Nytt gammalt eller gammalt nytt? Klassisk eller modern? En hedervärd spelserie återupplivas efter många år. Men vem är spelet gjort för? Vi försöker att hitta svaret och det är möjligtvis inte det svar som många fans hade hoppats på.

Det har gått sju år sedan Red Alert senast visade sig på PC. Under tiden har det kommit ut flera spel i den klassiska RTS-serien och RTS-marknaden har utökats med fler franchiser. Command & Conquer: Red Alert 3 är, kronologiskt sett, det tredje kapitlet i sagan om Sovjets kamp mot de allierade. Nu är även en tredje part inblandad, nämligen det högteknologiska Japan och deras anime-inspirerade mechs. EA Games hälsar dig välkommen till RTS anno 2008.

Vackert och färgglatt

- Det börjar lovande

Mycket har hänt på sju år. I stort har hårdvaran utvecklats och det ställs följaktligen högre krav på spelens utseende och underhållningsnivå. Mer specifikt har även RTS-genren utvecklats. Det första som slår spelaren i Red Alert 3 är utan tvivel den grafiska stilen som är välkänd från #Generals, ett interface som fungerar bra.

Den största nyheten i Red Alert 3 är möjligheten att kunna ta sig genom spelets tre nivåer med en kamrat vid sin sida, en idé som även borde vara givenför många spel i andra genrer. Varje uppdrag är designat med två befälhavare vid din sida som kan styras av dig och en vän eller av dig och datorn. Det är en tilltalande utveckling som gör att det är möjligt att tillgodogöra sig både spelets grova neanderthalshumor men också en underhållande och sammanhängande historia om världsdominans och militära intriger.

Viagra och bruten engelska

- När underhållningen tar överhanden

Det ska dock påpekas att filmsekvenserna, som blandar skådespel och ingame-grafik med något som liknar bluescreen-film från 90-talet, är lite för överpedagogiska. Jag hoppade över videoinstruktionerna för uppdragen för att det är pinsamt med de engelsktalande skådespelarna som försöker bryta på japanska och ryska.

En annan sak jag ställer mig kritisk till är den manschauvinistiska fokuseringen på kvinnobröst. Överallt i spelet där det är möjligt finns det lättklädda kvinnliga soldater med stora runda former. Det är kanske därför det är ett 12+-spel och inte 3+, för det kan inte bero på våldet som konsekvent går i en ofarlig serietecknad stil. Red Alert 3 är på många sätt ett leksakskrig.

Föregående Nästa
Delfinerna var utrustade med minor som sprängdes när de kom i närheten av fiendes skepp så sänka en rysk stridsbåt hade nog inte varit så svårt. Som tur är så är det inte så många laserkanoner på Japanernas robotar iaf :) 17/11 Nåväl... Skulle vilja se den delfinarme som kan sänka en rysk stridsbåt. ;) Hundarna hade jag aldrig något emot men det här med björnarna är ju bara allt för tramsigt. Och de japanska robotar som finns i verkligheten är ju knappast 20meter höga med lase... 17/11 Vad hände med Mammoth tanks förresten?:( 17/11 Westwood lever, om än i en annan form. De heter numera Petroglyph, och utvecklade senast det helsköna (men grovt underskattade) liret Universe at War. Fick ett x-antal kängor för att de använde sig av Windows Live. "Höll dessutom på att sätta drickan i... 17/11 Bättre med en bra recension några dagar senare än några ihopkrafsade rader några dagar tidigare. Tack och hej. 17/11 Du kan knappast ha mera fel. RTS är inte ett renodlat multiplayer spel. Usch nej utan enspelarläge skulle det inte funka. Nu funkar ju inte det här spelet ändå. 17/11 Å andra sidan så har ju delfiner använts i krig precis som hundar och Japanerna bygger ju robotar på riktigt. Attackbläckfiskar som de är i Red Alert 2 vet jag dock aldrig om de funnits. ;) 16/11 Word på det!!! Det red alert jag växte upp med var iaf någorlunda seriöst! Visst fanns det väl en del overkligt i orginalet men aldrig så att det förstörde. Japanernas robotar och amerikanarnas delfiner?... Nej tack! 16/11 Nej nej du har fått allt om bakfoten. SP ÄR vad spelet (och 96% av alla spel handlar om) inte MP, det är i SP man har kul och ska njuta i fred å frihet :) 16/11 ärligt talat; vem bryr sig om enspelarläget, då allt handlar om att mätta den som söker efter flerspelardelikatesser.. att recensenten sedan klagar på den underbara humorn får mig att tappa allt hopp om mänsklighetens framtid :( 16/11
Skicka en rättelse