Ärligt talat, har vi inte fått nog av andra världskriget snart? Efter otaliga FPS- och RTS-varianter på detta tema är det inte utan viss skepsis som man tar emot nästa spel som utspelar sig i och runt Tyskland på 1940-talet. Jag hade förvisso läst en hel del väldigt positiva förhandstittar på Company of Heroes, men en gnutta tvekan låg envist kvar i bakhuvudet och lurade.

Det har nu gått drygt 60 år sedan de allierade trupperna landsteg på stränderna i Frankrike i vad som kallades Operation Overlord, och som ett resultat av detta har vi fått se otaliga spel gräva ner sig i skyttegravarna och sakta svälta ihjäl medan motståndet trycker ner dem med en vägg av kulor.

Ska då Company of Heroes gå samma mörka öde till mötes? Nej, det verkar faktiskt inte så.

Company of Heroes är på många sätt likt Relics förra RTS-lir, Warhammer 40,000: Dawn of War - det gäller att angripa och kontrollera vissa punkter på kartan för att få in de resurser du behöver och för att kunna höja taket på hur många enheter du kan ha. Du behöver bränsle för att kunna köpa nya enheter och byggnader, ammunition för att uppgradera dina enheter med specialvapen och färdigheter, samt manskap för att kunna pumpa ut fler enheter och utöka din bas.

We need more ammo!

- resursinsamling 101

Nu är det inte heller så enkelt att man bara tar över en av dessa resurspunkter på kartan och sen håvar in härligheterna. Nej, för att få in dina resurser måste alla områden som ligger mellan resurspunkten och din egen bas vara kontrollerade av dig.

Denna nyare typ av resursinsamling bäddar för större kamp om viktiga punkter på kartan och tack vare att bränsle, manskap och ammunition finns i varierande mängd på de olika kartorna kan spelstilen ändras ganska radikalt mellan de olika uppdragen.

Singleplayer-kampanjen består av 15 uppdrag där man tar sig an rollen som ledare för Fox och Able Company. Det hela börjar med landstigningen i Normandie och fortsätter runt bland några av de viktigaste slagen som tog plats efter Dagen D, och om ni som jag är stora fans av Band of Brothers-serien kommer ni med all säkerhet känna igen er mer än en gång.

Själva spelandet bjuder på väldigt mycket taktik. Det gäller att tänka till och inte bara skicka dina trupper rakt in i hetluften. Allt som oftast måste du anfalla positioner via den sårbara flanken eller smyga runt med en annan trupp och lobba in en granat i det där kulsprutenästet du ska slå ut. Kulsprutor ja. När du sätter upp en kulsprutetrupp väljer du vilket håll den ska rikta sig åt, vilket är direkt relaterat till vart den kan skjuta. Det gäller också att vara försiktig när du går in mot en MG42-kulspruta eftersom dessa kan låsa dina enheter helt vid en position genom att ge så pass mycket eld att de inte kan röra sig - vilket oftast resulterar i en lång, plågsam död för dina soldater. Att rikta in trupperna är inget som gäller bara för dina kulsprutor - det gäller att positionera alla dina trupper enligt samma modell för att få ner så många motståndare som möjligt.

En MG42 har förstås inte mycket att säga till om när du skickar in en pansarvagn. Kulorna biter inte genom den tjocka plåten, men här gäller det istället att se upp för anti-tank-trupper som bara väntar på att få in ett skott rakt i baken på din Sherman där skyddet är som svagast.

Som ni förstår gäller det alltså att kombinera alla dessa trupper på ett sätt som gör att du alltid har ett försvar och ett anfall mot vad allt fienden kan sätta till.

Föregående Nästa
Skicka en rättelse
Tjo alla glada spelnördar xD Jag och en kompis försöker få igång CoH över lan, men problemet är att vi inte hittar varandras server via Hamachi. Vi båda har patchat alltihop, men ingen lycka. Och ja, vi har direkt förbindelse på hamachi, so no need to... 15/06 Klarade ut det i förrgår, började spela om det idag. :D <3 21/01 Jag kan bara starkt rekommendera detta spelet, flyter på riktigt bra på högsta inställningarna på grafiken, vilket är riktigt ögongodis :) 26/10 Jag har testat både demot av Face Of War och CoH. Face Of War demot tyckte jag var för buggigt, t ex när man skulle spränga radarstationen vid landstigningen så hände det att jag inte kunde gör det, sjukt. Båda spelen är mycket bra, bättre än något anna... 25/10 Hmm.. Det här spelet hade helt passerat mig om inte en kompis här i korridoren hade börjat spela det och oxå låtit en fransman här ta del av det (låter det vara osagt hur det gick till). Nu sprider sig intresset för spelet som en löpeld här och jag som... 24/10 Bah,. du glömmer DoW ;) Men det är väl en fråga om smak. CoH är ett grymt RTS, men jag faller mer för Sci fi än WW2 24/10 Bästa RTSet som finns 24/10 Bra recension av ett riktigt bra spel. :) 24/10 Du har väl patchen? Det var ju SLI-stöd som fixades i senaste patchen. 23/10 Kan ju vara så att Nvidia inte lagt in stöd för spelet i drivisarna ännu. För att SLI ska funka måste ju spelet ha stöd i drivrutinerna. Kanske stänga av sli o testa? 23/10