Oblivion var vid lanseringen en redig smörja. Buggar, feldesignat levlingssystem och torftiga dialoger var några av problemen. Bara tanken på att utvecklarna av det spelet skulle få ta hand om Fallout 3 var otänktbart för många. Skulle Fallout 3 bli ett Oblivion 2079?

Fallout 3 tar sin början år 2277, 36 år efter Fallout 2. Som spelare börjar ditt äventyr redan vid födseln, där din mor dör vid förlossningen i den överdimensionerade bunkern Vault 101. Vid start får du möjlighet att välja utseende och kön. Valmöjligheterna känns igen med alternativ för till exempel frisyr och skäggväxt. Editorn är ganska primitiv och ger inte mycket utrymme för kreativitet. Vid din ettårsdag introduceras du för det välkända S.P.E.C.I.A.L.-systemet, en akronym för Strength, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility och Luck, där du placerar ett begränsat antal poäng på din karaktärs olika egenskaper.

The Pip-boy

- Ett ljus i mörkret

Du hoppar sedan raskt vidare fram till ditt tioårskalas där du får din Pip-boy 3000, en handledsburen minidator som används till det mesta. Den innehåller statistik om din karaktär och ett gränssnitt över ditt inventarie. I mörka utrymmen kan manicken även användas som ficklampa. Pip-boyen är en utmärkt lösning men inventariegränssnittet är verkligen ett steg bakåt. Istället för en textbeskrivning, typ ”10 mm Pistol”, hade jag hellre sett en representativ bild för föremålet. Nu får vi nöja oss med en enfärgad ikon.

Pip-boy 3000 - en sann vän på den nukleära vägen.

När du nått en ålder av sexton får du välja tre av totalt tretton skills, till exempel science och repair. Traits, karaktärsegenskaper på svenska, som existerade i de tidigare Fallout-spelen är helt borttagna. Delar av dem återfinns istället i de så kallade perksen. Det finns runt 60 perks och vissa kan endast väljas vid en viss nivå. Till exempel kan den omtyckta Bloody Mess, vilket resulterar att dina fiender ibland exploderar i ett moln av blod, inte nås förrän vid nivå sex.

Spelet börjar egentligen när du som 19-åring plötsligt blir väckt av en av dina vänner som säger att din far rymt från Vault 101. I kaoset som uppstår har en av din fars bästa vänner slagits ihjäl av vakterna. För att ta det säkra före det osäkra bestämmer du dig för att rymma från tryggheten i skyddsrumskomplexet för att leta upp din far. Efter många om och men lyckas du så småningom ta dig ut. Innan du slutligen kliver ut i den stora vida världen blir du tillfrågad om du är nöjd med dina karaktärsval. Personligen tycker jag introduktionen är betydligt bättre än i dess föregångare.