Somliga säger att det första intrycket säger allt. Om det är sant, så är NBA 2K9 undantaget som bekräftar regeln. Det är dags för 2K Sports att visa att de fortfarande sitter på de tyngsta korten när det kommer till basketspel.

Det första intrycket jag får av NBA 2K9 är att det inte har hänt något under året som gått. Menyerna är i stort sett uppbyggda på samma (visserligen fungerande) sätt. Soundtracket är precis som föregångarna fyllda av dels tunga hiphop-beats, dels av funkig soul. Samma sak gällde även de skärmdumpar och korta in-gamefilmklipp jag har hållit koll på de senaste månaderna.

Skenet bedrar

- och bländar

Men det är just där, när jag startar en match som det sker. Undantaget alltså. Det är mycket vackrare och de nya animationerna ger trovärdigheten ett rejält uppsving. Jag ska också påpeka att grafiken är bättre på det hela taget, men under repriserna är det trots viss hackighet rent av bländande vackert. En så här verklig publik har jag aldrig sett i ett sportspel förut.

Men förutom de snyggare animationerna och den förbättrade spelbarheten har det också tillkommit en ”pick and roll”-kontroll. Därtill rör sig spelarna ibland så realistisk att jag stundtals tror att jag ser en riktig match på tv. De rör sig ständigt och är alltid ivriga att göra sig öppna för pass. I år har utvecklarna överträffat sig själva på flera punkter och gjort både offensiven och defensiven otroligt realistiska.

Men det handlar om grundläggande saker som putsats upp. Det finns tyvärr få överraskningar som känns behövliga för att fräscha upp serien och genren i helhet. Visserligen bjuds det på spelaruppdateringar under säsongen, där spelarnas verkliga tendenser och form uppdateras kontinuerligt.

Association-läget har också fått sig ett uppsving och tillsammans med det nya scoutingsystemet fungerar det mycket bättre än i föregångaren. Likaså gäller onlineläget där det numera finns fler spellägen och dessutom startar nya individuella tävlingar varje vecka. Visst, oddsen är nog skyhöga för att du ska vinna, men det är en kul och spännande idé om det hade skett i en lite större utsträckning.

Inget är perfekt

- oavsett vad 2K Sports tror

Det är fortfarande ett alldeles fantastiskt spel, men fortfarande inte heller perfekt. 2K Sports NBA-serie har de senaste åren varit en totalt ohotad etta i basketspelens startfemma. Serien har stått för spelkänsla, trovärdighet och realism ända sedan starten och man har minst sagt bildat sig ett varumärke med mycket att leva upp till. Men det märks tyvärr att 2K Sports har blivit lite för nöjda. Att de inte vågar satsa lika mycket och att de inte längre känns som en underdog i sammanhanget. Och det kan vara mycket farligt.

Men misströsta inte, för under ytan märker du som har spelat serien förut att allt det du redan älskar med den har blivit snäppet bättre. Grafiken, kontrollerna, realismen och spelbarheten – allt har förbättrats. Men jag måste varna för att det här spelet kanske inte är något för den som aldrig har spelat basket. Det är ett ganska bra betyg för en basketsimulator, men gillar du arkadbasket känns #NBA Live 09 som ett fräschare alternativ.

Skicka en rättelse