Sportspel fungerar vanligtvis bäst på konsol men Wii är ingen vanlig spelmaskin. Förra årets upplaga av Electronic Arts fotbollslir missade målet med flera meter och frågan är om FIFA 09 All Play nätar.

Med ett genomsnittsbetyg på sex av tio var förra årets #FIFA-upplaga till Wii ett misslyckande, samtidigt som kusinerna på de andra plattformarna tog flera kliv framåt i fråga om känsla och spelmekanik. Det stora problemet var kontrollerna som aldrig blev hundraprocentiga. #Electronic Arts presenterar därför fyra nya sätt att joxa med trasan, tyvärr är inget av dem lika vasst som hederligt knapptryckande.

Wiimotens rörelsekänslighet är verkligen konsolens styrka och stora svaghet, jag har tappat räkningen på hur många utvecklare som haft för mycket tillit till dess precision. Det är ingen slump att #Nintendo kommer att släppa ett litet påhäng som ska vässa skärpan i rörelsetolkningarna. I FIFA 09 All Play hade det behövts men det klarar sig ändå hyfsat bra genom att vara lättillgängligt och ändå erbjuda visst djup.

Fyra sätt att styra

Träffar någon av dem målet?

Det enklaste sättet att styra Ronaldinho och grabbarna är att välja All Play-läget utan nunchuk. Då sköter konsolen spelarnas rörelser och det enda du behöver bry dig om är att passa och skjuta i rätt lägen. För vana fotbollspelare är det såklart småtrist men jag kan tänka mig att det är ett perfekt sätt att lura in en femåring i spelvärlden. Nästa steg är att koppla in ninja-tillbehöret och sköta springandet själv medan passningar och skottriktningar fortfarande väljs automatiskt.

Här vill jag ha en bild som visar den fina blå pekaren, aight!

Har du gått ut grundskolan lär All Play-varianterna känns stela och tråkiga, varför EA inkluderat ett avancerat läge som även det finns i två varianter. Utan bihanget pekar du vart du vill att spelarna ska springa, ju längre ifrån siktet är desto fortare går det. Du kan även låsa en destination med B-knappen för att kunna placera skott och passar med det då fria siktet. Som sista alternativ kan du koppla på nunchuken och styra spelarrörelserna med vänstertummen. Det fungerar överlag bra, det största problemet är ögonblicket du ska ladda högerdojan för att näta. Skott utförs genom att skaka wiimoten och det är svårt att få perfekt kraft, en löst placerad bredsida kan lika gärna bli en rejäl urladdning och du hör någon sjunga ”En satellit, satellit, oooh oh ooooh”.

Att lära sig joxa med trasan...

... är som att bli stämplad i skrevet

För att lära dig hantera dessa fyra kontrollmöjlígheterna finns det en fotbollsskola vars mål är att pedagogiskt gå igenom dem steg för steg. Kodarna bakom denna borde få sparken. Instruktionerna är ofta mer förvillande än hjälpande och flera gånger hade jag ingen aning om vad som behövdes för att gå vidare. De lider också av märkliga hack, något jag även upplevde i frisparkslägen. Kameran panorerar ner och spelarna rör sig men en sekund senare startar sekvensen om med spelarna i sina ursprungspositioner. Det första intrycket var därför katastrofalt och jag var inställd på att skriva en totalsågning.

Med ett gäng matcher bakom mig gör FIFA 09 All Play ett något bättre intryck. Jag saknar Be A Pro-läget från de andra versionerna och att de återanvänt minispelen från förra året känns fattigt. Spelläget med storskallade Miis på planen kan säkert underhålla om du får ihop sexton spelare i samma vardagsrum men då är det snarare kaoset som är skrattbränsle. #Mario Strikers Charged Football är i min mening ett roligare fotbollsspel men tycker du att svampar och röda skal inte hör hemma på planen är detta ett bättre val. Förvänta dig bara inte Champions League-klass, detta är som Korpen i jämförelse med de andra plattformarna.

»FZ:s test av Fifa 09 på Playstation 3

Skicka en rättelse