vara, är det svårt att inte charmas av hur utvecklaren kastat sig över den här uppgiften. Det är respektlöst, underfundigt, historien trogen (nåja, till viss del i alla fall) och det dräller av små knäppa detaljer på samma sätt som parodifilmer som gör narr av en hel genre. I filmen undkommer hjältarna nazgulerna i Bree genom att gömma sig och låta dem attackera kuddar, här låser man in dem på värdshusets offentliga toalett. Frodos bakåtlutade löpstil där fötterna hela tiden verkar försöka springa ifrån resten av kroppen är obetalbar. Och Boromirs olyckliga öde på grund av en banan och en höna lämnar jag utan kommentar – upplev det själv.

I slutänden kan dock Lego Lord of the Rings sammanfattas med att ”det är ytterligare ett legospel”, och om du spelat någon enda av föregångarna vet du nästa exakt vad som väntar. Är det vad du letar efter är detta en fullträff.

Fotnot: vi har testat Xbox 360-versionen av Lego Lord of the Rings.

Tack som fasen! Med andra ord finns den bara i en enda åldersversion - från 7 år. Tack! 19/12 Jag sökte på Pegi.info, och den officiella åldersmärkningen på alla format är Pegi 7. Förpackningarna med Pegi 12 som Webhallen har är inte de slutgiltiga versionerna av förpackningarna. 19/12 Finns LEGO LOTR i olika åldersversioner (som t.ex. Lego Star Wars)? På Webhallen har de en version från 12 år, men har sett bilder på att det verkar finnas från 7 år också. Om det gör det - hur får jag tag på dem? Jag har letat efter information men int... 19/12 Någon som reagerat på att det knappast är något lego i spelet? Det går inte att jämföra detta med lego indiana jones. Gör man ett legospel se då till att minst 90% är lego och inte 10% som detta 27/11 Första legospelet enligt principen "Lego <filmtitel>" kom 2001, och Lego Lord of the Rings är det 14:e spelet i den serien, och med tanke på att det inte har hänt speciellt mycket på elva år... jo, jag tycker det börjar blir förbaskat uttjatat. Men jag... 26/11 Förstår att det är svårt för en recensent som kanske är 20 år för gammal för egentliga målgruppen att vara objektiv.... men håller med 26/11 Har FZ tagit bort de skuggade loggorna från betyget? Ser lite märkligt ut med betyget "3" när man inte ser att det är 3/5. 26/11 Ja funderade precis på detta. spel som Cod osv får bra omdöme fast det stort sett är repetition fast många vill ha förnyelse, dock får dom bra betyg endå. Spel som dessa som vänder sig till yngre som uppskattar repetition mer så får spelen minus pga det... 26/11 Haha, legoknektar. Måste vara oerhört torr idag, men det fick mig att skratta nåt djävulskt. 26/11 Tyckte LEGO blev uttjatat efter det första Starwars spelet, de "klassiska" ljudeffekterna gör att jag spyr galla över alla spel som har med LEGO att göra, tror jag spelade det spelet alldeles för mycket. 26/11
Skicka en rättelse