Hårdvaruutvecklare brukar aldrig vara sena med att haka på nya trender och de senaste åren har marknaden svämmat över med hårda varor ämnade för ”seriösa gamers”. En av de yngre aktörerna på denna marknad är tyska Roccat och vi har testat deras värstingmus.

Jag är hemma och är sjuk. Förkylning. Usch. Det ringer på dörren och utanför står en tjej från Posten. Hon har ett paket som inte får plats i brevlådan. Jag tackar och bockar och sliter av pappret. Wow! I den grymt snygga frigolitlådan ligger en mus. Efter att ha beundrat (och tagit kort på) den coola lådan öppnar jag den och tar ur musen. Jag känner lite på den och tycker den känns skön. I med den i USB-kontakten för här ska installeras! Trodde jag. Den vill inte! Jag har installerat drivrutinen men när jag rör musen händer inget. Efter en halvtimmas trixande visar den äntligen livstecken! Det var gamla musdrivrutiner som spökade. Jag lägger min hand på musen och jag är såld - låt mig få presentera Roccat Kone.

Roccat Kone är ännu en i raden möss gjorda för seriösa spelare. Vad vi har här är en sladdförsedd lasermus med löstagbara vikter och möjlighet att ställa in känslighet med en knapptryckning. Det låter kanske ganska standard nuförtiden men den är även försedd med lite andra roliga detaljer. Men vi börjar med det ”tråkiga”. Roccat Kone är en lasermus anpassad för högerhänta, med 10 knappar (8 som du själv kan ställa in) och ett fyrvägsscrollhjul. Lyfter vi på huven och tittar i motorn så hittar vi en 6,4 megapixelsensor som mäter av underlaget med en hastighet på 7080 bilder per sekund. Vidare har vi en svarstid på 1 millisekund, upp till 1000 Hz i så kallad polling rate och du kan i sex steg ändra känsligheten från 800 dpi till 3200 dpi. Till detta kommer även ett viktsystem med fyra vikter (5, 10, 15 och 20 gram) så att du kan anpassa musens tyngd efter eget behag.

Mus med specialfunktioner

Skulle göra James Bond avundsjuk

Och nu till de lite mer intressantare detaljerna på Roccat Kone. Till att börja med har vi en funktion som kallas Tracking Control Unit (TCU) och innebär att det under musen finns en extra sensor som läser av din musmatta för att kalibrera lasern efter underlaget. Vidare har musen begåvats med en egen processor på 72 MHz så att alla beräkningar som sker görs i musen och inte i datorns processor. Detta gör så att din dators hjärna kan lägga mer energi på annat. Musen har även fått 128 kB internminne så att den kan lagra makros och inställningar i upp till fem olika profiler. Till sist har den även begåvats med fem LED-lampor. Många möss har lampor men här kan du ställa in vilken eller vilka av 38 olika färger som ska lysa. Vill du synas på LAN-träffar kan du även slå på så att lamporna blinkar eller pulserar. Onödigt men coolt.

Så här glad blir man med en Roccat Kone

Efter många timmars testande med bland annat multiplayerdelen av #Call of Duty 4 tycker jag mig se en liten förbättring i min förmåga att sikta rätt och det känns som det går lättare att spela. Som slutsats så kan jag konstatera att detta är den skönaste mus jag kommit i kontakt med. Den sköna passformen, gummiytan och det faktum att de stora ”tassarna” gör att den glider över min musmatta som en varm kniv genom smör är bara några av de aspekter som gör att jag, trots prislappen på cirka 700 kronor, måste rekommendera Roccat Kone till alla som anser sig vara någorlunda seriösa spelare.

då har du inte installerat medföljande programvara. du kan ställa in det så d blir så känsligt att när du typ bara tittar på musen så flyger pekaren över hela skärmen ^^ "kan någon svara på ifall denna mus har "synlig" lampa för optiken? d.v.s. ger den... 14/03 Efter att jag läst den här recensionen så beställde jag min egen Roccat Kone.Fick den några dagar senare installerade och allt fungerade hur bra som helst. Men sen(för 10 min sedan) så slutade scrollen fungera sökte på problemet och insåg att detta var... 11/01 kan någon svara på ifall denna mus har "synlig" lampa för optiken? d.v.s. ger den ifrån sig ett rött sken på undersidan? för den delen så finns den prissänkt hos komplett nu. 29/12 Jag blev riktigt besviken på denna mus. Dålig precision bl.a. gör att det blir ett låg betyg hos mig =(. 19/12 gott med riktig mus! 08/12 Skönaste musen jag haft :D 07/11 Hmm, undra hur den känns jämfört med MX Revolution ^^ Lite billigare, dock så är MX Revon trådlös så.. (och har det där trevliga lilla tummhjulet ^^) Iofs är väl inte MX Revolution precis en gaming-mus, men den är riktigt shysst ändå :) 06/11 "Hårdvaruutvecklare brukar aldrig vara sena med att haka på nya trender och de senaste åren har marknaden svämmat över med hårda varor ämnade för ”seriösa gamers”." Vad är trenden? Efter flertalet år av "gamerprofilering" bör man väl kunna säga att det... 06/11 Snart dags för både ett nytt tangenbord och en ny mus och den här verkar ju högintressant, trots att den inte är trådlös. Bra och rolig recension. KuTgW :) 04/11 Ok cool, får ta o testa den o se om det bara är jag som har vanskapta händer eller inte. :P 04/11
Skicka en rättelse