Ett gotiskt äventyrsspel med vampyrtema, kan det vara något? Ja, gillar du pussel framför en engagerande story och står ut med en del skavanker kanske Dracula: Origin vara din kopp te.

#Frogwares är ett litet irländskt spelföretag som med en dåres envishet gör äventyrsspel på samma sätt som de gjorts sedan mitten på åttiotalet. Med sin serie spel om Sherlock Holmes har företaget sakta men säkert mutat in en del i den genre som är både sorgligt eftersatt och hopplöst föråldrad. Jag syftar naturligtvis på peka-och-klicka-äventyret som populariserades av #Sierra med #King's Quest och förfinades av #LucasArts med en radda oöverträffade spel från början av nittiotalet. Nu, med #Dracula: Origin har irländarna bytt en viktoriansk romanfigur mot en annan. Med blandat resultat ska sägas.

Välputsat och klurigt

Det första intrycket är bra. Visuellt är det ett anslående spel, på ett charmigt gammaldags sätt om ni förstår vad jag menar. I Dracula: Origin är det vackra och stämningsfulla statiska scener som målas upp. I spelet tar du rollen som den buttre vampyrjägaren Van Helsing och ger dig ut på en klurig resa i jakt på den svårfunne Dracula som kommer att ta dig till Egypten, Wien och – naturligtvis –Transsylvanien.

Som ni hör är det här inte fråga om en bokstavstrogen tolkning av Stokers Dracula, nej, även om kända karaktärer som Jonathan och Mina Harker spelar stora roller här är det i en story skräddarsydd av Frogwares manusförfattare, inget annat. Men i ärlighetens namn är berättelsen inte särskilt imponerande utan syftar mest till att transportera den gode Van Helsing från det ena pusslet till det andra. Och det är här som Dracula: Origins glänser: i de kluriga problem och tankenötter som spelet kastar mot dig med jämna mellanrum. Det märks helt enkelt att utvecklarna lagt krutet på att sätta ihop utmanande gåtor och pussel framför storyn.

Till stor del spenderar du din tid i spelet med att dammsuga platser på användbara föremål för att sedan lista ut ett sätt att använda dessa för att lösa pussel. Just den här biten kan vara ganska tröttsam i spel av den här sorten men Frogwares har inkluderat en smart lösning för oss som inte vill sitta och jaga pixlar i timmar: tryck bara på mellanslag så syns allt direkt. Det här är naturligtvis som att spotta i kyrkan för riktiga äventyrsrävar, men för dem som inte är begåvade med stort tålamod är det en riktigt elegant kompromiss.

Trist story och logiska glapp

Så långt är allt väl, men efter en tid med Dracula: Origin börjar mitt tålamod ta slut. Storyn känns bara tunnare och tunnare och en del av pusslen är ologiska på ett irriterande sätt. Det hjälps inte av det faktum att röstskådespelaren som föreställer Van Helsing är så teatralisk och överspelande att man storknar. Lägg till den ett trevligt soundtrack som alldeles för snabbt blir repetitivt och det gotiska äventyrsmyset ersätts av frustration. Missförstå mig inte: det här är ett helt ok äventyrsspel, men det kunde ha varit så mycket bättre om det dragits några vändor till i den irländska äventyrsfabriken. Nu blir det bara godkänt, om än med pluspoäng för de välgjorda pusslen.

Skicka en rättelse