Du har nyligen blivit guvernör över en gudsförgäten provins någonstans i det gigantiska romarriket. Det är en ära på sitt vis men det yttersta målet är givetvis att styra över rikets stolthet, Rom. För att ta dig dit måste du utföra ditt jobb på ett exemplariskt sätt. Du måste få de styrande i Rom att få upp ögonen för dig och inse att du är rätt man för jobbet.

Så ser upplägget för Caesar IV ut. Väljer du att spela kampanjen kommer varje uppdrag ha mål som måste uppfyllas innan du kan avancera. Det kan bland annat gå ut på att få ett visst antal innevånare till provinsen, exportera x antal av en vara eller uppnå goda relationer med Rom. I praktiken handlar det givetvis om att bygga upp en fungerande stad.

Trångbott

Det må låta trivialt men faktum är att det här spelet kräver en del tankearbete av sina spelare. En av de största utmaningarna är utrymmet. När man kommit en bit i kampanjen inser man snart att banorna är små. Det blir väldigt viktigt att planera utformningen av staden redan när man uppför sina första byggnader. Vid ett par tillfällen var jag tvungen att riva hela stadsdelar då jag exempelvis inte planerat för en akvedukt i ett tidigt skede.

För att alls oroa dig över att byggnaderna ska få plats måste du först finansiera dem. Vill du ha en svällande statskassa kan du beskatta handeln och samhällets överklass. Överklassen i sin tur är en riktig pina. För att de ska ha något intresse av att bo i din stad kräver de fina hus i fina områden och tillgång till allsköns lyxartiklar och tjänster.

Var är slavarna?

Saker som överklassen konsumerar tillhandahålls av de två andra samhällsklasserna: plebejer och equites. Lägst står plebejerna, vilka tar hand om all produktion, från mat till vapen. Equites är medelklassen som har hand om service och administration. Dessvärre finns det inga slavar som i det riktiga romarriket.

Kan du inte själv producera artiklarna som överklassen efterlyser finns också möjlighet att handla med andra provinser, både via land och över vatten.

Hell Caesar?

Utseendemässigt är det mycket välgjort. Ljusarbetet är riktigt snyggt med skiftande ljus beroende på vad klockan är. Husen bjuder på mycket detaljer med animerade figurer som arbetar eller roar sig. Även ljudet gör vad man förväntar sig av ett spel i den här kategorin. Hammarslag, knarrande vagnshjul och stridsrop låter som sig bör. Dessvärre krävs det en rejält tilltagen dator för att driva spelet. På min rigg var det knappt spelbart med högsta inställningarna. Det går givetvis att ställa ner grafiken men då går man miste om spelets riktiga höjdpunkt.

Caesar IV är genomgående ett välgjort och utmanande spel och till en början är det riktigt trevligt att leka stadsarkitekt. Tyvärr blir det väl repetitivt då du efter avklarat uppdrag startar om med en tom spelyta och du tvingas bygga om allt från början igen. Jag bör också tillägga att den som förväntar sig leda en romersk legion får söka sig åt annat håll då det är sparsmakat med strider.

Med lite mer variation i uppdragen hade Caesar IV utan tvekan nått ett snäpp till på betygsstegen.

Testdator:

Ahtlon 64 3700+
Geforce 7800 GT
2 GB RAM
Windows XP (Service Pack 2)

Jag har spelar Caesar IV ett par veckor. Du börjar med en viss summa pengar och målet är att bygga upp en stad. Problemet är att de pengar du har från början bara räcker till ett begränsat antal byggnader. När du har byggt bostäder, några bondgårdar,... 02/11 Hmm detta spelet vill jag nog prova. Det låter enhel del som RotMK (Rise of the Middle Kingdom)...alltså asroligt :P 30/10 Hmm skumt att testdatorn inte står med, får fixa det... För er som inte orkar vänta kan jag berätta att det är en A64 3700+, 2gig RAM, Gforce 7800gt, SB X-fi samt win XP sp2 29/10 Med sådana beskrivningar så hade det ju även varit intressant att veta vad recensenten använde för dator när han spelade Caesar IV. Utan sådan information så säger det där egentligen inte mycket alls. 29/10 Roligt spel, men det blir lite enformigt efter en bunt kartor. 28/10 1 av varje byggnad spam var 10:nde meter är inte min grej men bättre än nästrimms-simulator är det iaf. "vad förväntar du dig med ett 64mb grafikkort av märket unknown?" Jag blev inte heller direkt nöjd med att köra på medel med: GF7900-256mb, E6600,... 28/10 vad förväntar du dig med ett 64mb grafikkort av märket unknown? 28/10 Man hör om Caesar-spelen då och då men jag skulle vilja ha mer ingående recension... På vilken nivå ligger problemen, vari ligger problemen (mer än att få plats), går det att dra paralleller till andra spel så man får en uppfattning? 28/10 Nja... inget köp. Säljer Caesar bra eller? Inte så ofta man hör nåt om det... ^^ 28/10
Skicka en rättelse