Ingen har riktigt lyckats göra det Planetside gjorde redan 2003. Så Sony valde att själva göra samma sak igen, fast modernare. Och gratis.

Vad får man om man kombinerar moderna storheter som #Battlefield 3 och #Tribes: Ascend? Tydligen uppföljaren till den ambitiösa onlineskjutaren #Planetside, som för närmare tio år sedan gjorde gällande att man kunde samla tusentals soldater på samma spelplan, att slåss om samma territorium dag som natt.

Personligen brukar jag framhålla just föränderliga spelvärldar och samarbete i stor skala som de viktigaste komponenterna i ett relevant MMO, och på det planet har ju Planetside visat sig vara i framkant sedan 2003. För att ytterligare omfamna tidens anda tillgängliggörs ersättaren Planetside 2 på bred front helt gratis.

Om Battlefield 3 utspelats i framtiden med fler soldater och strider som aldrig tog slut hade det kunnat heta Planetside 2.

Där är jag dock inte lika pigg. För mig är "free to play" ett enormt varningstecken. Jag vill veta att jag har hela spelupplevelsen framför mig, och att det enda som står mellan mig och upptäckandet är utmaningarna spelet sätter upp för mig – enkom för att underhålla eller stimulera. För mina pengar har det ju redan. Med "free to play" finns plötsligt en illa dold, sniken agenda som kommer att vilja tvinga mig till spontana investeringar i utrustning och kuriosa. Upplägget lever på mikrotransaktioner, och allt annat är underordnat dem. Till och med spelbalansen.

Priset för gratis

Detta öde föll Tribes: Ascend på fullständigt. Trots att det var både välgjort och storskaligt. Det kändes ovärdigt att alla upplåsningsmöjligheter skulle kräva oändliga speltimmar att låsa upp – om man inte ville sula in kostnader motsvarande ett helt spel, ändå utan att kunna mätta spelets giriga käftar.

Planetside 2 är också själva definitionen av det trötta uttrycket episkt. Tröskeln in visar sig vara väldigt låg; man registrerar sig via ett smidigt och överskådligt formulär, tankar ner klienten och beger sig sedan in för att välja server. Här finns utrymme att skapa och lagra flera karaktärer, med olika sympatier, på olika servrar.

"Är det där ett kanontorn eller är du bara oerhört glad att se mig?

Precis som i föregångarna står det ständigt pågående kriget och stridigheterna mellan tre framtidsfraktioner: sektlika, utomjordingsdyrkande Vanu Sovereignty, dikatoriska Terran Republic och kapitalistiska New Conglomerate. Färgteman, estetik, hymner samt variationer i vapenarsenalen må skilja dem åt, men i stort sett är de snarlika; tre människogrupperingar som inte kan komma överens politiskt och nu slåss om herravälde över baser och regioner. Vi har alltså knappast att göra med en Starcraft- eller Halo-bred sten-sax-påse-asymmetri.

Föregående Nästa
I mina ögon är spelet nästan ospelbart, 3/5 är ett bra betyg då det gör upp för enorma prestanda problem och PTW i favör. Spelet är också mycket upprepande och de kills man får är lika häpnandsväckande som de på BF3 (med negativ klang). Kul upplevelse... 13/12 Det här är en dålig recension. Jag vet inte hur mycket recensenten spelade eller hur långt han kom i sitt levlande men jag är level 20 nu och kan uttala mig en del. För det första finns det mindre obalans än i de flesta andra MMOs. Man klarar sig alldel... 05/12 Skribenten lutar sig tillbaka och börjar nynna på nåt välkänt... "trolololo lololol ololol trolololooo" 03/12 Vad duktigt av dig att poängtera det! Jätteduktigt! Hurra för dig! 02/12 Vilken tur att du också låter bli att klaga och ser till att tillföra bra content till tråden <3 OT: Jag gillar spelet men tycker att det går lite knackigt ibland, tycker resencent har rätt i att det är prestandakrävande eller dylikt.. 02/12 Själv var jag tvungen att sätta mig som american i sonys egna hemsida för att skapa ett amerikanskt konto, men jag kunde fortfarande spela på europeiska servrar, samt köpa mikrotransaktioner utan problem. 02/12 Jag är ledsen men jag kan inte förlita mig på en recension som är skriven av en recensent som drar slutsatser så fort på medium han inte har någon jävla hysning om. Hade du spelat spelet mer än ynka 10 minuter så hade du förstått att dessa mikrotransakt... 02/12 Håller helt med Floydan, du uttryckte det jag kände men inte orkade skriva ned själv ... :) 02/12 Självklart ska jag ge konstruktiv kritik, fel av mig där, jag var ovanligt upprörd vid tillfället. Liknelsen med BF3 kändes helt klart missvisande då spelen skiljer sig så mycket åt, men jag förstår varför du använde liknelsen då det är något som många... 01/12 Håller med, riktigt bra! Svarade på många av mina frågor, och ifall jag ska prova på (definitivt ja, installation igång...). 01/12
Skicka en rättelse