Efter vampyrjakt i Dawnguard och husbygge i Heartfire är det dags att söka upp den första dragonborn. Vi har spelat det senaste Skyrim-tillägget.

Båtturen från Windhelm är över och jag placerar mina grågröna orcfötter på Solstheims hårda mark och undrar varför någon vill bo här. Redan på skeppet hit gnällde folk om att man ska passa sig – att det inte är som förut. Vakterna klagar på att de får aska i lungorna och lokalbefolkningen gråter över att ingen kommer för att köpa deras varor. Ändå bor de här, i skuggan av Red Mountain som aldrig slutar kräkas rök och aska. Det känns lite som de får skylla sig själva.

Man fick inte ens en t-shirt efter drakridningen

Det är här Skyrim-tillägget Dragonborn utspelar sig, nordväst om Vvardenfell och öst om Skyrim. Södra delen av ön är täckt av aska, den norra påminner mer om Skyrim med piskande vindar längs snötäckta bergskedjor. Det är en hård och ganska otrevlig plats att besöka för den digitala turisten, men det lider absolut inte någon brist på spännande aktiviteter att ägna sig åt. Efter en kortare stadsvandring genom Raven Rock, öns första och största by, har jag redan ryggsäcken full med quests att utföra – allt från att ränna runt och servera drinkar till bistra lokalpatrioter till att hitta bortslarvade föremål och dräpa ondskefulla monster. Samtidigt som jag ägnar mig åt detta nystas det upp en intrig där befolkningen blivit hjärntvättad och lider av minnesförlust. Vad är det egentligen för magiska föremål de zombie-liknande stackarna bygger på och tillber mot sin vilja? Och vad är det som viskas om den första dragonborn? En mystisk huvudquest att sätta tänderna i.

En ö av möjligheter

Det är alltså som vanligt när Bethesda håller i pekpinnen. Man kravlar runt i grottor, letar skatter, går vilse bland bergen och mördar jättemånga djur. Dragonborn är på många sätt ett föredöme som har mer gemensamt med köttiga expansioner från förr än med samtidens ofta ganska skrala nedladdningspaket (horse armor får ursäkta). Det här andas kvalitet och valuta för pengarna snarare än tafatt försök att mjölka en halvdöd ko. Det finns några nyheter också, men de är varken häpnadsväckande eller spelförändrande. En trevlig funktion är möjligheten att nollställa sina perks, men det på förhand hypade inslaget att rida drake är mest en axelryckning. Draken flyger runt i cirklar och man kan beordra den att anfalla fiender på marken. Roligare än så blir det aldrig.

Fort, ge mig ditt Lypsyl!

Dragonborn handlar dock inte om att genomföra någon spelmässig revolution, utan om att tillhandahålla mer material till en publik som redan är frälst i konceptet. Har man vandrat hundratals timmar i Skyrims frusna terräng och längtar efter fler utmaningar är Dragonborn ett tillägg att lägga vantarna på. Ur det perspektivet blir det genast enkelt att förstå varför de griniga invånarna inte tar första skeppet bort från Solstheim – det är trots allt en plats värd att uppleva.

Fotnot: Vi har spelat Dragonborn på Xbox 360, tillägget släpps till pc och Playstation 3 nästa år.

Ja, det länkas felaktigt till Dragonborn om man försöker klicka in på Skyrim-recensionen. Du hittar den här: http://www.fz.se/artiklar/recension/20111111/the-elder-scrolls-v-skyrim 07/01 hittar inte vanliga recensionen om skyrim :O bara expansionen dragonborn 07/01 1600 Microsoft Points. Så runt 200-250 riktiga pengar! Jag spelade aldrig Shivering Isles och kan tyvärr inte göra någon vettig jämförelse utifrån egna erfarenheter. Av det jag läst så verkar det dock handla om ungefär samma typ av DLC, men att Shiverin... 13/12 Jag tror att det kommer ut i "era drömmar" bethseda verkar ha glömt det 12/12 Du glömde en smiley! 11/12 Så när det här kommer till ps3 kommer vampyrjakt i Dawnguard och husbygge i Heartfire vara inkluderat i den här expansionen? Som jag har förstått så finns dessa inte till ps3 idag? 11/12 OJ! Vad jag kommer spela på fredag när alla prov är färdiga!! :):P:D 11/12 Handlar mer om att jag inte orkar engagera mig i spel som jag gjorde när jag var yngre, nu blir det mest bf3, rakt på pannkakan :) har spelat typ 10% av skyrim sen vart jag uttråkad, ta det inte fel nu.. skyrim är ett sjukt coolt spel men det är bara... 11/12 Drick lite kaffe så piggnar du nog till 10/12 Kommer att köpa denna vecka och jag ska slakta den dära snubben som kallar sig dragonborn. Jag är den riktiga har ju dödat alduin,vampyrisk stormakt och hjälpt hela imperialet och Hela tamriel + side Quest där jag hjälpt folk. Vem tror den hära tuffinge... 10/12
Skicka en rättelse