Om cirka tre timmar kommer alla att dö, så även du. Ni vet bara inte om det än och även om ni hade vetat om det hade väldigt få saker kunnat rädda er. Er enda tröst är att de flesta av nationens fiender också kommer att gå under och förhoppningsvis med mer förluster än ni. Välkommen till Introversions Defcon.

Defcon 5

- Fredsläge

Vinden får träden att vaja och lite längre ner kommer glassbilen tutande med sin glada melodi för att locka till sig kunder. Den avbryter några barn som sparkar boll på gatan medan din granne lyssnar på basintensiv musik.

I en omgång kan upp till sex spelare vara med. De förinställa spellägena är ganska intressanta i sig. Office mode går i realtid utan ljud för att kunna kriga i smyg men skulle oturen ändå vara framme kan man försöka rädda sig genom finessen att snabbminimera spelet till Windows. Big world gör världen större genom att göra enheterna och dess verkningsgrad mindre och/eller långsammare. Smaken Speed Defcon gillas av stresståliga då hela omgången är över på en kvart utan chans att sakta ner. I thrillern Diplomacy börjar alla i samma allians och som ni säkert förstår är det svårt att lägga upp strategin om man inte vet var farorna lurar. Förutom ovan nämnda spellägen finns det ett standardläge samt ett custom-läge där du kan bestämma reglerna själv. Det är riktigt enkelt att komma igång: Välj region (eller bli tilldelad genom lotteri), börja placera ut dina enheter och sen är du mitt i smeten.

Defcon 4

- Radarstationer operativa

USA levde med denna status under hela kalla kriget så det är dags att bli orolig över vad fienden gör och låta radarstationerna börja jobba. Vi noterar rörelser i fiendens flottor och närliggande missilsilor upptäcks. Med all säkerhet har de upptäckt den del av våra silor som ligger nära gränsen. Barnen hade kanske inte förstått allvaret men glasskillen hade säkert gjort det om han fått reda på det. I stället rullar han in bilen till nästa radhusområde för att sälja till nästa Svensson och Andersson.

De enheter du har till din hjälp är flottor, flygfält, radarstationer och missilsilor. Flottorna kan bestå av ubåtar, slagskepp och hangarskepp. Flera av enheterna kan göra flera saker men bara en sak åt gången: flygfälten kan skicka jaktflygplan eller bombare, missilsilor kan agera som luftvärn eller skicka kärnvapenmissiler. Ubåtar kan ha passiv eller aktiv radar, och skicka medeldistansrobotar. Hangarfartygen kan, förutom att skicka jaktflygplan och bombare, agera ubåtsjagare. Det fina med bombflygplanen är att de efter uppdrag återvänder och hämtar nya bomber tills de är slut på respektive flygbas/hangarskepp. Det tar dyrbar tid för enheterna att byta uppgift och enheter som inte placeras innan Defcon 3 får inte vara med.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse