En fullgod Android-dator som du ansluter till skärmen via HDMI låter inte helt fel, men för gamern räcker det inte långt. Som Smart TV-lösning är den däremot mer tilltalande.

På pappret är Rikomagic M802 IIIS, förutom ett produktnamn som bara rullar av tungan, en synnerligen tilltalande liten pryl. Vad vi bjuds på här är en komplett dator på en sticka med Android 4.1.1 som operativsystem. Själva stickan pluggar du in i skärmens HDMI-port. Hårdvaran är en dubbelkärnig ARM-variant där kärnorna av typen Cortex-A9 tuffar på i 1.6 gigahertz och internminnet är en gigabyte stort. Inte löjligt snabbt jämfört med de senaste smarta telefonerna eller plattorna på marknaden, men hyggligt hur som helst. Strömförsörjningen sker via en USB-port på tv:n, men om din tv inte har en sådan kan du dra ström från vägguttaget via mikro-USB. Vi valde att testa den ansluten till en 1080p-tv för att se om det möjligtvis kan vara ett alternativ för enklare gaming på tv:n, men icke sa nicke.

Rent tekniskt fungerar Rikomagics lilla sticka bra. Enheten startar upp när tv:n går igång och det finns en fullstor USB-ingång som du kan använda för att plugga in en trådbunden mus innan du konfigurerat trådlösa diton. Stöd finns för både trådlösa nätverk och bluetooth, det senare används för att trådlöst ansluta möss och tangentbord. Väl konfigurerat så fungerar både möss och tangentbord bra ihop med Android-systemet och vanliga bruks-appar. Spelupplevelsen är en annan femma, och tyvärr inte en mer positiv sådan. Själva utbudet är det inget fel på, Android-marknadsplatsen är fylld med spel i olika kategorier, men de leker inte helt snällt med den här typen av produkt.

Spelen faller platt

Android-spelen är byggda för telefoner och plattor, vilket dels innebär att de är av den enklare typen men även att de inte lirar särskilt väl ihop med mus och tangentbord. Vissa spel, som strategispel och andra tempofattiga spelupplevelser, fungerar hyggligt bra men allt som kräver någon form av respons eller igenkänning av flera fingrar är helt ospelbart. Med tanke på att spelmekaniken i princip alla fps-lir använder igenkänning av minst två fingrar är denna genre helt utesluten med andra ord. Racingspel kräver ofta bruk av flera samtidiga fingergester och/eller sensorer som gyroskop, inte heller det stöds här. Även pusselspel som är populära på de mobila plattformarna tenderar att kräva hyfsat precisa fingerrörelser, något som anslutna bluetooth-möss inte alltid mäktar med.

Inget vidare som spelmaskin alltså, men där Rikomagic faktiskt blir relevant är som ersättare till Smart TV-systemet i din tv, och har du inte ett sådant system på tv:n blir detta en tilläggsfunktion istället. Smart TV är tv-tillverkarnas strategi för att göra dumburken till en smartare innehållsplattform där du ska kunna surfa, spela spel och ladda ner appar. Jag har till dags dato inte testat en enda Smart TV-plattform som är mer än halvdassig, och Rikomagic är överlag en bättre lösning. Via webbläsaren, som stöder Flash-innehåll, kan du använda de flesta tjänsterna för hyrfilm och liknande.

Intelligentare tv möjligtvis

Webbläsaren har dock en irriterande tendens att gnälla över okända certifikat i tid och otid, vilket kräver att du klickar bort en massa frågerutor. Du kan installera andra webbläsare som är mindre gnälliga på den här punkten men då stöds å andra sidan inte Flash. Det är även möjligt att installera appar som jobbar mot mediacenterlösningar, exempelvis XBMC, vilket förvandlar stickan till en uppspelningsenhet för mediacentret om du har ett sådant. Ett generellt klagomål är att systemet kan vara rätt slött emellanåt, särskilt om du besöker något mer krävande webbsidor, och under våra tester ville flera appar inte känna igen internetanslutningen trots att webbläsaren utan problem kunde använda WiFi-uppkopplingen.

I slutändan är det här mest en kul leksak för prylnörden, men som inte är riktigt lika användbar i praktiken. Att den stöder Flash är den egenskap som gör Rikomagic MK802 IIIS relevant eftersom Flash-stödet är övergivet på majoriteten av de nya Android-produkterna som släpps. Hade det inte varit så hade du kunnat ansluta telefonen/plattan istället. Så avslutningsvis kan vi rekommendera Rikomagic MK802 IIIS som en ersättare till ett sunkigt Smart TV-system, men inte mycket mer än så.

Du gjorde precis alla dummare genom att skriva det där :P 01/05 Vad snackar du om? Räcker inte 100mbit för 1080P, det skulle förmodligen räcka för 4320P om det var så.. Har själv en Raspberry Pi på 100mbit och streamar vad jag vill utan problem.. 01/05 Raspberry Pi har bara 100mbit via trådat nätverk. Det håller inte för 1080p filmer för då laggar det. Samma för 720p. Köp hellre/bygg en HTPC och lägg in Openelec. Om det är någon som missat Openelec så är det dax o titta upp ur hålan snarast. http://op... 01/05 Har även jag en Raspberry Pi, undanstuvad bakom TVn helt osynlig. Min fem år gamla Panasonic TV har Viera link och med CEC på Raspberryn så kan jag använda min vanliga TV kontroll till XBMC som jag kör på den. Funkar hur bra som helst. Sure med android... 29/04 Never! Jag menade så klart ska man ha en sjysst jämförelse så ska grejerna var likvärdiga alltså en Android pryl i samma prisklass och prestanda som Äpplets motsvarighet. 29/04 Ja ja ja, kör på Apples grejer ni.. no one cares :P 29/04 Sant. Förlåt! 29/04 Ser schysst ut och den gör ju TVn smartare enkelt som nån sa. Köper nog hellre den här istället för en Apple pryl dom tror jag alltid bara är kompatibla ihop med varandra. 29/04 Är efterfrågan tillräckligt hög så brukar liknande mjukvara dyka upp.. så länge det inte är hårdvaruspecifika funktioner (Vilket det nästan aldrig är) så dyker det generellt upp :) http://www.youtube.com/watch?v=pRZlGLNiAtc Ser tlm ut om att samsung sty... 29/04 https://www.youtube.com/watch?v=cYagdOp9y7E Köp en mottagare till din tv eller köp en tv som är "Wi-Fi certified Miracast" och kör dina Windows- eller Android-enheter trådlöst mot den. Kolla om din lur/platta/dator har detta sen är det bara att tuta och... 29/04
Skicka en rättelse