Mass Effect 3 är ett av spelens som ska visa världen att Wii U är mer än bara en Mario-konsol men Bioware började kanske i fel ände.

En av de viktigaste och mest uppskattade spelserierna någonsin släpps nu till Wii U. Med utvecklare som tidigare bara gjort app-spel och med en helt ny kontroll känns det spännande men även oroväckande att på obeprövad teknik få uppleva en av de viktigaste och mest uppskattade spelserierna någonsin.

Jag har kallats både Xbox-, Playstation- och Nintendo-fangirl. En av de mest frustrerande sakerna med att recensera spel är att läsarna tror sig veta allt om mig. Det är först om man försöker slå samman dessa tre påståenden som man kommer nära sanningen. På samma sätt som jag konstant försöker skaka mig loss från lösryckta påståenden är jag snabb med att döma konsoler. När Nintendo utannonserade #Mass Effect 3 till Wii U var den första tanken som slog mig att det kändes fel, att det verkligen inte är ett spel som passar #Nintendos image eller publik.

Jag förvånades även över att man valt att släppa just den sista delen i trilogin först. Det stora problemet blir för nya spelare att försöka sätta sig in i en komplicerad sci-fi-berättelse som med Mass Effect 3 är på väg att nå sin ändpunkt. Precis som för #Mass Effect 2 till Playstation 3 inleds spelet därför med en lång och interaktiv introduktion i serietidningsform. Uppskattningsvis tog det hela över 20 minuter – vilket kändes på tok för långt. Och då försvann ändå för många viktiga delar i seriens berättelse. Fastän du även här ställs inför många av de val som tidigare titlar haft görs de inte med samma emotionella laddning i stillbilder som när man faktiskt byggt upp relationer till karaktärerna under flera speltimmar. Ytterligare en förutfattad mening är att nya spelare förmodligen inte förstår hur mycket värdefullt de missar när sammanfattningen ändå är bra och belyser det allra viktigaste.

Frågvisa tårar

Men jag vet också att det var just de känslorna som gjorde mig tårögd när Shepard för första gången i spelet hoppade ombord på sitt rymdskepp Normandy. Och även de som skapade enorm lycka i återseendet med alla karaktärer som tidigare hört till min besättning. Och att vi alla spelare har valt att placera dem i olika ställen i hjärtat. Jag ställer mig frågan: kommer nya spelare förstå hur fantastiskt detta spel är? Kommer de känna den ångest, den glädje, den kärlek eller det hat mot personer som vi andra gör som upplevt historien?

Ändå glädjer det mig att Nintendo nu har tagit upp kampen om mid-core gamers och även introducerar en av de viktigaste spelserierna någonsin för ny publik. Och inte med någon halvtaskig upplösning som man annars hade kunnat förvänta sig av Nintendo – utan med HD-grafik. Men alla rykten som gått om att spelet skulle komma i 1080p upplösning är falska, vilket är tråkigt men inte alls oväntat med tanke på hur mycket plats spelet redan tar upp på skivan. De som spelat Mass Effect 3 till Playstation 3 vet att bilduppdateringen inte var den bästa, och den höll egentligen inte på någon konsol – en stor brist i alla Mass Effect-spel. Ärligt talat trodde jag – trots att Wii U är först ut i senaste generationen – att det skulle lagga ännu mer nu. Till min förvåning visar det sig prestera mycket bättre än åtminstone Playstation 3-versionen.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse