Nostalgidimmorna skingras och fram träder en modern arkadklassiker. NeoGeo X visar att gamla arkadmaskiner nu får plats i din innerficka.

Jag packar upp en NeoGeo X, och jag känner mig äldre än vanligt. I en värld där mobiltelefoner har fyrkärniga processorer och nästan hur mycket lagringsutrymme som helst, får NeoGeo X mig att minnas en svunnen tid. Året var 1990 och jag hade spenderat flera tusen på den senaste spelkonsolen konsolen från SNK. Konsolen och handkontrollen var kolossala, kassetterna var enorma och kostade 2000 spänn styck. Det var det fetaste som existerade, och matchade i prestanda många av de arkadmaskiner man matade med pengar för att få spela ett par minuter. Dagens motsvarighet skulle vara som att ställa datorn Blue Gene/P (googla om du är okunnig) i vardagsrummet för att spela Crysis 5. En 12 MHz-processor uppbackad av en extra 4 MHz-processor, 74 kilobyte videominne. NeoGeo var ett monster.

Forna tiders arkadmaskin, nu i din handflata.

Jag återvänder till nutid, och jag håller en NeoGeo med 20 inbyggda spel i handflatan. Den handhållna konsolen känns aningen plastig och det är ovant, om än fullt naturligt, med mekaniska switchar i styrspaken. Designen känns ganska improviserad med en del konstiga placeringar. På långsidan närmast användaren finns volymkontroll, kontrastkontroll och uttag för lurar, på höger kortsida finns strömbrytare och kortläsare för "game cards" innehållandes spel. Bortre långsidan harm utöver fyra tämligen värdelösa spelkontrollknappar, AV-kontakt, USB-port och HDMI-port. Vänta att tag nu, HDMI-port i en handhållen konsol? Yepp.

NeoGeo X är handhållen vilket placerar den i samma nisch som Sonys och Nintendos bärbara konsoler. Den tar däremot ut svängarna på ett kreativt sätt. I paketet finns en stor låda av hårdplast, lite mindre än originalkonsolen från 1990 men med samma utseende.

Dockningsstationen i stängt och öppet läge. En kul och klurig idé, men frågan är om den är så vettig.

Lådan ansluts till TV:n via HDMI och det finns kontakter för två stycken av de stora NeoGeo-handkontrollerna (varav en medföljer i paketet). Det kreativa är att lådan i själva verket är en dockningsstation, så öppna överdelen som en bagagelucka, placera och anslut den handhållna enheten inuti, stäng locket, och du har (nästan) en arkadmaskin från tiden då det begav sig inkopplad till din TV.

Konsolen har 20 inbyggda spel, och det är generellt sett idel ädla arkadmaskinsklassiker som Samurai Shodown II, Magician Lord, och tre olika versioner av Fatal Fury. På den tiden var grafiken alldeles otrolig, och de hade till och med tal i en tid när konsolspel med Super Mario i spetsen på sin höjd kunde uppbringa "PIIIP" i olika tonarter. Tiden har dock inte bara hunnit ikapp utan varvat grafiken, för 23 år är lång tid i spelbranschen. Det visuella kan eventuellt vara acceptabel på den 4,3 tum stora skärmen på den handhållna enheten, men blås upp den på en modern TV och det är som att attackeras av en hysterisk klosstsunami. Men med en upplösning på 480x272 pixel, vad annat kan man förvänta sig. Det är dock fortfarande mer högupplöst än originalkonsolen som hade 320×224.

En gång i tiden kunde spelgrafik inte bli vackrare än så här.

Konsolen har en 1 GHz-processor för att köra en Final Burn Alpha-emulator i en Linux-miljö och den gör sitt jobb alldeles utmärkt. Det enda som egentligen skiljer spelupplevelsen från de gamla originalen är att spelen och konsolskärmen har skalats om till 16:9-proportioner i stället för gamla 4:3 för att passa på moderna TV-apparater.

Den nostalgiska sidan av mig tycker att NeoGeo X är helt underbar, men när jag ska sätta betyg måste jag vara realistisk. Konstruktionen är ganska plastig, spelen är i alla avseenden mer än 20 år gamla och utsikterna för att det kommer fler spel är obefintliga. Kreativa idéer och nostalgi kan tyvärr inte kamouflera att detta är en retromaskin med en prislapp på ett par tusenlappar, och den har inte speciellt mycket att erbjuda om du inte var med på den tiden när NeoGeo var det överlägset fetaste du kunde ha hemma. Samtidigt är det den mest genomtänkta retromaskinen jag har sett på en halv evighet, vilket i kombination med min nostalgiska ådra gör att jag inte kan ge det ett riktigt bottenbetyg.

AHAAAAA!!! =oD Bit å byte e så löjligt lika ;) 10/04 mest efterblivna betyg ja vart med om... de kommer aldrig komma något nytt ? ÄR VÄl ÄNDÅ RÄTT JÄVLA GIVET NÄR DE E RETRO !! DUMME FAN !! själva tanken är ju att du ska kunna ta med dig din uppväxt i fickan typ ... duh -.- e ju en klockren maskin för de... 06/04 Megabit, inte megabyte. :-) 04/04 700 mb va dom så stora?? som en cd skiva ju helt fantastiskt va långt dom va före alla andra på sin tid. Synd att inte konsol företagen försöker konkurera med varandra på samma sätt idag. Nä nu ska ja panera strömmings filléer! :D 04/04 Alltså Neogeo X är en billig POS till överpris. Neogeo kostade 6000 för rätt anledning. Tekniken då var väldigt dyr. Du har väl sett kassetterna till Neogeo? Största SNES spelen var 48Mbit stora och Neogeo kunde leverera upp till 700Mbit och minneschips... 04/04 Ööööh Xbox gen 1 - 200kr TV - 150 kr Neorage X = Gratis SNKs alla spel = Gratis Nostalgi = 100% Funkar bättre än detta påhitt iofs inte bärbar Men det var heller inte arkadmaskinerna förr!!! Eller så finns MAME och alla arkadspel i världen Så varför köp... 03/04 Hade jag inte haft orginalet så hade jag varit sugen, fantastisk maskin med fantastiska spel. Minns när min bror köpte sin i början av nittiotalet, vilken grafik! Skillnaden i grafik och effekter mot min mega och snes var enorm... Ahh bättre tider. Bild... 03/04 Du är välkommen, Banjo. Semantik, och beroende på hur man ser på det kan du ha rätt. Jag vidhåller ändå att den tillhör samma "generella produktområde" eftersom NeoGeo X, 3DS och Vita alla tre är handhållna enheter ämnade för spelande. På samma sätt som... 03/04 Så du tycker inte en leksak för 6000 kr 1990 var lyx?? =) Dessutom kosta spelen nästan 2000 kr styck! Va hade du för föräldrar igentligen? 03/04 "På den tiden var grafiken alldeles otrolig, och de hade till och med tal i en tid när konsolspel med Super Mario i spetsen på sin höjd kunde uppbringa "PIIIP" i olika tonarter." Fel igen. Lyssna på den raspiga rösten i Blades of Steel som säger "Blades... 03/04
Skicka en rättelse