Där mörkret möter ljuset hittar vi Penumbear, en skugglik resa genom ett mardrömsslott som hade mått bra av tänka på att "less" faktiskt är "more".

Över hundra unika banor i ett plattformsspel till mobil? Det är precis vad utvecklarna #Taco Graveyard lyckats skaka fram i #Penumbear. Med ett kusligt och mörkt tema spelar man en liten teddybjörn som vaknar upp i ett mardrömsslott. Med sin enda vän – eldflugan – försöker det livrädda lilla kramdjuret fly undan alla faror och hitta ut. Men slottet är fyllt av dödsfällor, och längs med vägen ligger andra gosedjur makabert uppsprättade som bevis på tidigare misslyckade försök.

Penumbear har utvecklats av studion med det fantastiska namnet Taco Graveyard.

Själva grundidén är intressant. Penumbear är en sammanslagning av orden bear och penumbra, där det sistnämnda är latinskt för halvskugga. Det hela går ut på att leka med ljus och skugga genom av och på-knappar för glödlampor. Där ljuset från lamporna möter skuggan bildas linjer – plattformar – man kan ta sig fram på. Genom hela spelet varierar utmaningen från löjligt enkel till läppbitande och sinnessjukt svår. Jag fick exempelvis spela om samtliga bossar 20 gånger vardera – minst! Penumbear är ett hardcore-plattformsspel i sann anda och är definitivt inte skapad för dem som gillar Super Marios simpelhet.

En dödsfälla utan förändring

Ett exempel på det är bristen på sparställen. Spelet sparas endast när man lyckats fånga en av upp till tre eldflugor som behövs för att öppna upp den låsta dörren till nästa nivå. Om man vill hoppa över en bana krävs det att man har sparat ihop ett visst antal nallebjörnar som finns utspridda på varje nivå. Problemet är bara att det krävs att man tar omvägar för att hitta dem, och att de liksom framstegen inte behålls om man dör. Och dör gör man hela tiden. Det känns som att jag lägger ner mer tid på att stirra på laddningsskärmen efter att ha dött än på något annat. Plattformarna är hala, man pekar lätt fel när man ska hoppa eller springa då gåpilarna ligger för nära varandra – vilket i sin tur ökar både stress och press.

Det bjuds tyvärr inte tillräckligt många nya idéer för att motivera äventyrets omfång.

De första banorna fascinerar med sin svårighetsgrad samt sitt mörker och nytänk. Men fytiofyra likasinnade nivåer i samma enorma fängelsehåla med samma melodislinga blir bara irriterande. Med otroligt enkel spelmekanik har utvecklarna i princip kört ner samma plattformar, fiender och utmaningar i en mixer, skakat om, och fått upp banor som skiljer sig lite från varandra. ”Less is more” är något jag ofta anser om spel. Dessvärre har Taco Graveyard i detta fall valt att vända upp och ned på det uttrycket.

Fotnot: Penumbear är släppt till Ios-plattformarna och kostar 15 kronor.

Du verkar känna rätt mycket för att inte känna nåt - enligt ditt anv.namn! 01/04 Jepp, jag är mycket bättre. Så försök ta åt dig när du får kritik som pekar ut eventuella fel och brister. Jag ska sammanfatta längst ner i inlägget så du slipper min "novell". Inlägg som det här kan man i det mildaste beskriva som att "klanka ner på... 01/04 Om så lite sårar dig så borde du ha ett mindre offentligt yrke. I dina senaste recensioner så drar du in andra spel för ofta samt för mycket. I din recension om Sonic & all-stars racing transformed så läste jag mer Mario än Sonic. Vilket påminner mig,... 31/03 OM man har något emot någon så ser jag hellre att man förklarar varför mer utförligt än att bara skriva okonstruktiv kritik i en mening. Skulle inte förvåna mig det minsta om du fullständigt skiter i att jag faktiskt är en levande människa som läser det... 31/03 Oj, vad mycket bättre du är då. Och nästa gång du klankar ner på människor så håll dig till ett par rader, ist för att skriva en hel novell. 31/03 Problemet är att "k3m" inte klarar av att det är en tjej som recenserar. Jag kan t.o.m våga påstå att snubben inte har läst recensionen utan enbart går in för att klaga på Kerstin. Inte p.g.a recensionen utan p.g.a att det är en kvinna och inte en man... 30/03 Förstår vad du menar med att det vore praktiskt att redan i infon skriva om det är till Ios eller android. Vet hur det är att bli sugen och sen inse att det inte finns tillgängligt (hade android i 2 år). Just nu verkar det som att du helt enkelt får gör... 26/03 Kom på nu att detta även gäller spelets egna "sida" här på FZ. Söker jag på Year Walk eller Penumbear till exempel, så står det endast "Mobil" på den sidan. Väldigt förvirrande :( 21/03 Är det bara jag som tycker "Testplattform: Mobil " är lite missvisande? I alla andra fall står det alla plattformar spelet kommer till och sedan i fotnoten vilken som recensionen är baserad på. Mobil säger ingenting för mig, utan det som är intressant... 21/03 Orkar inte svara på det där. Vill bara tillägga att det i texten låter som att jag inte spelade klart det, utan bara första delen. Vilket inte stämmer. 21/03
Skicka en rättelse