Jag blir förbannad när jag börjar spela Fifa 09. Är det här det bästa EA Sports kan åstadkomma efter 16 års skapande av fotbollsspel? De borde ju nått perfektion vid det här laget.

Redan på omslaget sätter speljätten standarden för Fifa 09. Ronaldinho och Wayne Rooney? Visserligen två stjärnor i två av världens bästa lag, men ändå ganska långt ifrån stjärnglansen hos Cristiano Ronaldo, Lionel Messi och vår egen Zlatan Ibrahimovic. Visserligen ersätts Rooney av massvis med olika spelare beroende på utgivnigsland, men Daniele De Rossi, Gonzalo Higuaín och Tranquillo Barnetta är inte heller särskilt mycket att hänga i granen.

Jag älskar fotboll, det ska sägas direkt. Jag ser mellan 10-20 timmar fotboll i veckan och kan allt jag behöver kunna för att kalla mig expert på området. Kanske ställer jag extra stora krav därefter. Men att ett spel år 2008 ska kunna vara lika verkligt, mångfacetterat, vackert och samtidigt spännande som en riktig Premier League-match är väl inte för mycket begärt? Eller åtminstone någonstans i närheten?

För så långt når inte FIFA 09. Utvecklarna har snott vissa delar från #Konamis superserie Pro Evolution Soccer i många år nu, men inte vågat stjäla hela konceptet. Förståeligt, men synd (åtminstone om du tittar på de tidigare upplagorna av PES). Det finns fortfarande kvar en massa gott-gott, som att du kan få en spelare att löpa innan du slår en genomskärare (den finessen borde Konami sno, för övrigt). Eller att du i försvar kan få spelaren närmast bollen att pressa så du själv kan ta en bra position annorstädes. Allt sånt = mervärde. #EA Sports själva säger att de har förbättrat spelet på 250 olika sätt, men var dessa delar finns har jag ingen aning om. Om det är sånt som den fjantiga detaljen att om du gör ett byte i halvtid får se den inbytte spelaren värma upp på planen så har David Rutter och utvecklargänget mycket att fundera på till nästa år (kommer det heta Fifa 10 eller 2010, förresten?). Förbättringar i själva spelmotorn borde vara prio – alltid.

Få buggar

- men i alltför vitala delar

Dessutom är passningstempot för svagt, det är lite för svårt att göra mål (särskilt med spelare från Allsvenskan...) och du kan helt plötsligt börja trippa baklänges när du springer mot en löpboll (!) så bollen rullar ut över valfri linje. För att inte tala om hur dålig kondition allsvenska spelare har... de är i stort sett halvdöda efter 70 minuters spel. En rätt klantig "bugg". Alla såna grejer drar ner spelkänslan rejält och gör mig bara irriterad.

Grafiken blir dock bättre år efter år. Det ska sägas. Nu är den nog nästintill fulländad för ett fotbollsspel. Spelarna är oerhört realistiska och har sina karaktäristiska drag även i spelet (som att Ronaldo står väldigt bredbent när han ska slå frispark). Det finns massvis med detaljer, arenor, bollar och vantar vid snöfall, bland annat, som gör spelet mer realistiskt, åtminstone grafiskt.

Ljudet är också riktigt fint, även om musiken är lite tråkig (svenska Lykke Li är visserligen underbar ibland, men inte till ett tv-spel, tack). Positivt är också att du kan stänga av usle Henrik Strömblad och okunnige Glenn Hysén och ersätta dem med de engelska kommentatorerna Andy Gray och Martin Tyler. Engelska kommentatorer är (av de språk jag förstår) alltid bäst till fotboll – så som i tv-spel, så ock på jorden.

Spellägena följer ett vanligt EA Sports-mönster. Snabbmatch, karriärläge och onlinespel är de tre stora valen. Men ett val sticker ut – Be a Pro. Precis som i #Fifa 08 får du välja en spelare i ett lag och vara den under en hel match eller säsong. Du får tips under matchernas gång om hur du ska bete dig, och tjänar poäng beroende på hur väl du följer dessa instruktioner. Särskilt kul kanske du tycker att det är om du skapar dig själv och gör en karriär på så sätt. Så du slipper ångra att du la fotbollsskorna på hyllan när du var i yngre tonåren.

Online utan lagg

- men med läskiga motståndare

Be a Pro kan du dessutom numera spela online. Tillsammans med 19 stycken (10 spelare i vardera lag) andra nördar – utan att det laggar det minsta. Rätt häftigt. Tyvärr blir matcherna oftast extremoffensiva och rejält fula (Inter - Chelsea 3-6, 4 röda kort...) men det är ett sjukt kul moment ändå. Åtminstone i några matcher. Det vanliga onlineläget är givetvis också laggfritt och är bra mycket roligare än att möta någon förutsägbar AI. Men lite obehagligt blir det när jag möter en 12-årig pojke från Manchester som sitter med headset på och skriker att han ska mörda mig när jag dundrar in 2-1 med Adebayor på stopptid.

Jag fick även äran att pröva på PC-versionen av spelet. Givetvis kommer den versionen inte upp i närheten av samma grafik som på konsol, och när så är fallet är spelmotorn än mer märkbart bristfällig och irriterande. Det finns ett par skillnader mellan de två spelen, men inte märkbara mer än på ett negativt sätt. Nej – fotbollsspel har blivit för bra för PC, har du ingen konsol ska du nog hålla dig till #Football Manager 2009 om du inte kan leva utan fotboll på vardagarna.

Så, ja – förbannad är jag. Jag prövade även på demot av #9134, och även om det också var ett habilt fotbollsspel så fanns det brister även i det fallet (att de aldrig gör så att domaren tecknar rätt visar vad de kan om fotboll...). Tillsammans skulle de två konkurrenterna komplettera varann, och även om det aldrig kommer att ske, skulle de tjäna på att slå sina kloka spelhuvuden ihop. Först då kan vi fotbollsperfektionister få det spel vi är värda.

Jag är så trött på att alltid köpa dessa spel varje år och bli besviken på nåt litet fel som dom har missat! Att de allsvenska spelarna inte kan spela en halvlek utan att deras energimätare visar rött eller att tillexempel Patrik Ingelsten inte kan förv... 16/04 Hahahaha vilken fruktansvärt värdelös recension. Allsvenskan spelare trötta? Vafan tror du det är ALLSVENSKAN... Passningstempot segt? Rent skitsnack, det är helt suveränt. Spela en tutorial....Trippa baklänges? Rent skitsnack. Spela en tutorial... Ansé... 11/02 roundeers: En 35-åring borde vara kapabel till att skriva konstruktiv kritik, eller kritik överlag, på ett mer moget sätt än att gorma ut hur dålig recensenten är för att han har en egen åsikt. 18/10 Riktigt pinsamt dålig recension!Funderade på att skriva o racka ner på allt du säger som inte stämmer ,men då du är ute o cyklar angående det mesta hade det blivit allt för långt! Men tror absolut du var helt fel kille för att skriva denna recension.... 16/10 Du kanske borde sätta dig och köra igenom någon fifa tutorial, för där får du lära dig att du kan placera skotten i stort sett hur du vill. Jag har inte i närheten samma problem som du har. Och jag vet inte om du lirat tigare fifa spel men målvakterna... 14/10 Alltid lika lustigt att höra debatten om vad som är "riktig fotboll". Vad vet egentligen någon här om hur det är att spela i ett Milano-derby eller i Champions League. Jag vågar nog säga att vi alla bara kan utgå från det vi ser på TV. Kanske finns det... 14/10 Jag måste hålla med lusse3. 14/10 nästan lite genant att läsa den här "recensionen". Det är lite som att ge en bok om c# till någon som aldrig programmerat men är "expert" på att läsa böcker och sedan ska denna "expert" såga hur språket är uppbyggt...... Klart som Tusan att spelarna har... 13/10 Själv har jag redan gett upp hoppet om EA Sports och deras spel till pc, för det satsas helt enkelt inget på pc-sidan längre. Riktigt varför kan man ju undra, för jag hade inte tvekat en sekund att inhandla både fifa och nhl om det såg lika bra ut som... 13/10 Nä, för Rooney är ju en stilig karl som har utseendet med sig... (Onödig kommentar besväras med onödigt svar). 13/10
Skicka en rättelse