För första gången på länge har Dice lämnat sin säkra tillvaro i Battlefield-serien och de gör det med Mirror's Edge - ett spel som dragit många intresserade blickar till sig. Att följa upp en kassako är givetvis ingen lätt uppgift och även om Dice inte når ända fram den här gången så råder det ingen tvekan om att de är något stort på spåren.

Mirror's Edge har på förhand kallats för världens första parkour-spel och även om det stämmer så är det samtidigt en aning missvisande. Element från sporten parkour finns givetvis där - du hoppar mellan hustaken och springer på väggar likt pionjärerna i Paris - men är du ute efter ett spel där du kan ta dig runt i staden helt fritt med hjälp av akrobatik så bör du nog se åt ett annat håll. Missförstå mig nu rätt - de rörelser som du sett i trailers finns där - det är bara det att allt du kan göra sker utefter en snitslad bana, precis som i traditionella actiontitlar. Storskaligheten som du ser när du står uppe på hustaken är tyvärr mer en illusion än något annat.

Mycket nytt

- men förvånansvärt mycket gammalt också

Nyskapande är det dock ändå. Ta bara en sådan sak som att du inte behöver använda skjutvapen överhuvudtaget. De finns givetvis där för den som inte kan gå igenom ett spel utan att peppra någon sönder och samman, men de är långt ifrån spelets viktigaste del. Faktum är att det finns en trofé som du enbart kan få om du tar dig igenom spelet utan att döda en fiende med ett skjutvapen och jag skulle rekommendera alla att satsa på den. Under min tid med Mirror's Edge har jag prövat på båda vägarna och den mindre blodiga är klart roligast. Det är först då som du tvingas utnyttja de möjligheter som den unika upplägget ger dig, och det är först när du gör det som spelet kommer till sin rätt.

Att lära sig grunderna är inga större problem. Du har en knapp som du gör "höga" rörelser med (hoppa), en för de lägre (ducka), en tredje för att göra en snabb 180-gradare och en sista för att attackera. Mer än så behövs inte för att utföra flashiga manövrar som kan länkas ihop för att både spara tid och glänsa lite extra. Överlag fungerar detta enkla upplägg mycket bra och även om det kräver lite övning så tar det förvånansvärt kort tid innan det sitter i ryggmärgen.

Härliga kontroller

- så länge du inte slåss

Det finns dock ett smärre problem när det gäller kontrollerna och det är i striderna. Våld är som jag tidigare nämnt inte spelets huvudingrediens och det märks verkligen. I teorin låter det visserligen enkelt och bra. Ett snabbt tryck på attackknappen resulterar i ett snabbt knytnävsslag och kombinerar du dessa med låga/höga-rörelser kan du utföra sparkar mot både ben och huvud. Utöver detta kan du också använda dig av en knapp som gör att du kan greppa tag i motståndarens vapen och slå ut honom i ett svep. I praktiken fungerar det dock sämre och striderna blir ofta frustrerande av fel anledningar. Jag har absolut ingenting emot att det är svårt – snarare tvärtom - men då vill jag veta vad jag gör fel (och rätt) vilket inte alltid är fallet i Mirror's Edge.

[v=2566;nl]

Handligen kretsar kring Faith som i en stad hårt kontrollerad av polis och privata säkerhetsstyrkor har tagit på sig rollen som "Runner". Hon är en av ett fåtal personer som kan förmedla meddelanden i staden på det enda säkra sättet - till fots. Till en början har Faith inga som helst planer på att engagera sig mer än så i kampen mot övermakten, men efter att hennes syster - som själv är polis - blir oskyldigt anklagad för mordet på en borgmästarkandidat finner hon sig mitt i en konspiration som vänder upp och ner på hennes värld.

Föregående Nästa
Hmm. Betyget kanske skulle ha reflekterat DICE:s satsning lite mer, medan texten skulle påvisa var spelets fantastiska koncept brister. En ögning av recensionen kanske hade varit mer sannolik att resultera i ett köp, om det är en andra chans vi vill ge... 23/08 Haha, medveten "ordvits"? :D Lirat demot på PS3, tycker det är riktigt kickass roligt, men vet dock inte om jag skulle vilja betala 600 kr för det, men ett begagnat exemplar från blocket blir det allt :) 16/01 Fått mitt ex idag till pc... sitter o väntar otåligt på att jobbet ska ta slut! detta är nog spelet jag väntat på mest faktiskt. Hoppas inte recensionen stämmer överens med verkligheten utan att spelet är så bra som man har fått för sig. PS Lyssna på... 14/01 väntar fortfarande på Mirror's Edge, detta spel som släpptes hoppas jag inte är mirror's edge utan en konkurants variant på de.... hoppas.... :'( Varje gång jag ser trailern/reklamen på TV så blir jag lika lycklig, jag ser Mirror's Edge! sedan tittar... 20/11 min bror har jobbat på DICE men nu jobbar han på avalanch? 19/11 Roligt att vissa säger att det är GOTY och andra säger att de tröttna på två timmar. Kanske man ska se till att testa det på PC lite senare. 19/11 4.9/5. 2008 års absolut bästa spel, period. Tack Dice för att ni visar vägen. 19/11 För övrigt så finns det fler vägar att ta till målet än en.[/quote] Det gillar jag:D 19/11 "Storskaligheten som du ser när du står uppe på hustaken är tyvärr mer en illusion än något annat." Knappast en negativ punkt, öppna världar är skittråkigt, en hårt scriptad upplevelse är bra mycket bättre. För övrigt så finns det fler vägar att ta till... 19/11 Hahaha, klockrent:D Och hunden; jag känner faktiskt inte riktigt igen problemet, hade aldrig någon svårighet med styrningen... Men *om* jag hade haft det, så hade jag haft samma reaktion som du;) 19/11
Skicka en rättelse