#CD Project kallar sin genomarbetade patch Enhanced Edition. Inkluderat finns bland annat cirka 200 nya animationer och nyinspelade och bättre översatta dialoger för det engelska talet. Statisterna runtomkring dig har även de fått sig en ny skvätt färg och spelmotorn har skruvats upp något. Bortsett från den första laddningen när du startar spelet är laddningstiderna märkvärt kortare.

Det finns två sätt att lägga vantarna på Enhanced Edition. Alternativ nummer ett är att köpa spelet. Alternativ nummer två är att helt enkelt ladda ner samtliga uppgraderingar och därmed förvandla ditt vanliga #The Witcher till Enhanced Edition. Extramaterialet som finns till godo är en spelguide, bakom-kulisserna-videor, soundtrack samt mer musik som är inspirerad av spelet. Det den exklusiva boxen erbjuder som inte finns att ladda ner är en novell av Andrzej Sapkowski, mannen som skapade Witcher-universumet.

Hur långt man kommer med lack och läder

CD Project är ganska ovanliga i sin generositet med att ge bort extramaterialet till alla registrerade köpare av deras snart ett år gamla rollspel. Om vi stället tittar på vad de har gjort med själva spelet är förändringarna välkomna, men inte något som gör ett nytt spel. Innan kunde den engelska dialogen vara minst sagt ologisk och osammanhängande, och ljudkvalitén kunde skifta mellan meningarna. Det gjorde flera samtal nästan omöjliga att förstå och bröt inlevelsen som spelet annars är så bra på att bygga upp. Tillsammans med fler animationer är dialogen nu bättre, men det handlar inte om att gå ifrån bra till mycket bättre, snarare sämre till godkänt. Mer variation bland statisterna gör följande skillnad: istället för att se en samling kloner ser du nu grupper av kloner med lustiga färger på sina kläder.

Två nya fristående äventyr finns också inkluderat. Ett av dem låter dig se nya miljöer och är så pass genomarbetat att det borde ha lagts med i spelet, medan den andra mer fungerar som ett exempel på hur lätt det är att göra egna äventyr till spelet med hjälp av D'jinn-redigeraren.

Skeptiskt sett kan vi nu säga att spelet nu är som det borde har varit när det släpptes. Dock ska det sättas i sitt sammanhang. Vad som gjorde Witcher till ett av de bästa rollspelen som släppts sen Fallout 2 var att det var ett riktigt rollspel, med möjligheter att faktiskt spela som du vill och att dina val fick betydelse för fortsättningen. En oslipad diamant som stack ut, men som kanske inte fick den uppskattning det förtjänade.

Men det finns fortfarande problem som uppgraderingen inte fixar till. Det är fortfarande ojämnt tempo och striderna är ofta obalanserade. Den överhägnade handling kommer ofta utanför fokus och karaktärerna tillåts inte att utvecklas, även om intresset verkar finns för det. Däremot sattes situationerna perfekt. Fyllekvällar för att Geralt inte vet hur han ska göra med sin flickvän, en bjudning där du har chans att vara otrevlig inför landets maktelit och flera tillfällen att bestämma över liv och död för dina medmänniskor. Det är bara exempel på vilka kraftfulla val och situationer spelet låter dig ta del av och påverka, och däri ligger Witchers största styrka.

Summering

The Witcher är ett utmärkt rollspel som visar att de gamla värderingarna om att spelaren ska få ha makt över berättandet inte är utdött. Enhanced Edition gör inget för att förändra detta, varesig på gott eller ont. Det har gjorts sig av med irriterande detaljer men det är i grund och botten samma spel som släpptes för nära ett år sen. Jag har svårt att tro att nyutgåvan kommer att frälsa många fler själar, men den kan förhoppningsvis få några fler att förstå kraften i rollspel som låter spelet kretsa kring dig, och inte tvärtom.

» Filer för att uppgradera The Witcher till Enhanced Edition